x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Манталитета на БЪЛГАРИНА

Колеги виждам че излязоха доста теми във форума на тема как могат да се оправят нещата за бг фермерите (и по специално за малките и средни фермери) . След дълго четене и коментиране по тези теми стигнах до "великото" прозрение , че каквито и идеи да се дават като решение на проблема , главната причина си остава самите фермери , а именно манталитета на БЪЛГАРИНА да се стреми към бързо забогатяване (ако може сега на момента) . Не знам може би хората на запад са реалисти в това отношение и още от малки и набиват в главите ,че пари се печелят с много работа и акъл , а в бг. питайте някои подрастващ какъв е признака за просперитет (отговора винаги ме е изумявал "скъпи коли" - добре дошли в чалгата , и за да не обидя някои , като използвам думата чалга нямам предвид поп фолк) . Един колега е написал по една от темите коментар , че сдружения и колперативи в бг. не могат да просъществуват защото няма доверие между самите хора , ами как да има като всеки иска да забогатее на момента и то ако може да е на гърба на друг . Решение на всички проблеми винаги има стига да си пречупим този бг манталитет .rnПоздрави ,rnи се надявам разсъжденията ми да са допаднали поне на един колега .

17.01.2013 в 08:36

 
Re: Колеги даите да помислим

Добро утро, прав си Колега и другото което е хора не завиждайте на колегите си и не гледайте да им направите мръсно, защото те са постигнали нещо с труд в живота, а вие не. Ами нека си помагаме и се учим един от друг. Поздрави

17.01.2013 в 08:56

 
Re: Колеги дайте да помислим

17.01.2013 в 10:23

 
Re: Манталитета на БЪЛГАРИНА

И аз подкрепям мнението на колегата. Като то не е само негово, но има колеги който нямат достъп до сайта по една или друга причина съм убеден( поне около мен) че има сред тях хора който мислят така.

17.01.2013 в 11:48

 
Re: Манталитета на БЪЛГАРИНА

Колега,браво за смелостта да постнете тази тема!Отдавна ми се върти в главата идеята за написването на Наръчник по народопсихология на българския фермер,но все се притеснявах да не засегна някого с констатациите си.Пък и съм все още новак в бранша!Мислех,че не би било коректно.Ние тук в един специализиран форум не можем да се обединим и да си помагаме,а се разделяме на практици и теоретици,земеделци и животновъди.Доказваме кой е по-велик и знаещ с празнодумство и злобнички подмятания.
Не разбрахме ли,че не само държавната политика е важна за нашето благоденствие.Европа отдавна доказа,че съдружието и кооперирането са верният път,а ние само в паничката на другия гледаме,не сме солидарни в трудностите,затова по български ще мечтаем съседът ни да стане зле,та да ни е малко кеф.
Алтернативата?

17.01.2013 в 11:59

Мнението е редактирано за последно на 2013-01-17 12:00:51
 
Re: Манталитета на БЪЛГАРИНА

Алтернатива на цялата тази „ не мога да намеря дума която да не обиди някой , но се пак "българска простотия" е само една най- накрая да се събуди този народ и да се вземе в ръце , да почне да работи , а не само да хленчи тоя ми е виновен , онзи ми е виновен . Вярно е че ДЪРЖАВАТА хич не помага , даже съм на скромно мнение че пречи , но ако не се работи как ще стане , ако само се гледа кои колко е успял и защо аз не съм или как да прецакъм другия за да се облажа не става ХОРА. Никога няма и да стане от тази ситуация са печеливши само монополите и ние и помагаме само да "лапат " повече и повече . Аз и по други теми съм писал но ще спомена и тук заел съм се с един мои експеримент да си създам едно здружение . Накрая може и да ми изяде главата но поне ще знам че съм опитал . Имам си любима фраза , мисъл , като искате го наречете не съм толкова умен , а именно "ти направи каквото трябва , пък то да става каквото ще" . Това според мен е решението да се спре да се мисли само "аз" , трябва да се мисли "НИЕ"

17.01.2013 в 12:15

 
Re: Манталитета на БЪЛГАРИНА

Здравейте несъм съгласен с това за манталитета кумонизма ни е осакатил за поколения напред.Европейското земеделие е традиции 200 300г.При нас е прекъснато и неможе да се навакса за 20 30г.

17.01.2013 в 12:21

 
Re: Манталитета на БЪЛГАРИНА

Колеги, най-напред Ч И Д на колегата Андон, а след това по темата.Моето лично мнение е , че завистта , злобата и безделието, са важни пречки, по пътя към развитието на родното фермерство, но както на всички ни е известно, монетата има две страни.Нали не всички колеги, които се оплакват от ситуацията в земеделието, са мързеливци, завистници и пр., какво да кажем за тези, които се трудят до предела на силите си, само и само да успеят да запазят поминъка си, да задържат децата си у нас, да им предадат опита и знанията си и материалната база, която са постигнали.Какво да кажем , за липсата на Държава, която да защитава родните производители, какво да кажем за политиците ни ,довели народа ни , до най-бедния в Европа, какво да кажем за безкрайното ни търпение към действията на нашите избранници, за това , че десетилетия ни мачкат и ние продължаваме да чакаме някой друг да дойде и да свърши това, което се очаква от нас? Според мен, каквато и да е психологията на българина, не бива да я разглеждаме извън контекста на реалностите!

17.01.2013 в 12:45

 
Re: Манталитета на БЪЛГАРИНА

а реалността е ?

17.01.2013 в 12:48

 
Re: Манталитета на БЪЛГАРИНА

Ето това е реалността
http://www.youtube.com/watch?v=_eNxZN3oquw

17.01.2013 в 12:57

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

   
  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

   МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

forum