Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Насилие над животните - Европейска харта...

Преди осем години Европейската Комисия прие отделна харта, с която регламентира хуманно отношение към животните. През 2003 година еврокомисарят Франц Фишлер пое една инициатива, която имаше за задача да начертае конкретни мерки по отношение на актуализиране на европейското законодателство* в областта на политиката към животните, чиито краен резултат бе изготвянето на Закон за отглеждане, транспорт и търговия на животни в рамките на Съюза.....

В действителност правото по отношение на животинските представители ни връща към изгубените първи седем години, които са необходими на един човек, за да усвои някои от формите на приличие, търпимост и толерантност.

На пръв поглед -проблеми не съществуват. Всеки има свое животно, грижи се за него и всичко тече в нормална посока. В един момент обаче идват същинските проблеми -несъвестни стопани проявяват безотговорност по отношение на животните,други проявяват небрежност водеща до осакатяване или умъртвяване на животни, трети използват животни в условия на лишена от виталитет среда и по този начин животните или се разболяват, или придобиват деформации или се превръщат в нежизненоспособни, вследствие на което се превръщат в безполезни или опасни. Всеки би могъл дори и да е лишен от въображение да извика свой спомен от централна улица в столицата, на която дадено впрегатно животно превозва повече хора в една каручка, отколкото може да превози един автобус от редовните линии на градския транспорт. За хората, които живеят на село това не само е често срещано явление, но граничи с ежедневен опит. И ако в глобален мащаб защитата на дивите животни или лабораторните животни зависи от регламентираните от правото и санкционирани от изпълнителната власт грижи, то въпросът със защитата на домашните въпроси е въпрос на нашата собствена култура и индивидуалната отговорност и морален съдник, наречена съвест.

Наблягайки на конкретните стъпки за защита на животните ние възприемаме един погрешен модел, че е необходима само физическата защита на представителите на животинският свят. Преди всичко, дано не прозвучи несериозно, усилията на човека освен по отношение на физическото оцеляване трябва да бъдат насочени и към запазване достойнството на животното. Отглежданите в клетки бройлери, маймуните в зоологическите градини, домашните птици и много други разполагат с такова пространство около себе си, което им позволява да се завъртят около собствената си ос и нищо повече. Хамстери, морски свинчета или пък други аквариумни животни също търпят ограничителната среда. Характерното за човека "бягство" от нечий коварен план, нечии присмивки или поглед не може да бъде осъществено от едно животно, което е затворено, от всички страни неговата среда прозира и няма свое пространство, където да се отдаде на спокойствие, далеч от експанзиращият постоянно човешки свят. Не е необходимо да се дават нагледни примери за това колко страдат животните. Необходимо е до изготвянето на адекватната политика и до установяването на перманентна обществена нагласа към защита на животните да се припомнят някои факти -10% от превозваните животни на дълги разстояния умират от задушаване, голяма част от животните при натоварване на превозни средства са с изпочупени крайници, човешката небрежност и изсичането на горите оставят без естествена среда на живот много представители на животинския род, които вследствие на това изчезват от лицето на Земята, пожарите и екологичните катастрофи убиват животните на сушата, във въздуха и във водата и т.н.

14.10.2009 в 10:44

Мнението е редактирано за последно на 2009-10-14 10:44:53
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

   
  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

   
  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

forum