Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

МИКОРИЗАТА В ПОМОЩ НА РАСТЕНИЯТА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

Автор:
Interact
МИКОРИЗАТА В ПОМОЩ НА РАСТЕНИЯТА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

Микоризата е специфично образование между хифовете на някои гъби и корените на висшите растения. Над 95% от висшите растения могат да образуват микориза, а за някои видове микоризата е условие за тяхното съществуване.Появила се веднъж микоризата оказва своето благоприятно въздействие върху растенията през целия им живот.

 

Микоризата или гъбокорена покрива като с паяжина корените, сраства се с тях като увеличава многократно техния обем и всмукателната им способност. Хифовете на микоризата в търсенето на вода и хранителни вещества могат да се отдалечат на стотици метри, а теглото им да достигне стотици килограми и дори тонове.

 

Благодарение на тази симбиоза между растенията и гъбите засмукващата способност на коренната система се увеличава 75 -100 пъти. В резултат чрез коренното хранене растенията получават 10-15 пъти повече хранителни елементи, отколкото получават в нормални условия. Това е седем до осем пъти повече от онова, което растенията могат да получат при най-добрите практики и начини на торене. Микоризата не само осигурява многократно повече хранителни вещества на растенията, но и ги балансира по елементи по най-съвършен начин.

 

Благодарение на мощните си ферменти гъбокоренът разлага неразтворимите във вода форми на фосфора, калия и азота, но също така и на медта, цинка и другите микроелементи като ги доставя на растението–приемник. Освен необходимите минерали, микоризата доставя и всичко необходимо за развитието на растенията – витамини, ферменти, биостимулатори, хормони и други биологично активни вещества. Азбучна истина е, че обилното и балансирано хранене има пряко отношение към добивите. Най-важната от практическа гледна точка способност на микоризата е, че доставя необходимата за развитието на растенията вода. Тя действа като мощна водна помпа, прехвърляйки до растението-приемник значителни количества вода, при това от доста големи растояния. И тук не става въпрос за литър-два или за десет литра, а за количества измервани в тонове за един сезон. Ето защо, там където има микориза, растенията никога, никога не изпитват нужда от вода. Това е валидно и за най-засушливите места.

 

В процесите на преваряване на хранителните елементи гъбите отделят не само ферменти, но и различни токсини, които блокират развитието на редица почвени патогени като питиум, фитофтора, фузариум и т.н. обеззаразявайки почвите. Особеност на микоризата е, че тя може да пусне отклонения и да свърже в една обща комуникационна мрежа няколко растения, създавайки изключително сложен механизъм. Този механизъм има пряко отношение към към генеричните функции на растенията. Гъбите също имат полза от симбиозата си с растенията, тъй като по този начин си осигуряват наготово необходимите им за развитието въглеводороди. Благодарение на микоризата ние можем да постигнем:

 • Увеличаване на приема на хранителни вещества и вода от растенията. 
 • По-ранен и едновременен цъфтеж, следователно и по-добри добиви.
 • Намаляване на потребността от поливане и използването на торове 
 • Увеличаване устойчивостта на растенията към различните видове стрес (засушаване, горещини, неравномерно разпределение на валежите, появата на вредители и болести, пресаждане и др.)
 • Блокиране развитието на някои патогенни микроорганизми, нанасящи значителни вреди на реколтата.

Микоризата се свързва с почти всички културни растения в овощарството, зеленчукопроизводството, лозарството, озеленяването, лесовъдството и при полските култури. При последните обаче стои въпроса за икономическата ефективносст от изкуственото й внасяне. Тъй като в природата микоризната симбиоза е спонтанно възникваща връзка, поставя се въпроса защо е необходимо да се заразяват растенията с микоризни гъби по изкуствен начин? Няма ли това да стане от самосебе си? За съжаление интензивнната обработка на земята, нарастващото използване на пестициди, производството на стерилен посадъчен материал силно е намалило броя на живеещите в почвата микоризни гъбички, поради което е необходимо техния брой да се възстановява. И макар, че с микоризата няма да можем да прекратим напълно използването на химическите торове, то те могат да бъдат намалени значително. Ако вземем предвид непрекъснато растящите цени на торовете и ограниченията налагани при употребата на нитрати и пестициди, тогава използването на микоризата става повече от желателно.

 • ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

   
  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

tips