Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

МИКОРИЗАТА В ПОМОЩ НА РАСТЕНИЯТА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

Автор:
Interact
МИКОРИЗАТА В ПОМОЩ НА РАСТЕНИЯТА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

Микоризата е специфично образование между хифовете на някои гъби и корените на висшите растения. Над 95% от висшите растения могат да образуват микориза, а за някои видове микоризата е условие за тяхното съществуване.Появила се веднъж микоризата оказва своето благоприятно въздействие върху растенията през целия им живот.

 

Микоризата или гъбокорена покрива като с паяжина корените, сраства се с тях като увеличава многократно техния обем и всмукателната им способност. Хифовете на микоризата в търсенето на вода и хранителни вещества могат да се отдалечат на стотици метри, а теглото им да достигне стотици килограми и дори тонове.

 

Благодарение на тази симбиоза между растенията и гъбите засмукващата способност на коренната система се увеличава 75 -100 пъти. В резултат чрез коренното хранене растенията получават 10-15 пъти повече хранителни елементи, отколкото получават в нормални условия. Това е седем до осем пъти повече от онова, което растенията могат да получат при най-добрите практики и начини на торене. Микоризата не само осигурява многократно повече хранителни вещества на растенията, но и ги балансира по елементи по най-съвършен начин.

 

Благодарение на мощните си ферменти гъбокоренът разлага неразтворимите във вода форми на фосфора, калия и азота, но също така и на медта, цинка и другите микроелементи като ги доставя на растението–приемник. Освен необходимите минерали, микоризата доставя и всичко необходимо за развитието на растенията – витамини, ферменти, биостимулатори, хормони и други биологично активни вещества. Азбучна истина е, че обилното и балансирано хранене има пряко отношение към добивите. Най-важната от практическа гледна точка способност на микоризата е, че доставя необходимата за развитието на растенията вода. Тя действа като мощна водна помпа, прехвърляйки до растението-приемник значителни количества вода, при това от доста големи растояния. И тук не става въпрос за литър-два или за десет литра, а за количества измервани в тонове за един сезон. Ето защо, там където има микориза, растенията никога, никога не изпитват нужда от вода. Това е валидно и за най-засушливите места.

 

В процесите на преваряване на хранителните елементи гъбите отделят не само ферменти, но и различни токсини, които блокират развитието на редица почвени патогени като питиум, фитофтора, фузариум и т.н. обеззаразявайки почвите. Особеност на микоризата е, че тя може да пусне отклонения и да свърже в една обща комуникационна мрежа няколко растения, създавайки изключително сложен механизъм. Този механизъм има пряко отношение към към генеричните функции на растенията. Гъбите също имат полза от симбиозата си с растенията, тъй като по този начин си осигуряват наготово необходимите им за развитието въглеводороди. Благодарение на микоризата ние можем да постигнем:

 • Увеличаване на приема на хранителни вещества и вода от растенията. 
 • По-ранен и едновременен цъфтеж, следователно и по-добри добиви.
 • Намаляване на потребността от поливане и използването на торове 
 • Увеличаване устойчивостта на растенията към различните видове стрес (засушаване, горещини, неравномерно разпределение на валежите, появата на вредители и болести, пресаждане и др.)
 • Блокиране развитието на някои патогенни микроорганизми, нанасящи значителни вреди на реколтата.

Микоризата се свързва с почти всички културни растения в овощарството, зеленчукопроизводството, лозарството, озеленяването, лесовъдството и при полските култури. При последните обаче стои въпроса за икономическата ефективносст от изкуственото й внасяне. Тъй като в природата микоризната симбиоза е спонтанно възникваща връзка, поставя се въпроса защо е необходимо да се заразяват растенията с микоризни гъби по изкуствен начин? Няма ли това да стане от самосебе си? За съжаление интензивнната обработка на земята, нарастващото използване на пестициди, производството на стерилен посадъчен материал силно е намалило броя на живеещите в почвата микоризни гъбички, поради което е необходимо техния брой да се възстановява. И макар, че с микоризата няма да можем да прекратим напълно използването на химическите торове, то те могат да бъдат намалени значително. Ако вземем предвид непрекъснато растящите цени на торовете и ограниченията налагани при употребата на нитрати и пестициди, тогава използването на микоризата става повече от желателно.

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

   
  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

tips