x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Насилие над животните - Европейска харта...

Преди осем години Европейската Комисия прие отделна харта, с която регламентира хуманно отношение към животните. През 2003 година еврокомисарят Франц Фишлер пое една инициатива, която имаше за задача да начертае конкретни мерки по отношение на актуализиране на европейското законодателство* в областта на политиката към животните, чиито краен резултат бе изготвянето на Закон за отглеждане, транспорт и търговия на животни в рамките на Съюза.....

В действителност правото по отношение на животинските представители ни връща към изгубените първи седем години, които са необходими на един човек, за да усвои някои от формите на приличие, търпимост и толерантност.

На пръв поглед -проблеми не съществуват. Всеки има свое животно, грижи се за него и всичко тече в нормална посока. В един момент обаче идват същинските проблеми -несъвестни стопани проявяват безотговорност по отношение на животните,други проявяват небрежност водеща до осакатяване или умъртвяване на животни, трети използват животни в условия на лишена от виталитет среда и по този начин животните или се разболяват, или придобиват деформации или се превръщат в нежизненоспособни, вследствие на което се превръщат в безполезни или опасни. Всеки би могъл дори и да е лишен от въображение да извика свой спомен от централна улица в столицата, на която дадено впрегатно животно превозва повече хора в една каручка, отколкото може да превози един автобус от редовните линии на градския транспорт. За хората, които живеят на село това не само е често срещано явление, но граничи с ежедневен опит. И ако в глобален мащаб защитата на дивите животни или лабораторните животни зависи от регламентираните от правото и санкционирани от изпълнителната власт грижи, то въпросът със защитата на домашните въпроси е въпрос на нашата собствена култура и индивидуалната отговорност и морален съдник, наречена съвест.

Наблягайки на конкретните стъпки за защита на животните ние възприемаме един погрешен модел, че е необходима само физическата защита на представителите на животинският свят. Преди всичко, дано не прозвучи несериозно, усилията на човека освен по отношение на физическото оцеляване трябва да бъдат насочени и към запазване достойнството на животното. Отглежданите в клетки бройлери, маймуните в зоологическите градини, домашните птици и много други разполагат с такова пространство около себе си, което им позволява да се завъртят около собствената си ос и нищо повече. Хамстери, морски свинчета или пък други аквариумни животни също търпят ограничителната среда. Характерното за човека "бягство" от нечий коварен план, нечии присмивки или поглед не може да бъде осъществено от едно животно, което е затворено, от всички страни неговата среда прозира и няма свое пространство, където да се отдаде на спокойствие, далеч от експанзиращият постоянно човешки свят. Не е необходимо да се дават нагледни примери за това колко страдат животните. Необходимо е до изготвянето на адекватната политика и до установяването на перманентна обществена нагласа към защита на животните да се припомнят някои факти -10% от превозваните животни на дълги разстояния умират от задушаване, голяма част от животните при натоварване на превозни средства са с изпочупени крайници, човешката небрежност и изсичането на горите оставят без естествена среда на живот много представители на животинския род, които вследствие на това изчезват от лицето на Земята, пожарите и екологичните катастрофи убиват животните на сушата, във въздуха и във водата и т.н.

14.10.2009 в 10:44

Мнението е редактирано за последно на 2009-10-14 10:44:53
 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

   
  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

   
  АМИТИЦА АМИТИЦА

  Амитица ООД предлага професионални и високоефективни решения, продукти и технологии в областта...

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

 • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

forum