Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Къдравостта по прасковата е трудно лечима болест с големи щети

Автор:
Неизвестен
Къдравостта по прасковата е трудно лечима болест с големи щети

Една от трудно лечимите болести по овошките е къдравостта по прасковата.

 

Болестта заема първо място по разпространение и вредност на вида. Тя е в състояние да повреди от 90- до 100 % от листната маса на прасковите. Това води до преждевременно опадване на листата, което се отразява неблагоприятно върху устойчивостта на дръвчетата към измръзване, намаляват жизнеността им и плододаването през следващата година. Къдравостта при прасковата се причинява от гъбата Taphrina deformans, която зимува между люспите на пъпките и по кората на клоните. При благоприятни условия през зимата и рано през пролетта /влажно време и атмосферна влажност 95-100%/, гъбата започва размножаване. Тази особеност в развитието на патогена е причина за силни нападения на къдравостта по прасковата, дори при много слаба зараза от предната година. Дъждовните капки разнасят инфекцията по короната на дръвчетата.

 

Пролетта те попадат в разпуканите вече пъпки и заразяват още слабо диференцираните тъкани, преди показването на листата. През този период обикновено температурите на ниски около 10 гр.С, а това благоприятства масовото проявление на болестта. Листата на възраст над два седмици, в които е отложен кутин, придобиват устойчивост. Оптимални за заразяване са температури от 10 до 20 гр.С. Температури над 20 гр.С спира развитието на гъбата. Борбата с къдравостта по прасковата е насочена към зимуващата форма на патогена. През периода на покой е задължително да се направят две зимни пръскания. Първото в края на листопада- на есен, а второто ранно на пролет преди набъбване на пъпките. Подходящ разтвор е – бордолезовият разтвор- 2 %, за второто пръскане – 1 % и други фунгициди като – шампион ВП – 03 %, купроксат ФЛ – 0,3 % и др. Рано на пролет до набъбване на пъпките, могат де се използват също и фунгициди като тирам 80ДГ – 0,3 %, дитан ДГ- 0,% и др.

 

Пръсканията в периода на покой не са достатъчно условие за предпазване на прасковите от заразяване през вегетацията. Това е в резултат на натрупвания голям дефекциозен фон и стечението на благоприятните климатични условия за развитието на патогена. Това прави борбата с къдравостта трудна, а често и неефикасна. Това налага прилагането на допълнителни пръскания и през вегетацията на прасковата, най-вече при хладно и влажно време през пролетта.

 

При високо нападение от предходната година, тези пръскания трябва да започват още при показване боята на цветните бутони и се повтаря през 12-14 дни до момента, в който условията ограничават развитието на гъбата-сухо време и температури над 26 гр.С. Могат  да се използват медни фунгициди, така и дитан ДГ – 0,3%, тирам 80ДГ – 0,3 %, делан  700ВГД – 0,1 % и др. Всички тези препарати са контактни, не проникват в растителните тъкани и имат предпазно, а не системно и лекуващо действие. Това налага след дъжд, пръскането да се повтаря, независимо че не е изтекъл карантинният им срок.  Системно и лекуващо действие срещу къдравостта е фунгицидът скор 250ЕК 0,02 %, който действа и на брашнестата мана по прасковата. При засаждането на нови дръвчета се препоръчва да се търсят по-толерантни към болестта сортове, които за съжаление не са много. Това са Редхевън и Рубиред. Силно чувствителни към къдравостта са сортовете Хале, Майски букет, Бейби голд, Юлска едра, Елберта, Диксиред, Файет и др.

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

   
  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

   
  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

tips