x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Количество на млякото !

Имам 70 кози и доя по 150 литра мляко, нормално ли е ?

15.01.2013 в 20:28

 
Re: Количество на млякото !

Колега,кога доиш по 150 литра?

15.01.2013 в 20:30

 
Re: Количество на млякото !

Предполагам Мирчев че говори за един ден а не за ЕДНО доене....

15.01.2013 в 21:27

 
Re: Количество на млякото !

Мисълта ми е сезона,но без индивидуални контроли и краен резултат,като лактационна млечност няма как да се определи дали е нормално.Без информация за породния състав-съвсем.

15.01.2013 в 21:32

 
Re: Количество на млякото !

Козите са порода шампион, като изсучат яретата половината другата половина на 2 кг. за доене.

15.01.2013 в 22:02

 
Re: Количество на млякото !

Това го постихнах само май месец. Имах в предвид за един ден, а не за едно доене.

15.01.2013 в 22:14

 
Re: Количество на млякото !

Иванов,знаеш,че има и такива кози,но те не ходят на паша а на разходка .Реално погледнато 3л.дневен млеконадой в месеците Април,Май,Юни и Юли за местните кози е нормален.
За мен резултатите трябва да се в границите на средното за породата,макар аз,пък и всички предполагам съм се стремял при подходящо хранене,доене и т.н.да клоня към над средното,а в някои случаи и максимума.
Хората се лъжат по разни рекламни брошури,че видиш ли щом е от порода(млечна) и ще дои 6-7л.Знаеш,че породата е едно,но индивидуалният потенциал-друго.
Лошото е,че като цяло породният състав в страната е ужасяващ.Правят се такива необмислени кръстоски,че не ми се говори.Няма и мераклии да внасят разплодни животни.Тази сутрин докарах англонубийски ярета,но от разплодни животни в България не може да се печели.Пък не ми и трябва-правя го заради "старата слава" както се казва.Април се надявам да докарам и поне две дамаски,но да видим-разстоянието е голямо и яретата трудно издържат,а това са все породи,чието мляко е перфектно за преработка.Такива ми ти работи.Само,че тези вносове на по няколко бройки,знаеш,че няма как да се отрази на породният състав в страната,като цяло.Нужно е цялостна визия и поне по 15-20 разплодника от порода.

15.01.2013 в 22:29

 
Re: Количество на млякото !

Мирчев, тук не става въпрос да се внесат 10-20 кози, а по няколко хиляди на година. Това иска логистика, бази в чужбина и работа с техни търговци, защото като тръгнеш да обикаляш от ферма на ферма те ти дават само това дето никой не го взима. За да стане това трябват сериозни хора, защото никой няма да тръгне да финансира това нещо без да има сигурност.

Скъпото животно е скъпо, защото струва, а евтиното е евтино защото не струва. Това не схванаха нашенци. Не може да вдене, че тая коза дето струва 500 лв. дава мляко за 500 лв. на година, а другата от 150 лв. дава мляко за 150 лв, ама ги доиш по 5 години, не една, че на първата яретата са по 400 лв., на втората по 80 и т.н.

Дамаски се намират и в Европа, на мене ми предлагаха от Германия,ама като ти предложат няколко бройки все си остава рискът да са изтърсаците на стадото.

15.01.2013 в 23:51

 
Re: Количество на млякото !

Иванов,
Това, което си го написал е прекрасно... но само на теория.
И на мен ми се иска да е така... но за съжаление нещата трудно ще станат по този начин и причината е в това, че трудно се осъществява вноса.
Пример за да се внасят животни (от опит го казвам) освен стойността на животното (в 99% от случаите само яре, никой не дава качествена коза) която е от 300 до 500 Евро в повечето случаи (може и повече) има и разходи за транспорт (един камион за 150 кози-майки от Германия струва около 12000 евро!) както и разходи за медицински изследвания (25 евро за животно) разходи за издаване на Свидетелство за произход (специално за немската асоциация 20 евро за животно, за Холандската 25 евро за животно) освен това животните на всеки 16 часа път трябва да почиват 24 часа в хотел за животни, където да бъдат прегледани от ветеринарни лекари, които да подпечатат пътният лист, това струва 1000 евро до 50 животни а от там на татък се повишава цената пропорционално. За да пристигнат животните от Германия до България са необходими поне два престоя в хотел за животни, а може и три зависи в коя част на Германия се намират.

