Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да се справим с крастата по зайците

Автор:
Napred
Как да се справим с крастата по зайците
При зайците крастата засяга главата или се локализира в ушите.

Предизвиква се от три вида крастни кърлежи.

Краста по главата. Предизвиква се от два вида крастни кърлежи - акаросни (сърбежни) и нотоедресни. Те се развиват в кожата, където прокарват ходове, снасят яйца и се размножават. От яйцата се излюпват личинки, които за 8-10 дни се превръщат във възрастни кърлежи. Устойчивостта на паразитите извън кожата при температура 10-20 градуса е няколко месеца. Заразяването става чрез пряк допир между болни и здрави, от заразените предмети и клетки. Малките зайчета се заразяват от майките. Заболяването е най-често през зимата и пролетта. На местата на проникването на кърлежите се образуват малки възелчета, които постепенно се превръщат в гнойници, а космите опадат. Пораженията се локализират около устните, гърба на носа, челото, основата на ушите и около очите, където се образуват нещо като очила. На тези места се откриват струпеи с дебелина до 1 см. От чесането се заразяват и лапите, а оттам и цялото тяло. Силният сърбеж води до разраняване и образуване на гнойници, както при стафилококозата. Болните зайци отслабват и част от тях умират най-вече от инфекции през повредената кожа.

Крастата се установява лесно по локализиране на пораженията, зачервена кожа и силен сърбеж. При нужда се изследват струпеите.

Ушна краста. Крастните кърлежи, които я предизвикват, се локализират по вътрешната повърхност на слуховата мембрана. Целият цикъл на развитие от яйце до възрастен кърлеж е 18 - 23 дни. Важна роля в пренасянето на паразитите играят възрастните зайци (най-често мъжките поради контакта си с много женски), които боледуват скрито и леко.

Признаците са много характерни: по вътрешната повърхност на едното или двете уши се установява в началото зачервяване и образуване на малки люспи които се сливат в дебели образувания след което ушите увисват. Кожата около крустите е зачервена и отекла, а отстраняването на крустите е болезнено. Зайците показват силен сърбеж, тръскат главата си и правят опит за чесане. От ушите се долавя неприятна миризма. При млади животни паразитите проникват в средното ухо и предизвикват нервни явления: изкривяване на главата, възбуденост, принудителни движения, гърчове, внезапна смърт. Такива зайци трябва да се избиват.

Установяването на краста по главата и в ушите налага бърз преглед на цялото стадо с изолиране на болните зайци. Останалите животни се смятат за условно здрави и допълнително се третират. Помещенията и клетките се дезинфекцират с три процентов лизол или две и половина процентов фесиасепт (в горещи разтвори). Дезинфекцията се повтаря през десет дни.

За лекуване се използват различни средства, които следва да се прилагат трикратно през 7-10 дни, за да се унищожат новоизлюпените кърлежи (препаратите действат само на възрастните кърлежи, но не и на яйцата). Извършва се намазване или туширане с две до пет процентов разтвор на хлорофос, 0,5% алуган суспензия, 0,05% емулсия от неоцидол и 0,5% емулсия от себасил. Третирането се повтаря два три пъти през 7 до 10 дни. Зайците се третират като крустите се намокрят с разтвора или растително масло за размекване, олющват се и се изгарят, а животните се намазват внимателно. Зайците се третират локално, като не се препоръчва общо изкъпване.
Автор: Петър Джамбазов

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

   
  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

 • Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

tips