Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Осигуряване на земеделски производители

w.vedomost.info/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/177/3104-zemedelski-proizvoditeli-i-osiguritelni-kasi-protestirat-sreshtu-planiraniyat-ryazkak-skok-na-minimalniyat-osiguritel-АМИ СЕГА [angry] [:slap:] [:gun:]

19.11.2009 в 15:00

 
Re:

Това вече е ясно, че ще се плаща повече. Но едно забележете колеги, осигурителния праг за самоосигуряващите се лица се вдига на - 420 лв.Тоест осигуровките ще си ги плащаме върху тая сума. Това вече е пълно безобразие!!! Поне можеха да разделят няколко групи, не може аз фермера с едно парче земя, да се осигурявам колкото управителя на едно оод,извършващо някаква търговска дейност.

19.11.2009 в 15:19

 
Re:

Точно в това е гадорията колега.Аз наравно с ООД правещо 10 000лв оборот на ден.Бойко май реве за протести [:gun:] [angry] [angry] [:gun:] [angry] [:gun:] [angry] [:gun:] [angry] [:gun:]

19.11.2009 в 15:59

 
Re:

Осигуряване на земеделски производител.-2009г.
65х29.5%=19.18лв
Осигуряване на земеделски производител 2010г.
240х27.5%=66.00.лв
Честито на Пожарникарите и овчарите. [:wa [an [:gun:] gry] ll:] Българското земеделие напред към светли бъднини.

19.11.2009 в 23:21

 
Re:

Явно новите управляващи искат хептем бързо да забогатеят.Гаранция в НАП тази година ще има по малко постъпления.Да живее сивата икономика [banan-kitara] [banan-kufee] [:dance:]

20.11.2009 в 12:25

 
Re:

ей пак трябва да хващаме пътя за София [:gun:] ама ще потрошим машините всяка година да ги разкарваме до там и обратно [:tractor:]

20.11.2009 в 21:38

 
Re:


Досега действащите финансови облекчения за земеделските производители се премахват с промените в данъчните закони. Мотивите на управляващото мнозинство да коригират данъчното законодателство е че според правилата на Европейския съюз те се третират като вид държавна помощ.

Така според промените в Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 г., минималният доход, на който вече ще се осигуряват фермерите се увеличава от 65 лв. на 240 лв., което е повишение с 4 пъти. От Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) смятат, че ако досега стопаните са си внасяли редовно осигуровките, то след увеличението няма да могат да ги погасяват, заради малките приходи, които получават от производството си, тъй като цените на земеделската продукция са изключително ниски и печалбата на стопаните е нищожна, обясниха от АЗПБ.

Освен това до този момент по Закона за корпоративното подоходно облагане земеделците плащаха 4% вместо 10% данък. Отпадането на това облекчение също ще затрудни производителите, смята главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров. Според експертите от асоциацията при премахването на тези преференции голяма част от по-малките стопанства ще се откажат от дейността си, което респективно ще намали производството на земеделска продукця и ще увеличи вноса на храни от ЕС и трети страни. Причината за тежкото финансово състояние, в което ще попаднат земеделските стопани през следващата година е липсата на воля от страна на предходното правителство да създаде нови облекчения или държавни помощи, които да бъдат в полза на производителите. За да стартира отпускането на нова държавна помощ е необходимо тя да бъде одобрена от Европейската комисия, а процедурата за това трае поне 6 месеца и ако сегашното управление създаде нови политики, то те ще започнат да действат най-рано през 2011 г. Ако не бъдат спазени изискванията на ЕС, последиците за България ще бъдат в две посоки - глоби за държавния бюджет и връщане на ползвани преференции с лихви, обясни Тодоров.

Най-негативно на стопаните ще се отрази това, че държавата вече няма да възстановява акциза върху горивата за земеделски нужди. Така в стопанствата, в които интензивно се ползва селскостопанска техника ще трябва да купуват горива на реални цени. Това ще доведе до оскъпяване на продукцията и повишаване на цените най-вече на зеленчуците и плодовете за крайните потребители, обясниха от АЗПБ. Освен всичко това земеделските производители вече ще трябва вече да плащат и данък за оборите си и за всички останали сгради във земеделските стопанства.

