x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Лавандула

Добър вечер на всички мой бъдещи колеги !
Вече от няколко години съм от онези хора които търсят препитание в Чужбина , но сериозно обмислям да се върна в България и да работя за себе си и да се занимавам с това което ми е интересно ,зашото аз съм от онези хора които не могат да работят това което не им е интересно .Лично аз си спомням как с дядо ходихме и заривахме царевицата , плевихме бостана и косихме люцерна за животинките . Земеделието ме привлече от малък и не се срамувам да го кажа , винаги съм искал да започна да се занимавам , но поради липса на финанси нямах шанс . Вече 4-та година съм в Англия , но ми писна и то яко .... България ме влече , та сега към основният ми въпрос . Обмислям да се занимавам с 30 дка лавандула .Приговтил съм 35 хиляди лева . Според вас струва ли си ? Питам защото виждам , че има доста голям Бум на лавандулата последните 2 3 години. А вчера като си ходих до село видях и , че местният земеделец сее още 100 дка което ме навежда на мисълта , че има някаква печалба щом се сее ? Моля за мнения и всяко ваше мнение ще е от полза за мен !
Благодаря!

06.11.2017 в 23:35

 
Re: Лавандула

По-добре си налягай парцалите в Англия, докато не са те изгонили с тия Брекзити, и недей и да мислиш да се занимаваш с глупости. Тука твойте 35 хил. лева ще хвръкнат за нула време, без да видиш грам възвръщаемост. Арендаторът може да сее и още 100, и още 1000 дка, ама на него това му е професията и по-добре от тебе знае на какво се хвърля и какъв риск има.

07.11.2017 в 09:41

 
Re: Лавандула

Да ме изгонят ще е трудно и сега ще попитате защо ? Аз пребивавам легално там и имам нужните документи за да работя и живея там . След Брекзита аз пак мога да остана в Англия и да правя това което съм правил 4 години . Но семейството и приятелите са ми тук и затова се опитвам да направя нещо тук . Аз не ви питам къде да остана аз . Питам ви дали си струва да я насея ? " Тука твойте 35 хил. лева ще хвръкнат за нула време, без да видиш грам възвръщаемост." Аз няма да вляза с всичките си спестени пари не съм толкова глупав . Аз питам има ли сериозен пазар? Има ли смисъл да я сея или да се ориентирам към друга култура? Ако всички напуснем Българя на кого ще я оставим ? На циганите ли ? На мен ми е лесно да си остана тука и да гледам собственият си задник и да си живея , докато майка ми и баща ми са в България и аз съм продал времето си с тях. Моля за точни отговори , а не съвети от рода " По-добре си налягай парцалите в Англия, докато не са те изгонили с тия Брекзити" .Ако исках да остана тук нямаше даже и да отварям тема и да се интересувам от тази тема...

07.11.2017 в 11:18

 
Re: Лавандула

Ти не си дал достатъчно информация, имаш ли собствена земя, ако имаш къде е. Ако не къде мислиш да купиш,запознат ли си с административните трудности, смяташ ли да разшириш дейността.Така едни познати си нямаха хал хабер от земеделие наляха около 400 хил лв в овощарство и сега са пред фалит, защото много хора ги налъгаха.

Та по конкретиката пазар има, но мащаба с който си тръгнал не е достатъчен. Печалби може да очакваш след 3та година в рамките на 200-500 лв дка, силно зависи какво правиш де, има 100 неизвестни. Да речем не плащаш рента, взимаш достатъчно субсидии, отглеждал си я както трябва и продадеш маслото на добра цена, може да спечелиш 500 чисти, но условностите са ужасно много.

07.11.2017 в 13:34

 
Re: Лавандула

PRIQTELIO,PRAVI KOETO SMETNESH ZA DOBRE,LAVANDULATA VARIRA OT 60-200LV.ZA KG.MASLO,NO NEZNAM ZAPOZNAT LI SI S MENTATA I DELQNKATA,I TEZI KULTURI BQHA HIT NO ZA VREME, MOGE I S LAVANDULATA DA STANE SASHTOTO

08.11.2017 в 10:14

 
Re: Лавандула

Цанко, живял си тука, живял си и в чужбина, значи би трябвало да можеш да направиш разликата. България в момента е една мутризирана, циганизирана и пленена от мафията държава, в която да успееш да стартираш какъвто и да е бизнес и да излезеш на нормална печалба, която да те храни, е въпрос или на небивал късмет, или на връзки. Не един и двама такива като тебе са се връщали с пари и са се пробвали в земеделието, и са се проваляли, което е логично, защото са били идеалисти и са мислели, че в тая държава има правила, които се спазват, и нормален пазар, а това просто не е така.
Така че не се обиждай от острите думи, а виж смисъла в тях. От многогодишен горчив опит произлизат тия думи. Земеделието, особено дребното, умира навсякъде по света. Ако видиш някой, който развива успешен дребен земеделски бизнес в България, то обикновено тоя някой си има и други дейности, от които печели, и земеделието му е по-скоро като хоби.
Помисли си пак дали искаш да зарежеш нормалния си живот, макар и в чужда държава, и да го замениш за ежедневна борба за оцеляване в постоянно променяща се от законова гледна точка среда, липса на пазар или доминиран от прекупвачи такъв, които изсмукват печалбите за себе си, постоянна заплаха от кражби и още, и още, и още! Пък ако все пак си решил патриотично да се върнеш и като един комита да поведеш борба срещу неправдите и ненормалността в държавата, заповядай и успех!

08.11.2017 в 14:21

 
Re: Лавандула

Мисля, че 30 дек. собствени са малко - за да имаш някаква сигурност ти трябват (мое мнение) около 5 пъти повече(около 150 дек) и да си ги разпределиш в поне три различни култури , например : 50 дек лавандула, 50 дек лайка, 50 дек бял равнец. И техника ще те ти трябва , за да не разчиташ да немаш - тогава сигурно ще се задържиш на повърхността и сигурно и ще печелиш, иначе с 30 дек , лично аз не ми се вярва да успееш. Каквото и да решиш - Успех!

09.11.2017 в 11:02

 
Re: Лавандула

Благодаря на всички за мненията ще се чуе какво ще стане. Благодаря ви .

10.11.2017 в 11:43

 
Re: Лавандула

25000 ще ти стигнат за засаждане и техника. На след 3-та година ще имаш 15000 доход

21.01.2018 в 19:46

 
Re: Лавандула

25000 ще ти стигнат за засаждане и техника. На след 3-та година ще имаш 15000 доход .......Колега ти голям математик излезе,как смяташ с 'калкулатор' или 'на ум',и с години на пред,БАБА ВАНГА ли си.По моите сметки излиза,че скоро може да му станеш колега в Англия

20.02.2018 в 18:08

 

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

 • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

   
  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   
   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

forum