Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Люпене на яйца от пъдпъдъци

Автор:
Неизвестен
Люпене на яйца от пъдпъдъци

В резултат на целенасочената селекция за висока носливост и дългогодишно изкуствено люпене пъдпъдъците са загубили способността си да мътят и да се грижат за малките си. Поради това яйцата от пъдпъдъци се люпят само изкуствено в люпилни. Изискванията към яйцата за люпене са да бъдат пресни, чисти, немити, с правилна форма на черупката, без дефекти и различни калциеви наслоения. Някои от тези дефекти се предават по наследство на поколенията. Масата им трябва да е над 8 грама - оптимално за яйцата на птици от яйценосното направление – около 10 грама, а за месодайното - 12-16 грама. За да не се зацапват, яйцата се събират веднъж всяка вечер и 1-2 пъти – сутрин. В практиката е прието да се съхраняват до 7 дни при нормални условия, поставени с върха надолу. Ако се разполага с хладилно помещение, в което се поддържа температура 13-15 градуса, времето на съхранение може да се удължи с още 7 дни. При съхранение при стайна температура след 7-ия ден люпимостта се понижава до 3 на сто дневно. След изваждане от хладилната камера яйцата се оставят в помещението, където е инкубаторът за още 2-3 часа, за да се темперират. Ако охладените яйца се поставят веднага в инкубатора, може да получат температурен шок, в резултат на което се влошават люпилните им качества. Преди влагането в инкубатора яйцата трябва да се дезинфекцират. Най-разпространеният начин е фумигирането – обгазяване с формалинови пари. Използва се класическият метод, при който за фумигиране на 1 куб. м са необходими 35 мл формол (40-процентов разтвор на формалдехид), 23,5 г калиев перманганат и 17 мл дестилирана вода. Според обема на фумигационната камера в порцеланов или емайлиран съд се поставят формалинът и дестилираната вода. След това бързо се изсипва калиевият перманганат, сместа се разбърква със стъклена пръчка и вратата се затваря плътно. Времето за експозиция е 45 минути при температура 25oC. Формалиновите пари са отровни и трябва да се вземат мерки за опазване на здравето на хората и околните животни. След фумигирането шибрите на вентилационните отвори се отварят, вентилаторите се пускат в действие и камерата се проветрява. Ако се установят остатъчни формалинови пари, те трябва да се дезактивират с 15-20 мл амонячна вода за 1 куб. м обем на камерата. Инкубацията на яйцата продължава 16-18 дни. Яйцата може да се зареждат в инкубатора на една или на две партиди през 7 дни. При зареждане на една партида яйца температурата през първите дни се поддържа на 37,7–37,8oC, а от седмия ден се понижава на 37,5-37,6 oC при относителна влажност на въздуха 65 на сто или 32oC на влажния термометър през първия период и 55 на сто или 29-30oC – през втория. При зареждане на две партиди яйца температурата се установява на 37,5-37,6oC и относителна влажност на въздуха 55,6 на сто. Вентилационните отвори се отварят от една четвърт до една втора, за да осигуряват 1- 1,5 куб. м на час на 1000 яйца. Според американски изследователи увеличаването или намаляването на температурата в инкубатора с 0,4-1,1oC се отразява неблагоприятно върху развитието на ембрионите и жизнеността на излюпените пъдпъдъчета. Температурата в люпилния шкаф, в който яйцата се прехвърлят след 14-ия ден, се поддържа на 37,4 градуса при влажност на въздуха 55-60 на сто. От началото на начукването на черупката температурата се понижава на 37,2 на сто, а влажността се увеличава до 75 на сто. През 17-то денонощие се излюпват около 80 на сто от пъдпъдъчетата. В малките инкубатори с горно отопление и без добра вентилация през първите дни температурата може да бъде до 39,4oC и 37,8oC през последните три дни при посочената влажност.

  • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

    Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

     
    Металагро АД Металагро АД

    Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

     
    Интерагри АД Интерагри АД

    ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  • Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

    Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

    Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

    Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

    Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

    "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

    АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

    Агрион Агрион

    Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

    Агрополихим АД Агрополихим АД

    Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

    Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

    Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

    Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

    Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

    Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

tips