x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да стана земеделец?

Здравейте на всички! Казвам се Венелин и съм на 19 години, тази година завършвам ППММП(получаване и преработка на мляко и млечни продукти).
Искам да се занимавам с земеделство и по точно искам да отглеждам единсвено пшеница, но нямам нито земя, нито трактор, абсолютно нищо. Нямам и пари за да купувам техника и земя. Въпросът ми е какво трябва да направя за да стана земеделец? Да се обърна към банка относно спонсорирането за закупуване на няколко трактора, а земята да я взема под аренда? Да се обърна към банка за закупуването на зема, а тракторите да взема на лизинг? Да се обърна към банката за закупуването на всичко? Или въобще да не се обръщам към банка? Мога ли да кандидатсвам по някакъв проект?
Не ми се работи като дистрибутор на безалкохолно или телоохранител в охранителна фирма за 350 лв , не ми се ходи в чужбина искам да си остана в родината . До сега съм работил само като общак през ваканцийте, бъркане на бетон, цепене на дърва, бъркане на вар, пренасяне на разни малки и големи неща, умея да заварявам с електожен и с оксижен, правил съм 1-2 пъти разни ръчни колички, вратници и една лежанка за трениране от тръби профили и други. Моля Ви някой да ми обясни по-подробно какво трябва да се направи?

07.05.2012 в 18:13

Мнението е редактирано за последно на 2012-05-07 18:18:21
 
Re:

Привет, поздравления за избора !
Като за начало трябва да си осигуриш земя (под рента) за догодина която да засадиш есента или пролетта в зависимост от културите които искаш да гледаш (задължително с договори за да си сигурен че няма да дадът земята на друг) .... след това трябва да теглиш кредит за да можеш да купиш семе и да платиш на трактористите (препоръчвам ти първата година да наемаш машините и чак след като продадеш първата реколта да си направиш сметка с какви пари разполагаш за покупка на техника)... след това ти остава само да полагаш необходимите грежи за посевите НО това при полужение че си сигурен че има къде да пласираш реколтата защото не го ли направиш банката ще ти откъсне главата ! ... а междувремено може да се хванеш на друга работа защото в най добрия случай пари ще можеш да вземеш есента на 2013 .... и мисля че трябва да се регистрираш като земеделски производител !
Успех !

07.05.2012 в 18:30

 
Re:

Първо благодаря за бързия отговор
Второ колко земя да взема и колко семе ще ми трябва да за нея, защото аз мислех за 500-600 декара, а може и 1000. Имам дядо който има трактор и гледа около 40 декара, 20 откойто пшеница и тази година няма да продава зърното а ще ми го остави за да ми помогне. Неговия трактор също мога да го използвам, има плуг, ремарке, дискова брана, култиватор и сеялка, но трактора е Зетор 8011 и е доста старичък ... за 2 години се счупиха и двете полуоски, първо от дясно и беше доста лошо, защото падна джантата и трактора се катурна на дясно и се изпомачка калника, после лявата се счупи тази година, но се закрепи някак си и не падна джантата, той даде общо 1160лв с ДДС за 2-те полуоски и си ги сменихме ние без разходи по сервизи, също така сменяхме 2 пъти до сега съединител, 2006 и 2011 ... Но се съмнявам с него да мога да гледам повече от 200 декара земя защото все пак е 80к.с. и оре с 4-ри рала само. Обмислих и варианта да взема на лизинг Беларус МТЗ 1221.4 142к.с. но незнам дали ще може да смогне с 1000 декара. Ако някой има лични впечатления, моля да сподели, дали е доволен от машината
Ако мислите, че е по-добре по-голям трактор моля предложете някой

07.05.2012 в 19:31

Мнението е редактирано за последно на 2012-05-07 19:33:02
 
Re:

Върви да поработиш при някой истински земвладеец,да натрупаш истински опит,а не как се правят ръчни колички.И какви са тези 800декъра,без собствена техника и без капитал,няма как да стане.За да стартираш и да станеш земеделец,ти трябват не по малко от 90 000 лева.Къде ще прибереш реколтата,без складове нестава,без собствена техника по добре не си играй,ще фалираш,ами торове,препарати,работата не е никък лесна.Да не кажеш,че се опитвам да те откажа.

07.05.2012 в 19:39

Мнението е редактирано за последно на 2012-05-07 19:40:07
 
Re:

Венелине, знам че няма да ме послушаш, защото си млад и морето ти е до колене. Но все пак ще ти кажа.
Засега света е устроен така, че без пари нищо не става. Но не се обръщай за заем от банките.Те си искат вноската на датата и не ги интересува, че е суша, че трактора се е развалил, че препаратите са поскъпнали и т.н. На 99 % е сигурно, че ще фалираш без собствена земя и машини.
Моя съвет е да идеш да поработиш в чужбина за 3-4 години. Като се върнеш ще имаш пари като начало да плащаш на работници и да купиш някои машини втора употреба. Нали не си мислиш, че ще имаш сили да обработваш сам земята? Едно е 40 декара,а съвсем друго 800. После постепенно ако потръгнат нещата ще купиш и собствена земя.

07.05.2012 в 20:41

 
Re:

я кажете какво количество пшеница се добива от декар ?

07.05.2012 в 20:46

 
Re:

Младо момче,както вече колегите ти казаха без средства няма никакъв шанс да се издържаш от земеделие.Първоначалните инвестиции са доста големи и със заеми от банките няма да стане,по простата причина,че те искат залог.Никой не дава пари за намерения.Банките се ползват самио когато имаш нужда за бърза инвестиция,чиято възвръщаемост е 100% гарантирана,всичко останало е заблуда.В банките има отдели,които оценяват степента на риск и вярвай ми,ако няма какво да заложиш и стотинка няма да ти дадат.
Поработи някъде,спести пари и тогава мисли в какво да ги вложиш.Когато човек работи със собствени средства,тогава и взема по-верни решения.Запомни това!
Чужди пари се харчат лесно,но връщането може да ти провали целият живот.

07.05.2012 в 20:52

 
Re:Как да стана земеделец?

Млад си,това е най- голямото предимство.Ако я имаш тръпката-ще успееш,ако не,лимонадата чака кой да я разнася.Питай ,пробвай ,учи се...И един съвет- скачай в най-дълбокото,ако си плувец-изплуваш,ако не си давиш се,защото спасители няма.Дано да си ме разбрал!

07.05.2012 в 21:03

 
Re:

Имаше една стара поговорка;Ори,мели и яж.
Младеж от къде смяташ да ги намериш тези стотици декари?Освен от някой фонд с тлъст наем от другаде и 20 няма да намериш.

07.05.2012 в 21:25

 
Re:

Видях, че се продават 14000 дкр в нашия край, други 3900 се дават под рента ...
Може ли някой да ми каже приблизително, колко килограма пшеница е нужна за засяването на 1 дкр и колко струва неговата обработка преди да се засее, без разходите за нафтата?

07.05.2012 в 21:58

Мнението е редактирано за последно на 2012-05-07 22:02:20
 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

   
  Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

   
  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

 • Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

 • ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

 • МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

forum