x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Обезпаразитяване при овцете

Колеги, срещам проблеми с обезпаразитяването при овцете. На пролет ги третирах с Вермитан 2 пъти през 14 дена и сега пак са опаразитени и то доста. Как прктикувате, споделете опита си и с какви препарати?

01.07.2013 в 13:31

 
Re: Обезпаразитяване при овцете

С какви паразити са опаразитени? Вермитанът съдържа албендазол и действа на стомашно-чревни нематоди, белодробни нематоди, мониезии и само на възрастни полово зрели форми на голям чернодробен метил. Трябва да видиш с кои паразити има проблеми в твоя район, за да може ветеринарният лекар да ти изготви схема за профилактика. За съжаление, няма противопаразитен продукт, който да действа на всичко. Масовата практика е да се инжектират овцете пролет и есен с ивермектин, а напоследък с комбинация ивермектин+клозантел (Норомек Плюс). Тази комбинация не хваща само мониезии (за тях има албендазол или оксиклозанид), малък метил (май нищо не го мори), парамфистоми (оксиклозанидът е донякъде ефикасен). За външните паразити (кърлежи, въшки) се ползва основно циперметрин или делтаметрин.

02.11.2013 в 12:52

Мнението е редактирано за последно на 2013-11-02 16:37:17
 
Re: Обезпаразитяване при овцете

Аз обезпаразитих с кепромек супер и мисля че се получи

02.11.2013 в 22:48

 
Re: Обезпаразитяване при овцете

Кепромек супер е продукт за говеда за месо, а не за овце, т.е. е абсолютно забранен за употреба при овцете. Продуктът съдържа ивермектин и клорсулон, но клорсулонът е разрешен за употреба само за говеда за месо. Не знам кой Ви е подвел да го ползвате? Ако от БАБХ Ви хванат, ще си имате доста неприятности.

Ако Ви е трябвал продукт с ивермектин, комбиниран със съставка, активна срещу фасциолоза и естроза, има си инжективен продукт, разрешен за употреба при овце- Норомек Плюс се казва. Той е комбинация между ивермектин и клосантел, който е разрешен за говеда за месо и за овце.

03.11.2013 в 10:13

Мнението е редактирано за последно на 2013-11-03 10:31:56
 
Re: Обезпаразитяване при овцете

Колега pappito , виждам че сте наясно с препаратите , ако меже едно въпросче ?! Сега съм обезпаразитявал с Норомек , пролетта с какво да обезпаразитявам за да имам по- пълно покритие , или пак с него ? Иска ми се препарата да може да покрива и ихинококите . Иначе нямам някакви сериозни опаразитявания .

03.11.2013 в 17:49

 
Re: Обезпаразитяване при овцете

Пролетта пак се слага същото, а есента, ако има в района краста, 1 седмица след това се инжектира чист ивермектин. Иначе ехинококозата не можеш да я бориш в овцете. Тя в овцете е в ларвна форма, която е много устойчива на лекарства (дозите са много високи и направо токсични за овцете). Идеята при ехинококозата е въобще овцете да не се инвазират. Трябва да си обезпаразитявате кучетата всеки месец и да не ги храните със сурови мозък и вътрешни органи от овцете. По този начин ще намалите рисковете и от появата на други заболявания при овцете, като т.нар. въртоглавие. Ако овцете имат ехинококови мехури, нищо чудно и хората около тях да имат. Ако не за здравето на овцете, обезпаразитявайте си кучетата заради вашето здраве.

Иначе, ако имате проблеми с мониезии, трябва да се третират с албендазол или с оксиклозанид. Тази болест може да е сериозен проблем, особено при агнетата.

А иначе, по отношение на външните паразити (основно кърлежите), се ползват най-вече делтаметрин (за предпочитане) или циперметрин, в сезона на паразитите. Най-добре е да се комбинира с почистване на пасищата от разни тръни, храсти и високи треви, където се срещат най-често кърлежите.

А аз съм наясно с лекарствата, защото това работя. Затова се включвам основно в такива теми.

Това са най-основните принципи на обезпаразитяване, но е най-добре да обсъдите с ветеринарния си лекар какви паразити имате в района и да изготвите заедно с него най-подходящата годишна програма за обезпаразитяване. Същото важи и за ваксинациите. По принцип ваксинацията срещу клостридии се счита направо за задължителна веднъж годишно. Но, в райони със сериозни проблеми с дизентерия, ентеротоксемии и други клостридийни инфекции, се препоръчва да се ваксинират два пъти годишно, докато заболяването не утихне. Разбира се, ако в района има агалаксия или нещо друго, ваксинира се и срещу това. Затова е много важно да споделяте информацията с ветеринарния си лекар и заедно с него да си правите профилактичните програми. Иначе се стига до такива случки, като колежката ви с лекарствата за говеда.

03.11.2013 в 21:32

Мнението е редактирано за последно на 2013-11-03 22:08:13
 
Re: Обезпаразитяване при овцете

Благодаря за изчерпателния отговор ! Рядко тук някой дава такива съвети , а що казвате до общинските ни ветеринари - ми не всички са така отзивчиви , а и не искам да коментирам поведението им . Затова някои от колегите сме принудени към самолечение когато мислим че можем да се справим сами - което е съпроводено с много четене и информиране за даден продукт и съответно при някои случаи и коментирано във форума . Благодаря !

04.11.2013 в 08:09

 
Re: Обезпаразитяване при овцете

Моля!

Това е само примерна схема. Разбира се, тя може да бъде променена или адаптирана спрямо конкретните условия в региона. Затова написах, че е добре заедно с ветеринарните лекари да се изготвят профилактичните програми - те имат конкретни наблюдения в дадения регион и могат да са ви по-полезни от мен по отношение на всеки частен случай..

04.11.2013 в 10:45

 
Re: Обезпаразитяване при овцете

DECTOMAX 1 ml- 50 kg обезпаразитих предния месец кози, резултата ще кажа на пролет уж действа 90 дена. Септември ги ваксинирах с коглавакс добър резултат едно агне бях оставил без да го ваксинирам за курбан и то се разболя.

04.11.2013 в 13:17

 
Re: Обезпаразитяване при овцете

Да, Dectomax съдържа една от съставките, които съм споменал - дорамектин. Върши същата работа като ивермектина, но има малко по-удължен ефект срещу крастата и не се налага да се повтаря след 1 седмица, както се повтаря срещу краста чистият ивермектин. Недостатъкът му спрямо Норомек Плюс е, че няма втора съставка (в случая клосантел), която да действа срещу фасциоли. Другото е, че е по-скъп. С риск да се потретя - много зависи кои паразити са проблемни в региона. Схеми много могат да се измислят. Аз само примерна дадох. Успех!

04.11.2013 в 13:28

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

   
  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

   
  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

  Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

forum