x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Оразмеряване на овощна градина.

Здравейте колеги.
Имам трудност с оразмеряването на овощна градина 25 декара. Редовете ми стават криви , колкото и да меря. Разстоянието между дърветата е 4Х4 метра и дори и най-малкото отклонение в измерването изкривява редовете , понеже са много дълги .Има ли някакъв начин , за да не стават криви редовете? Виждал съм огромни овощни градини от по 500 декара и там дърветата са посадени сякаш от компютър , без никакви отклонения . Чувал съм , че фирмите , които слагат колчетата за граници на имота вършели тази услуга , ако е вярно знаете ли цена ?
Моля помогнете.
Благодаря.

13.02.2018 в 16:47

Мнението е редактирано за последно на 2018-02-13 16:48:58
 
Re: Оразмеряване на овощна градина.

За да ти помогна, трябва да дойда на място, да геодезист ще ти ги направи ама взимат м/у 8 15 лв на точка, с една дума много е скъпо. Лично аз, може да ви стане смешно, но с пет циганина и сезал оразмерих перфектно 30 дка овошки . Иска се малко усет и планиране.

13.02.2018 в 17:35

 
Re: Оразмеряване на овощна градина.

Моят проблем е в точното забиване на колчетата по крайните линии на нивата. Въпроса е как да ги забия точно ? Получават се около 50 колчета на страна и най-малкото отклонение води до големи кривини после. След като забия колчетата на всички 4 линии по 50 броя на линия , след това е лесно , свързвам със сезал краищата и маркирам дупките.

13.02.2018 в 18:34

 
Re: Оразмеряване на овощна градина.

Моят проблем е в точното забиване на колчетата по крайните линии на нивата. Въпроса е как да ги забия точно ? Получават се около 50 колчета на страна и най-малкото отклонение води до големи кривини после. След като забия колчетата на всички 4 линии по 50 броя на линия , след това е лесно , свързвам със сезал краищата и маркирам дупките.


Трябва да погледна скицата на парцела или най малкото очертания, наложени върху гугъл. Така как да ти отговоря, но най добре е да хванеш някой овощар от района да ти помогне, поне със съвет на място

13.02.2018 в 18:49

 
Re: Оразмеряване на овощна градина.

Цената на маркиране е около 25 лв/дка. Утре мога да ти намеря телефони на хора които се занимават с тази дейност.
Това което успях да разбера от писаното по-горе, дължината на реда ти е около 200м(50х4).
Използвай поцинкована тел ф 2мм, по-малко се влияе от трептенето на вятъра, не сезал.
Помисли за пътищата за обслужване и ефективността на обръщане на техниката. След това си избери правата линия надлъжно. Изпъни добре телта по цялата дължина на реда. Вземи ролетка от мин. 30м и маркирай. При изпъната тел си вземи прав ъгъл спрямо телта (3,4,5 метра) Питагоровата теорема (3 м от начална точка по тела, 4м от същата точка по ширина и 5м по свързващата точка хипотенузата) така ще намериш линията по ширина. По линията на ширина маркирай междуредията си. Маркирай и другия край по ширина по същия начин.
Отиди на последния ред и направи маркиране както първия, като почваш от началната точка от линията на ширина на последния ред. Винаги почвай от една и съща страна. Така ще имаш точките на четирите края. След това маркирай вътрешността на ширина от първия към последния ред. После обърни тела надлъжно по цялата дължина за да изправиш редовете, като внимаваш при местене да не нарушиш линията по ширина.

13.02.2018 в 19:09

 
Re: Оразмеряване на овощна градина.

поста ми се качи анонимен, администратора да каже защо?

13.02.2018 в 19:13

 
Re: Оразмеряване на овощна градина.

ГРРРРРР...писах 10 минути дълъг пост и накрая не се постна....
Този път по накратко.

