x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да направя нова овощна градина на 25 дка.?

здравейте,казвам се Васил на 29г.моля, за съвет!Имам 25декара собствена земя и бих искал да се занимавам с овощарство,но не знам как да започна–нямам техника,а нито пари.Какво да правя?

17.05.2012 в 21:43

Мнението е редактирано за последно на 2012-05-17 23:01:05
 
Re:

Е надявам се, че ходиш някъде на работа, че иначе съвсем я втасахме.
В кой район на България си? Овощарството е хубаво начинание, на мен лично не ми е основно препитание, но въпреки това се отнасям отговорно. Бих те посъветвал преди да садиш каквото и да е да вземеш почвени проби от нивите, които притежаваш / взимат се от две дълбочини на 50-60см и 80-100см, а като бройка мисля, че беше от четирите края и посредата/ ида ги занесеш за изследване в най-близкия овощарски институт /Пловдив, Кюстендил, София и др./ да ти кажат каква ти е почвата и да ти кажат /ако искат разбира се/ какво би могло да се засади. А иначе произведи качествена продукция пък за продажба ще я продадеш. Пиши какво си решил ще ми е интересно все пак! Успех!

17.05.2012 в 22:42

 
Re:

Казваш, че и пари нямаш, а това е лошо [cry] . Трябва все пак да имаш капитал, поне за фиданки /ако не си ги произведеш сам/, за препарати за торове, то техниката е ясно без нея няма как да минеш там ще ти отидат 7-8хил. за трактор /втора ръка/ 500лв - плуг 3-ка, 800лв.- култиватор, ремарке - около 500лв ако си го правиш сам, пръскачка - 1500-2000лв. и те се събраха 10-11хиляди на пръв прочит.

17.05.2012 в 22:52

 
Re:

За 25дка, първите две години, може да се справиш и без собствена техника, дори и с ръсенето с една пластмасова пръскачка ще успяваш за 2 дни да сварваш. А през това време събирай за трактор с дискова брана(това май ти е минимума). После една гръбна бензинова пръскачка, за пръсканията (пак ще се справяш за два дни).
Не си струва 1500лв. най-малко за една тракторна пръскачка за 25 дка, да даваш преди да си изкарал първоначалните инвестиции, така че тя ще дойде чак след 5 година (живот и здраве).
А, и последна идея, ако сееш сливи, кайсии или череши, снабди се и с един казан за ракия(по-голям) и 2-3 кубчета от по 1кубик, така няма да си на загуба при никое стечение на обстоятелствата.

17.05.2012 в 23:01

 
Re:25 дка са много--нищо няма да стане!!По пътя за Враца след Ботевград има един--садил и всичко изсъхнало!!!!!

садят се до 10бр. за да може човек да се грижи за тях да ги полива-окопава и тн.е..--като укрепнат и пуснат корени--на другата година още 10бр. и така--когато са много----си пречат и изсъхват!!!!!
не лъжа--който е пътувал към Враца--те се виждат от дясно на пътя--май са сливи--около 30-40дка всичко е изсъхнало---към Скравена--само се набутал човека------то отначало искат мното поливане за да укрепне кореновата система и да се захванат!!!!!!!!

18.05.2012 в 12:22

 
Re:

Колега апофис11 вече се съмнявам, че изобщо говориш сериозно. Не се обиждай, но по 10бр. ако сади, ми човека няма да доживее да засади цялата нива от 25дка. От една друга тема в този форум оставам с впечатлението, че си от Кюстендилския регион, та в този ред на мисли какво би казал за черешовата градина 100дка в м.Модро поле на север от Кюстендил към с.Соволяно, 300дка в с.Дворище, над 100дка на Черна нива посока гр.Дупница, и т.н. много са да не ги изброявам. За черешовата градина дето разказваш при Враца, може самия посадъчен материал да е болен имаго и този риск.

18.05.2012 в 13:00

 
Re:

около скравена по пътя за враца има вишни и до миналата година мисля че им е четвърта нищо им нямаше! и недейте да стягате момчето щото квото правите на вас се връща!

18.05.2012 в 21:23

 
Re:

васка, първо пиши от кой край си каква е почвата, виж в някои метеорологичен атлас колко са валежите в твоя регион. Ако няма да садиш праскови дюли или круши май няма особено значение каква ти е почвата.Имаш ли възможност за напояване, колко далеч си от голям град, а от малък. не е важно да произведеш нещо важно е да го продадеш. като напишеш отговорите на всички тия неща батко ти ще те светне според него какво да правиш. пък ти ще почерпиш на панаира

18.05.2012 в 21:27

 
Re:това май са сливи край ботевград!!!

Според мен ако се насади голяма площ сте има проблем с поливките и торенето--затова по добре по малко,но славно!!!Щом казваш кюстендилско--нали един там зад Амигото-бензиностанцията е засадил и немърдат вече 3г. си останаха малки!!!
а по нагоре един е засадил много декари--ама е поставил работници в един фургон и постоянно обикалят,поливат,торят и тн.е..---ама им плаща и заплати!!!!и така като се сметнат заплатите на работниците и приходите от продажба и излиза на минус!!!Затова е по добре по малко да се сасаждат--без да се плаща за работници,трактори и тн.е....бавно ама сигурно!!!А този с многото декари--той има капитал и просто влага,той не гледа дали е на печалба или не!!!!И да се набута 10-15хил.лв. то не го касае,понякога фирмите влагат от данъчната тежест и така избягват данъци--той е фирма,вместо на НАП да плати--той ги влага в градини!!!!
И от мене една фирма купи едни зем.земи--просто така за капиталова адекватност--иначе не ги ползва--така си пустеят--купи ги за да си ги запише в капитала и евентуално да кандидатства за кредит с тях или да ги заменя--ама вече забраниха заменките!!!!!
така,че не на всеки му е изгодно да влага в земеделие и да харчи пари за фиданки,торове,тракторист и тн.е...--само ако дължи данъци!!!
такъв е случаят и край Ботевград--сигурно е фирма и е инвестирала там в градини--ама са изсъхнали-миналата година юни не се бяха разлистили--а са в ред--по технология са садени!!!!

19.05.2012 в 17:53

 
Re:Благодаря че всепак някой одговарят на вапросами.

Аз съм от шуменския край. Шумен е на 60км от моето село. наскоро получих земите от наследство нивата е далече от селото на 1,2км и е 3-та категория чернозем. та искам да питам дали има някакъв европейски фонд, които да ме финансира, защото аз нямам никакъв начален капитал.работя като строител но вече ми омръзна искам да работя за себеси.

19.05.2012 в 19:03

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

   
  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

   
  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

 • Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

forum