Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Краста при овцете

Автор:
Napred
Краста при овцете
Хронична болест, която се причинява от няколко вида кърлежи.
В зависимост от вида на кърлежите бива псороптоза, акарусова и хориоптесова краста. Причинителят на псороптозата е най-едрият крастен кърлеж и се вижда с невъоръжено око. Има удължен хобот, с който пробива горния слой на кожата и смуче лимфа.
Крастните кърлежи са с размери от 0,6 до 0,9 мм. Паразитират по повърхността на кожата, като се хранят с възпалителния ексудат. Възрастните кърлежи живеят до 40 дни, като през това време женските кърлежи снасят по 1-2 яйца дневно. От яйцата след 1 до 3 дни се излюпват ларви, които след 2 дни линеят и се превръщат в нимфи. След няколко дни нимфите се превръщат във възрастни кърлежи. Целият жизнен цикъл протича върху животните и продължава 10-14 дни. За 12 седмици 25 кърлежа могат да дадат поколение от 1 милион екземпляра. Предаването на кърлежите от едно животно на друго се осъществява най-често при пряк контакт.
Заразяването може да стане и чрез инвентара в помещенията на животните. Извън животните кърлежите могат да преживеят не повече от 16 дни. Затова основният начин за заразяване е прекият контакт. Източник за разпространение на заболяването в здрави стада най-често са новозакупени опаразитени животни. Опаразитените кочове, които по време на осеменителната кампания се използват в няколко стада, също могат да пренесат заболяването от едно стадо в друго.
Крастата е сезонна болест и се развива масово през студените и влажни сезони на годината, когато кърлежите се размножават много бързо и овцете се заразяват лесно. През лятото се среща по изключение. Най-много овце заболяват в края на зимата и началото на пролетта, тъй като заразата се разпространява бързо в стадата, настанени в топли и влажни овчарници и засяга много животни. В началото на заболяването не се установяват промени по кожата и вълната, но овцете са неспокойни и се чешат. Засягат се само местата с по-дълга вълна - областта на кръстеца гърба и холката, а по-късно и областта на плешките и страничните части на тялото, където кожата е възпалена. В началото се образуват възелчета, които после стават на мехурчета, пукат се и отделят ексудат, който слепва вълната.
При чесането на опаразитените места вълната лесно пада и се получават оголени участъци. Там кожата е удебелена, суха, не е еластична и се покрива със струпеи. Болестта се съпровожда със силен сърбеж, като овцете чешат засегнатите участъци с крака и рога, трият се в различни предмети и дори се хапят със зъби.
Въпреки че клиничните признаци са доста специфични, диагнозата трябва да бъде потвърдена чрез микроскопско изследване в специализирана паразитологична лаборатория. Някои недоимъчни заболявания също се проявяват с окапване на вълната и погрешно се диагностицират като краста. При тези заболявания обаче животните не изпитват сърбеж и по кожата няма струпеи. Обикновено през лятото видимите признаци изчезват, но късно през есента и зимата заболяването отново се появява. Ако забележите сърбеж и опадане на вълната на вашите овце веднага потърсете помощ от ветеринарен лекар. Предпазването от краста включва не само лекуването на заболелите животни, а и подобряване на условията на хранене и отглеждане.

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

   
  Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

    Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS - Чехия,...

   
  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

 • Градина - РВ ЕООД Градина - РВ ЕООД

  Градина - РВ ЕООД  - японски трактори, машини за пелети, мотофрези, мотокултиватори,...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

tips