Нямам права точка в парцела (89 точки имам по скица) 40 декара е мястото и го оразмерих за 2 дни с още 4 човека.

Най-трудното е първия ред отгоре надолу да го опънеш прав както искаш без да губиш много място от горната си граница. Моя парцел в началото и в края е горе-долу на една линия но в средата прави корем и остава много място... Как процедирах аз....опънах всички цели редове( от край до край от 250м някои до 310м най-дългите) през първия ден, а на втория попълних цялото останало място с малки редове. Т.е имам 19 цели реда от край до край и в останалото празно място около 21 малки реда...Задължително си оставяй поне 6 метра след последното дърво на всеки ред (демек 6 метра път покрай последните дървета на редовете) за да можеш да маневрираш спокойно.....аз се излакомих и ги нашибах повече и си платих като изпогазих 10-12 дървета...че болгара с двойно и без никакви спирачки не е особенно маневрен, особенно с 3 метра прикачна брана (която няма къде да се изнесе да завие).

Никога не го бях правил преди това и щом успях значи всеки може. Въпроса ти е първия ред да опънеш както трябва и по него се водиш надолу....аз лично само първия ред докато наглася както ми харесва го местих около 20 пъти нагоре и надолу. Както колегата Зевс е написал, започвай от единия край и си забивай контролни колчета по продължение на реда като ти е толкова дълго разстоянието....аз имам и денивелация в средата( от края и началото е високо, а в средата има една бабуна която ми криеше правата линия) и се наложи да забия по някое друго колче на което да привържа сезала (високо на колчето) че да можем да продължим правата линия целите 310 метра.
Хубаво мери, че става мармалад после. Аз предварително си начертах схема на хартия след като мерих ей по тая карта колко реда и как се събират в декарите - https://www.freemaptools.com/measure-distance.htm (цъкаш си в метри да ти мери и почваш все едно колчета да забиваш като цъкаш на картата)
Бая работа е но това свършиш ли после ще се радваш като я гледаш как е изпъната на струна. Важно е да знаеш, че ако няма да копаеш дупките механично може да не махаш сезалите на редовете, че после по тях ще садиш (аз копах дупките със свредел и се наложи да махна сезалите, но оставих колчетата и после пак ги опънах наново) като тва ти спестява труд....после само вървят 2ма души с един сезал крастосан спрямо другите сезали и ти мери къде да садиш фиданките. Зависи колко хора ще вземеш, но по тая схема садиш по 5-6 реда едновременно (по едно дърво на първите 5 реда примерно и местиш сезала на 2рото дърво и пак на 5 реда надолу садиш, и така докато не запълниш целите 5 реда и се местиш на 6-ти до 10ти ред и така нататък)....естествено преди тва си минал по дългия сезал на редовете и си си маркирал колкото искаш отстояние между дърветата в реда....аз съм 4х5.5 и си забивах пръчки от черници (манго за 30 лева за 1 ден с лапето си ми беше накълцал 1900 бройки на снопчета по 100) иначе коловете с които ще мериш редовете трябва да са по сериозни и да се забиват мъжката че да няма мърдане при опъването. Приготви си и пара за сезал...аз купих 3-4 топа като за балирачка и май се поизръсих, но нямаше как...7 км и нагоре сезал бях опънал.
Ето я как изглежда градината ми - https://imgur.com/fOEKiov Мисля че са прави

За да провериш дали са ти прави редовете си мериш от ред до ред в началото в средата и в края (или произволно на още 2-3 места) ако навсякъде ти е 5 метра (или там колкото искаш междуредия) начи са прави!

13.02.2018 в 21:44

Мнението е редактирано за последно на 2018-02-13 21:57:59
 
Re: Оразмеряване на овощна градина.

Благодаря на всички за съветите. Ще пробвам с ролетка 100 метра да видим какво ще се получи.

17.02.2018 в 08:58

 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

   
  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

   
  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

 • Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

   МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

 • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

forum