x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да опиша пасища за 2009г.

Срокът за подаване на заявленията за пасища за 2009г. е 31.03.09г.,но на мен не ми стана ясно колко дка се пада на животно.В общинска служба също не са наясно.Казаха ми,че за 1ха трябва да имам 0,15 животински единици,като 0,15ЖЕ= на една овца или на една коза.1,0 ЖЕ=на една крава с теле.За миналата година беше 5дка на крава,2дка на юница и 1дка за теле над 2 месеца.Във варианта от тази година се оказва,че трябва да опиша сума ти декари.Просто не ми е ясно.Ако някои има информация ,моля да обясни.

27.03.2009 в 16:23

 
Re:

Национален стандарт 4.1: Земеделски стопани, ползващи постоянно затревени площи (пасища и ливади), са длъжни да поддържат минимална гъстота от 0,15 животински единици на хектар (ЖЕ/ха) или да извършват минимум 1 коситба годишно.

27.03.2009 в 16:32

 
Re:

от общинската служба леко са те подвели. Срока за ливадите и пасищага както и за останалата земя е 15 май без санкции. Заяви си спокойно мерите и пасищата. Дори да не спазиш стандарта санкцията не е голяма.

27.03.2009 в 16:33

 
Re:

Колко декара се падат на крава?

27.03.2009 в 16:48

 
Re:

Може ли да се заявяват пасища и мери, без да имаш животни.

27.03.2009 в 19:19

 
Re:пасища и мери

Колеги,с тези пасища се разиграва такъв фаарс от страна на МЗХ и общинарите,че може да ти се завие свят.В заповед на МЗХ NРД 09-293 от 04.05.07г.в чл.4 пише:национален стандарт 4.1:....за отглеждане на животни ЕДР,ДРД,е задължително постоянно затревени площи в съотношениеМИНИМУМ о,5ха за възрастно жив. ...итн.
Не ми е ясно защо общините обаче решават,какво количество трябва да опишеш/всъщност те ти ги описват/когато представиш заверения списък с животни.Значи : на заповедтта пише МИНИМУМ,в общината решават че е максимум при условие че не останаха животни в общините,а пасищата така си тревясват,но явно не им се дават.При нас имаме около 80 крави и 3500дка пасища а на животновъдите дадоха по10дка на животно,но останалите пасища съшо са описани От кого ли?

28.03.2009 в 08:24

 
Re:

тази тема ми е болна я кажете във вашите общини как стоят нещата в смисъл по какъв начин си наемате мерите и пасищата при нас например за 2007 и 2008 се правеше селско събрание на основание чл 48а от закона за допитване до народа и аз за да получа субсидия трябваше да членувам в селското здружение и да си нося негативите които произтичат от това като общината не ги предоставя за повече от 1 г и не сключва индивидуални договори с такива като нас.Тази г обаче има промени в ЗСПЗЗ и е отменен чл.48 от закона за допитване до народа в смисъл че общината трябва да определи мери за общо и мери за индивидуално ползване да ама не наще управници казаха сега по стария ред пък догодина ще видим.В случая ако искаш да кандидатстваш по агроекология ти трябват и мери а аз откъде да ги взема като не ги дават.Вчера от нашата асоциация имаха среща в министерството и си бях приготвила писменно запитване по този въпрос та от там отговора е бил че в понеделник ще бъде изпратено разпореждане до всички общини как да се процедира след промените в закона а на мен ще ми отговорят с писмо ако получа такова ще ви светна .Та споделете как наемате мери на каква цена за колко време на какво основание и причие.

28.03.2009 в 15:25

Мнението е редактирано за последно на 2009-03-28 15:32:14
 
Re:пасищни далавери

На този етап действат все оща миналогодишните "разпоредби"А именно Общините рашават по колко дка. да отпуснат за глава животно на база предоставен списък на ушните марки,което според мен не е редно ,защото субсидията е за поддържане на земята в добро екологично състояние и според СЕПП "плащането по тази схема се определя на хектар използвана земя и не е обвързано с продукция или брой отглеждани животни"Но понеже пасищата са общинска публична собственост,та общините се намесват като по свой начин интерпретират закона.Така ще е до лятото,след това се очаква нов закон за отдаване на пасищата,където всеки ,дори и да не е животновъд ,ще има право да се явява на търг за отдаване на мерите за срок до 5г.Смятай тогава кой ще спечели търговете и как пред ферматати ще се настани НЯКОЙ с чието благоволение ще имаш право само да преминаваш с животните от там.Добре замислено...Лесно пари не се изпускат!!

29.03.2009 в 12:36

 
Re:

според мен закона вече го има и всеки може да наеме пасища стига да извършва нужните мероприятия аз също не съм съгласна че без животни ще се дават пасища но е факт има пак някаква игра както винаги.А промените в ЗСПЗЗ са от 06.02.2009 бр 10 ДВ чети от чл 37и до чл.37р това всичко е във връзка с мери и пасища .Във същия брой на ДВ е отменен и чл 48а от закона за допитване до народа така че според мен нещата са ясни общините си свършват работата и дават мерите под наем или аренда за 5г на желаещия участвал в търга и няма проблем там е работата че в общините няма кой да прочете промените и да си свърши работата за да са доволни животновъдите и спокойно да очертаят пасщата поправете ме ако грша относно промените в закона но аз като го четох така го разбрах.

29.03.2009 в 15:15

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

   
  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  АМИТИЦА АМИТИЦА

  Амитица ООД предлага професионални и високоефективни решения, продукти и технологии в областта...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

forum