Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Краставиците цъфтят, но не връзват

Автор:
PetkoRadan4ev
Краставиците цъфтят, но не връзват

Производителите на краставици се сблъскват със следния проблем – обилнен цъфтеж, но без плодове. Стерилни са мъжките цветове, които са необходими само за опложданена плодовете.

 

Количественото съотношение от мъжки и женски цветове се влияе от сортовите особености, качеството на семената и условията на отглеждане. В долната част на главното стъбло се образуват само мъжки цветове, последното от редуване на мъжки, женски и смесени цветове. Количеството на женските цветове постепенно се увеличава до върха на основното стъбло и страничните разклонения. И все пак, не са редки случаите, в които мъжките стерилни цветове се оказват повече на брой.

 

Причина за стерилността могат да бъдат следните: Сеитбата на пресни семена /първата година на съхранение/, - Незатоплени преди засаждане семена, - Засаждане в сенчести места, - Висока гъстота на посева, - Нарушен баланс на подхранване/внесени високи дози азотни торове/, - Силно преовлажняване на почвата.

 

За сеитба най-добре се използват „стари” семена /2-4 годишен срок на годност/. Растенията, отглеждани от такива семена са по-високодобивни, тъй като по-рано по тях се формират по-голям брой женски цветове и следователно бъдещи плодове. Семената от първата година трябва да се загреят преди посев, поставят се в марля недалеч от отоплителен уред в началото назъмета и се държат на топло около 1,5-2,5 месеца при стайна температура. Семената могат да се поставят и в сушилня при 50-60 гр. С за два часа.

 

Краставицата се повлиява добре от органични торове с добавка на суперфосфат преди сеитба в редовете. Как процесът може да се регулира- при появата на стерилни цветове, необходимо е върхът на главнот стебло да се пензира/прищипе/. Това помага развитието на странични стебла/разклонения/, които произвеждат повече женски цветове. В зависимост от сортовете главното стебло се прищипва след 8 или 10 лист, стеблото се разклонява, подобрява се осветеността и се ускорява плододаването.

 

Една от основните причини да се забави появата на женски цветове е поливането със студена вода. Температурата на водата за поливане трябва да бъде под 25 гр.С. Висока влажност на почвата е необходима в началото на вегетационния период-преди цъфтежа и по време на интензивно плододаване. Във фаза на цъфтеж поливането временно трябва да се спре/увеличава се залагането на броя на женски цветове/ и да се поднови в началото на плододаването с увеличена норма за вода до 15 л/кв.м.

 

При много топло време-поливането трябва да е два пъти дневно-сутрин и следобед с невисоки норми. Ако времето е облачно, а температурата на въздуха е под 15 гр.С, не трябва де се полива. С промяната на водния режим може да се регулира растежът и развитието на растенията. С намаляване на влажността на почвата и въздухът намалява турготът, придвижването на въглехидрати от листата се забавя.. Намалява и интензивността на фотосинтезата. Растежните процеси се забавят, а се ускорява цъфтежа на растенията.

 

При ниска относителна влажност на въздуха се увеличава всмукателната дейност на корените, повишава се механичното постъпване на соли в почвата и това води до образуване на мъжки цветове. При висока относителна влажност на въздуха механично постъпване на соли се изменя с избирателно усвояване от кореновата система на краставиците и по този начин се формират масово женски цветове. Високата влажност на въздуха повишава тургора на клетките.

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

   
  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

   
   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  ЗемТех ООД ЗемТех ООД

  ЗемТех ООД предлага тракторни машини, земеделска прикачна техника и градински пособия -...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

tips