Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Кога птиците стават канибали?

Автор:
Napred
Кога птиците стават канибали?
Склонността на птиците към взаимно разкълваване се нарича канибализъм. Канибализмът се получава от неправилно и непълноценно хранене, неспазване и нарушаване на условията на отглеждане, от наличието на кожни паразити, при линеене, физиологична смяна на перата при подрастващите пилета и от някои неизяснени още фактори. Понякога канибализъм може да възникне без видими причини. По-склонни към канибализъм са птиците от леките породи, а по-малко - птиците от тежките породи и хибридите.

Недостигът на някои незаменими аминокиселини (те се съдържат в продуктите с животински произход - трупно и месо-костно брашно, рибено брашно, белтъчен хидролизат) и микроелементи (предимно сяра, калций, фосфор), както и недостигът на вода може да доведат до канибализъм. Храненето на птиците с недоброкачествени храни може да е причина за възпаление на червата (ентерит) и разстройство (диария), понякога дори с кървави изпражнения. Изпражненията, слепват перата около ануса. При такива птици често се наблюдава разкълваване на кожата около и на самия анален отвор.

Други причини за проява на канибализъм са отглеждането на птиците при по-голяма гъстота, при недостатъчна вентилация и при повишено съдържание на амоняк във въздуха в помещенията, недостигът на хранилки и поилки (недостатъчен хранителен и поилен фронт), прекомерно силното осветление, случайните травми.

При наличието на някой или на повечето от посочените фактори пилетата започват да си кълват ноктите на пръстите, да скубят перата на опашката, крилете, врата. При това нерядко се появяват капки кръв, при което пилетата се настървяват и започват по-настойчиво дори яростно да се кълват. При това неминуемо се появяват и първите смъртни случаи поради загуба на кръв или вследствие на тежките наранявания и усложнения, свързани с тях.

Признаците на болестта са твърде характерни - виждат се кръвотечащите или покрити с корички от засъхнала кръв рани, най-често в областта на клоаката и главата и по-рядко в областта на шията, гърба, крилете.

Лекуването на канибализъм се състои в отделяне и изолиране на напълваните птици, намазване на кръвотечащите рани, възпалените или разкълвани участъци с йодна тинктура, йод-глицерин, с различни антисептични мази и мехлеми, съдържащи широкоспектърни антибиотици и сулфаниламиди. Във ветеринарните аптеки могат да намерят за тази цел лекарствата оксикорт, берлицетин, които са в аерозолни опаковки, и с тях се напръскват наранените участъци.

Веднага щом се установят пилета, които налитат да кълват, трябва да се отстранят, за да не се създават навици и при останалите пилета. Инстинктът на пилетата към движение трябва да се поощрява. Към дажбата се добавят пълноценни храни, особено храни, съдържащи животински белтъци, витамини (A, D3), минерални добавки, съдържащи калций, фосфор, сяра (креда, суров гипс, дикалциев фосфат).

За профилактика на канибализма се оцветяват в червено стъклата на прозорците или самите осветителни тела. При такова осветление неоперените части на тялото не привличат погледа на останалите птици. Подобряването на условията на отглеждане, осигуряването на достатъчно поилки и хранилки, намаляването на гъстотата на птиците, спазването на температурно-влажностния режим предотвратяват появата на разкълваването.

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

   
  ЗемТех ООД ЗемТех ООД

  ЗемТех ООД предлага тракторни машини, земеделска прикачна техника и градински пособия -...

   
  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

 • Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

tips