От АЗПБ настояват Министерството на земеделието и храните да изготви в най-кратък срок нови предложения за държавни помощи в областта на земеделието, които да бъдат изпратени в Брюксел за одобрение.

От Асоциациата на земеделските производители в България, подкрепени и от осигурителни каси, работещи с фермерите излизат със следното обръщение към Омбудсмана и Президента:

ДО ПРEЗИДEНТА НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ОМБУСМАНА НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Финансовите облекчения за земеделските производители и тютюно производители се премахват с промени в данъчните закони. Мотивите на управляващите да коригират данъчното законодателство, което досега предоставяше преференции за стопаните е това, че според правилата на Европейския съюз те се третират като вид държавна помощ. Така според промените в Законопроект за бюджет на държавно обществено осигуряване за 2010 год., минималния доход, на който вече ще се осигуряват фермерите се увеличава от 65,00лв на 240,00лв., което е повишение с 4 пъти. От асоциацията на земеделските, Осигурителните Каси на Територията на Областите Кърджали и Пловдив и Съюза на Счетоводителите в България смятат, че ако досега стопаните са внасяли редовно осигуровките, то след увеличението няма да могат да ги погасяват, заради малките приходи, които получават от производството си, тъй като цените на земеделската продукция са изключително ниски и печалбата на стопаните е нищожна.

Освен това до този момент по Закона за корпоративното подоходно облагане земеделците плащаха 4% вместо 10% данък. Отпадането на това облекчение също ще затрудни производителите.. Според експертите от асоциацията при премахването на тези преференции голяма част от по-малките стопанства ще се откажат от дейността си, което респективно ще намали производството на земеделска продукция и ще увеличи вноса на храни от ЕС и трети страни. Причината за тежкото финансово състояние, в което ще попаднат земеделските стопани през следващата година е липсата на воля от страна на предходното правителство да създаде нови облекчения или държавни помощи, които да бъдат в полза на производителите. Така приет закона ни връща в далечната 2000 година.


Респективно така направените разчети по приходи към ЦУ на НАП ОТ ПЕНСИОННО ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ ЩЕ НАМАЛЕЕ ДРАСТИЧНО ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА. ИМАЙКИ ПРЕДВИД ТЕЖКИТЕ ФИНАНСОВО ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2009 ГОДИНА И ПЪРВОТО НА 2010 ГОДИНА СМЕ НА МНЕНИЕ ПЕНСИОННО ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ПРАГОВЕ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ДА ОСТАНАТ НА НАСТОЯЩЕТО НИВО. ОСВЕН АКО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ГНЕВА И СТАЧКИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ОТ МИНАЛАТА ЗИМА.


Уважаеми господа,В бюджета за 2010 г. е предвидено минималният месечен осигурителен доход за само осигуряващите се лица от 260 лв. да стане 420 лв.Но в категорията "самоосигуряващи се" попадат лица с най-различни равнища на доходите. Този скок от 65 лв на 420 лв. е твърде рязък за лицата работещи на свободна практика като земеделски производители, тютюнопроизводители, счетоводители, съдебно счетоводни експерти, вещи лица, оценители, преводачи, журналисти, художници и др.


Липсата на диферинцирани прагове за всеки вид дейност, дори и при самоосигуряващите се ще доведе до увеличаване на сивия сектор.

Не може и не бива да се слагат под един знаменател собствениците на фирми и лицата работещи на свободна практика - всички те регистрирани, като само осигуряващи се.

Дата : С уважение :
18.11.2009г.


Ивайло Тодоров с-р АЗПБ гр.София - тел. 0887512413
инж.Мирослав Попов –Управител ОК. гр.Пловдив тел.0878300012
Каня Тодорова - Управител ОК "Доверие" гр.Кърджали- тел.0886193945
Илиана Попова - Управител ОК.Обл.Кърджали - тел.0878300062
Беркант Хахилходжа –Управител ОК.с.Токачка - тел.0884789973

20.11.2009 в 21:41

 

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

 • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

   
  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

forum