Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Начини, норми и срокове на торене на лозите

Автор:
petrov70
Начини, норми и срокове на торене на лозите

Количеството от даден тор, който се внася за един декар се нарича норма на торене. Нормата на торене се определя по следния начин: Х= К х 100/П Като Х е количество тор на декар, К е активно вещество, което трябва да се внася на 1 дка, П е процента на активното вещество в тора.

 

Пример: С дълбоката есенна орен трябва да се внесе 10 кг/дка обикновен гранулиран суперфосфат, в който % съдържание на активното вещество е 20, ще са необходими: Х = 10 х 100/20 = 50 кг/дка Най-висококачествени добиви грозде се получават при комплексното торене с азотни, фосфорни и калиеви минерални торове, при норма 10-15 кг /дка активно вещество за всеки тор.

 

При по-бедни почви нормите са по-високи, Още по-добри резултати се постигат при органо-минералното торене. Съществуват няколко вида торене, а именно: Запасяващо торене – торене на определено място за засаждане на ново лозе, при което се внасят фосфорни, калиеви и органични торове, които равномерно се разпръскват по повърхността на почвата, след което се риголва с плуг с предплужник на дълбочина 60-70 см.

 

При това торене се постига равномерно разпределение на торовете в риголвания слой и дълбокото им разположение, където ще се развива основната част на кореновата система на лозите. Нормите на запасяващото торене са високи – 4-5 тона оборски тор, 150 кг суперфосфат 80-100 кг калив сурфат на декар. При липсата или недостиг на оборски тор, запасяващото торене може да се извърши само със суперфосфат 180-200 кг и калиев тор – 120-150 кг/дка. Ефектът от това торене е дълготраен. Лозите използват торенето и след влизането им в плододаване, поради което не се торят 7-8 години след засаждането.

 

Припосадъчно торене

Извършва се при засаждането на лозите, като във всяка ямка се поставя 2-3 кг добре разложен оборски тор, 10-20 гр. Амониева селитра, 20-50 гр. Суперфосфат и 10-20 гр. Калиева тор. Торовете се разбъркват с рохкава почва и сместта се покрива със слой чиста почва, така че корените на засадената лоза да нямат съприкосновение с минералните торове.

 

Торене на млади и плододаващи лозя

Когато младите лозя е извършено запасяващо торене, обикновено те не се торят до встъпването им плододаване. Ако лозите обаче имат слаб растеж се извършва подхранване с 8-10 кг активно вещество азотни торове на декар. В полододаващите лозя органичните, фосфорните и калиевите торове се внасят в почвата пред есента едновременно с дълбоката оран.

 

Внесените през пролетта органични торове не дават желания резултат, тъй като влажността на почвата намалява и разлагането им се забавя. Азотните торове се внасят през пролетта 20-25 дни преди разпукването на пъпките. Голямо значение има кога и как се извършва самото торене с органичните и минералните торове. Повърхностното разхвърляне и плиткото им заораване не дава добър резултат.

 

Фосфорните, калиевите и органичните торове трябва да се внасят дълбоко 20-25 см., в зоната на хранещите корени. Когато азотът се внася под формата на амониева селитра или натриева селитра, торът се разхвърля и след това веднага се заорава. Амониевият сулфат и карбамидът се внасят на дълбочина 15-20 см, за да протече по-добре нитрафикацията и да се предотврати излитането на азота във въздуха.

 

В зависимост от ширината на междуредието се отварят една или две бразди, отстоящи от редовете на 60-70 см, в които се разхвърлят торовете, след което браздите се закриват. По същият начин се торят и лозите засадени в редовете край пътеките, алеи или стени в дворните и вилните места.При единично засадени лози се правят канавки под формата на пръстен на 50-60 см от стъблото.

 • Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

   
  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

   
  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

tips