x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

най-добрият сорт хлебна пшеница

здравейте приятели, бих ви помолила да споделите дали имате наблюдения относно сортовете хлебна пщеница. Имам намерение да сея около 35 декара пшеница но не мога да се спра на конкретен сорт.
П.П. смятам да я отглеждам по биологичен начин. предварително ви благодаря

24.08.2010 в 10:42

 
Re:

Здравейте колежке Станчева,
Работя в Института в Садово и си позволявам да ви предложа два сорта. При отглеждане като биологична култура.т.е. без изкуствени торове и препарати, е добре да имате предвид основно две неща. Първо трябва Ви сорт който се води като „икономичен”, т.е. на по-слаби или неторени площи да дава малко повече от другите сортове и второ което е важно, борбата с плевелите и болестите да се води без препарати, което е много трудно. От селекцията на Садово Ви препоръчвам като сортове Садово 1 и Боряна, особенно ако земята Ви е в Южна България. Ако сте от Северна България, пак може да сеете тези сортове, но може да Ви препоръчат нещо друго и колегите от ДЗИ Генерал Тошево. Що се отнася до това, кои сортове са хлебна пшеница, позволявам си да кажа, че у нас всички сортове са хлебна пшеница, разбира се в различни групи по сила, но имайте предвид, че без торене съвременните интензивни сортове свалят много технологичните си показатели. Така че, при Вас по-важното е как ще се отглеждат. В Института са идвали биофермери от Франция, които проявяваха интерес повече от колекциите ни със стари местни сортове, отглеждани на времето без торове и препарати, отколкото от новите сортове.
Желая Ви успех!
Желая Ви успех.

24.08.2010 в 23:01

 
Re:

Колега Алексиев, моля те направи един кратък преглед на сортовете, които се представиха най-добре като добив, качество и устойчивост на болести през тази година. Това ще е много ценно за колегите.

24.08.2010 в 23:10

 
Re:

аз съм от върбишкия регион,шуменско.кой сорт ще ми препоръчате,сял съм-миряна,милена,прелом,бонония,аглика,янтър,пряспа.торя с около 30кг.амониева през пролета но немога да изкарам приличен добив.всяка година е с около 180 кг под средния за страната

24.08.2010 в 23:13

 
Re:

Тази година жънах два сорта,които бях насял есента и исках да сравня- ЕНОЛА и МОМЧИЛ. Момчил за първи път сеех и останах доволен-520 кг.дка,а Енола-450 кг.дка за район между Ловеч и Плевен.При Момчил допуснах грешка-при норма за посев 22-24 кг,посях 28-29 кг. и пролетта се появи мана.Третирах с фунгицид и двата сорта.ЕНОЛА е устоичив на полягане и на маната повече от Момчил.Но рък хлебопекарните качества на Момчил са много по-добри.Тази година имам намериние да сея МОМЧИЛ,ГЕЯ,и КАТЯ. И трите сорта са на Института в Садово.

25.08.2010 в 00:46

 
Re:

пропускаш да кажеш каква и колко тор си сложл

25.08.2010 в 01:09

 
Re:

За торовете-есента не съм подхранвал и двата сорта.Началото на март -20кг.амон.селитра,началото на април 12 кг.стаб.амон.селитра.При третирането още на семената използвах заедно с фунгицида и препарат с високо съдържание на К2О.Същия ползвах при пръскането заедно с хербицидите през пролетта.Сеитбата беше между 28.10 и 03.11,малко късничко.

25.08.2010 в 03:53

 
Re:

Здравейте колеги,
Първо ще си позволя да поздравя Izhel за написаното касаещо предстоящата сеитба и да му отговоря, че преглед ще направя веднага след като се консултирам с нашите селекционери, защото аз не съм такъв.
На "до Алексиев" съвета ми е да пробва и той някой "икономичен" сорт като Боряна, Садово 1 или Гинес. Сортовете които изброявате преобладаващо са високопродуктивни или силни пшеници, като изключим Янтър. Би трябвало, ако всичко в технологията е нормално поне той да е дал добър резултат. Личното ми мнение е, че или нещо в технологията е объркано или почвите са много слаби за да дават тобкова много под средното(наистина е много) Емейлът ми е alexievi@abv.bg, ако желаете напишете ми с няколко думи каква технология прилагате и ако знаете нещо за почвите Ви и ще Ви отговоря.
На колегата от Ловеч, бих благодарил за хубавите думи за Момчил, но малко съм озадъчен за Енола. Той е много добър сорт, нищо, че е на колегите от ДЗИ Генерал Тошево, и е редно да се представя по-добре от Момчил като добив, но не и като качество. Премислете да нямате някаква грешка при него. Що се отнася до сеитбената норма, Момчил е сорт с много едро зърно и използваната от вас норма е нормална за масов посев и малко завищена за семепроизводство. Независимо от това съветвам всички, че трябва да се сее с норма определена от брой кълняеми семена на квадратен метър и стопанска стойност на използваните семена за да се определи точно исканата от Вас гъстота на посева. Ако някой се интересува мога да изпратя една таблица за определяне на конкретна сейтбена норма за всеки сорт. За новите сортове две думи - Гея 1 нисък, устойчив на полягане и болести и много високопродуктивен, годен за самостоятелено хлебопечене. Катя - малко е проблем със семената, при нас има Гинес -нов сорт, мутация на Катя с дребно зърно като него, но не поляга и не се оронва. Ако държите на Катя може би има в Опитната станция Иваило, Пазарджик.
Желая успех на всички!

25.08.2010 в 23:47

 
Re:сорт пшеница

УВАЖАЕМА ГОСПОЖИЦЕ,
Всичко което ти пишат колегите по-горе е вярно,но пропускат да уточнят,че с "биопроизводство" няма да изкарате повече от 150 кг от дка.
Което си е тотална загуба откъдето и да го гледаш.
Ако наистина искате да се занимавате с биопроизводство погледнете в посока люцерна или зеленчуци.

26.08.2010 в 02:33

 
Re:

аз вече отглеждам зеленчуци а към момента имам малко свободна земя и за това съм се насочила към пщеницата

26.08.2010 в 09:25

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

   
  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

 • МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

forum