Като се сметнат разходите, ще се установи, че едно яре (високопродуктивно), което струва 500 евро, в България ще дойде на цена от 1500-2000 лева.

Кажи как според теб да се финансира вноса на хиляди бройки на година ?!?!?!
Отделен въпрос е, че фермите в Германия масово отглеждат 15-20 кози, рядко има ферма с по 100, 200 животни...

Пак казвам звучи чудесно, но не пишем есе за това как трябва да се развие козевъдството!
В нашата реалност ще е чудо ако успеем всяка година да внасяме 5-10 разплодника за година, което и ще се опитаме да направим.

Всичко останало лично за мен е в сферата на фантазиите, не казвам, че не може да се появи бизнесмен, който да инвестира много пари за вноса на животни, но и това да стане, ще има едно стадо чистопородно, което пак ще продава разплодниците на висока цена поради факта, че е инвестирал много в животните. Тези животни ще ги купуват любители, които държат на породата и пак масовият фермер ще си гледа "неговите кози" защото те са най-добри и не вярва, че тези нещо ще променят. Или просто няма възможност за съжаление да си го позволи, дори и да има желание.

16.01.2013 в 07:51

 
Re: Количество на млякото !

Ферма, ти като стар форумец не разбра ли, че аз съм практик, теории не ме интересуват.

Знам какви са фермите в Германия и затова трябва местен търговец на който да се възложи всичко. Не може ние с тебе да тръгнем от ферма на ферма и оттук една коза, оттам три. Прави се договор или с търговец или с фермер, който да ги събере, да им оправи документи и всички подробности и в един момент да ти ги даде на 100-120Е, като сложиш другите разходи ще отидат на 450-500 лв. цена на едро или по 550 за който иска по 1-2 бройки. Говоря за фермерски кози от порода, не елитни от развъдник, първо защото нямат бройка, а и икономически е по-изгодно базовите от породата да се оплождат със скъп пръч, отколкото да се търсят скъпи женски. Като станат за заплождане се се внася семенна течност и чакашвисока млечност от щерките на внесените, а не от тях.

Само дето тука няма на кой да ги продадеш. Бях пуснал аклиматизирана порода, с документи и всичко на 800 лв. заплодени кози, дето вече сигурно са родили. Кажеш цената, ама той щял да купи 6 селски кози за толкова. Нали на тези 6 селски кози яретата струват колкото ярета на една от скъпите, нали тя ще ти даде по-малко мляко от 6 наши, ама ще изяде 4 пъти по-малко храна и 4 пъти по-малко за заплати и 4 пъти по-малко други разходи. Това няма въобще кой да го вдене, колкото ще разберат китайското радио толкова и тебе. Отказах ги козите, обади се един българин от Испания иска да се връща и директно казва, тази цена за заплодени кози от тази порода с документ си е супер.

Българин не може да направи разплодна ферма. Това ти го казвам като практик даже да не го мислиш. Ако се засели някой чужденец може и да направи, но българин е изключено и виждаш жалкия край на всички подобни опити.

Казвам го пред всички, ако българин направи разплодна ферма ще започвна да се пиша Иванов Теоретика.

Затова и бранша е на доизживяване. Не се ли появят инвеститори като Фикосота с булката, до 10 години кози и овце ще са в зоологическите градини.

16.01.2013 в 09:54

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

   
  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

   
  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

 • КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

forum