Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Манова токсикоза при пчелите

Автор:
Napred
Манова токсикоза при пчелите
Мановата токсикоза се проявява преди всичко през тежките за пчелните семейства зимен и ранен пролетен период и много рядко през лятото и есента.

Тази токсикоза се наблюдава при пчелни семейства зазимени върху манов мед и през тежките зими, когато нямат възможност за облитане.
Характерните белези на болестта са: диария, много умрели пчели или пълно загиване на семейството.

Важно за пчеларите е да знаят, че причините за диарията са: съдържащите се в мановия мед отровни алкохолни манит и дулцид; голямото съдържание на соли и несмилаеми от организма на пчелите въглехидрати декстрин и галактоза и азотни вещества; масово присъствие и на микроорганизми, дрожди, плесени, кандиди, бактерии в мановия мед, които предизвикват бързото му вкисване особено , ако гнездото е влажно, вследствие на което става още по-некачествен и вреден за зимуващите пчели.

След поемането на такъв мед, несмлените остатъци от него бързо запълват задното черво на пчелите, а отровните вещества и микроорганизмите нарушават храносмилателната дейност и намаляват още повече защитните им сили. Вследствие на всичко това и невъзможността за облитане и освобождаване на червото на пчелите се появява диария, поради което изпускат изпражненията си в кошера. Ако в пчелните семейства преди зазимяването са попаднали и болестотворни и условноболестотворни микроорганизми, ноземи, амеби, паратифни и септицемийни бактерии се създават условия за едновременно появяване на съответните заразни заболявания.

Признаци - мановата токсикоза по време на зимуване и при облитане се демонстрира със следните признаци: безпокойство при прослушване, диарични жълтокафяви петна зацапващи гнездото, с разпълзяване на пчелите по повърхността на целия кошер и дъното, много умрели пчели, прокиснал и стекъл се по питите мед, недружно облитане на пчелите, зацапване отвън на стената на кошера на пчели с подуто коремче.
Всички тези признаци са сходни с признаците на Нз, паратифа и други чревни заразни болести.

Ето защо, за да се постави точна диагноза е необходимо да се извърши бактериологично изследване, за което трябва да се изпрати проба пчели, както и мед с парче пита или мед изцеден от съмнителни пити.

В пчелина наличността на манов мед в питите се установява при преглеждането им срещу слънчевата светлина, по тъмнокафявото оцветяване на медовите незапечатани участъци, както и по вкуса му, наподобяващ на глюкоза или карамел. В други случаи мановия мед има стипчив вкус, не притежава аромат и има по-малка сладост.

За химично доказване се използват следните две прости проби:

* Варова - към смес от равни количества мед и вода се добавя равно количество варова вода(бистрата част на гасена вар) Ако след завиране в епруветка се образуват ръждивооранжеви парцалчета, медът е манов.

* Спиртна- към смес от равни количества мед и вода се добавя петкратно количество чист спирт. Без да се загрява,появява се ръждива мътилка, ако медът е манов.

Когато младите и неопитни пчелари, а и някои професионалисти оставят пчелните семейства да презимуват върху хранителните запаси с манов мед. МТ предизвиква или отслабване или умиране на голям брой от тях.
Значението на тази токсикоза се подсилва и от друга страна, че тя е най-важната причина за проявяване и тежко протичане на Нз и други чревни заразни болести, вследствие на което загубите стават още по-големи, стигащи до 100% при тежки и продължителни зими.

Методи за борба - провеждат се следните практики: извършване на кратък осведомителен преглед, замяна на питите с лошокачествен мед, с качествен, ако е необходимо прехвърляне на семейството в чист дезинфекциран кошер, подсушаване, стесняване и затопляне на гнездото, при нужда подхранване с полутвърда или течна храна (гъст захарен сироп2:1) поставяне на болното семейство с кошер през зимата в топла стая за създаване на условия за ранно облитане.

Профилактика - за предпазване от МТ и висока зимно-пролетна смъртност , пчелните семейства трябва да зимуват върху качествените хранителни запаси от нектарен мед и пчелен прашец.

Ако в гнездата се установи наличие на манов мед през есента, е необходимо да се замени непременно с нектарен от резервните пити, или със захарен сироп - 2 части захар и 1 част вода.

При необходимост да бъде заменен такъв мед, открит по-късно, на семействата трябва да се подаде по 5 - 6 кг захарен сироп, който пчелите ще разположат след него и ще консумират по-рано през зимата. По този начин пчелите ще могат да излитат за облитане, преди да са стигнали до венците с манов мед.
Автор - Наско Кирилов

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

   
  ЗемТех ООД ЗемТех ООД

  ЗемТех ООД предлага тракторни машини, земеделска прикачна техника и градински пособия -...

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

tips