x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какво е технологията Green Tech ,Hydroponic ечемик ?

Мислите ли че тази технология има бъдеще при нас?

23.10.2012 в 14:52

 
 
Re: Green Tech ,Hydroponic ечемик

Доколкото разбирам, от снимките и написаното ( а информацията е непълна) това са царевични кълнове. Тоест, това не е типичното хидропонно производство, тъй като нищо не се произвежда. Не се добавят торове, не се осветяват изкуствено, следователно нямаме кореново хранене и фотосинтеза, следователно нямаме производство на фураж. Кълновете растат въз осонова единствено и само на хранителните си вещества в зърното.
Не съм животновъд и не разбирам от хранене на животни и доколко свежият фураж е по-пълноценен като храна от самото зърно. Но ми се струва, че постигнатия евентуален благоприятен резултат при храненето на животните, не би оправдал първоначалната инвестиция и положения труд след това.

23.10.2012 в 18:32

 
Re: Green Technologie ,Hydroponic ечемик

технология за набаване на сочен фураж.Съществуват машини,които представляват фургони,в които на стилажи ,във тави се изсипва ечемик и за 7 дена при оросяване се вкарва на семето хранителни вещества,но за да не се задържа във тавата влагата има подобни на отводнителни канали.След 7 дена от 1 килограм ечемик се получава 7 килограма зелена маса,което е подобно на тревен чим и се хранят или дохранват животните.Предполагам ,че това съоражение е оборудвано с вентилация и климатизация.
Какви според вас хранителни вещества се вкарват чрез оросителите?

24.10.2012 в 09:13

 
 
Re: Green Tech ,Hydroponic ечемик

В момента изграждам във фермата такава система, само, че е стационарна от сандвич панели а не е фургон. Колежката Petja е описала основната идея на системата.
В помещението трябва да се поддържа определена температура 22-25 градуса, влажността на въздуха не бива да превишава 70% и трябва да има непрекъсната циркулация на въздуха.
Монтират се специализирани лампи, които излъчват интензивна светлина от синия и червения спектър на светлината и с това ускоряват процеса на фотосинтеза.
Общо взето устройството е много просто състои се от контролер (примерно PIC микроконтролер или няколко прости релета за време) датчик за влажност, датчик за температура, един изходен вентилатор, един вътрешен (циркулационен) вентилатор, лампи и система за мъглуване.
От 1 килограм се произвеждат до 9-10кг зелена маса.
Основната разлика между зърното и зелената маса получена от него е , че зърното има около 9-12 % протеин, а след процеса на фотосинтеза и вегетацията на растението протеина достига до 30-31% , което го прави най-евтиния и пълноценен фураж за животните. От тук идва огромната икономия от груби фуражи и се гарантира целогодишна дажба във фермата.

25.10.2012 в 03:42

 
Re: Green Tech ,Hydroponic ечемик

Това според мен е направо революция във животновъдството.Така един фермер може да планува съвсем преднамерено капацитета на фермата си ,с една не чак дотам огромна инвестиция за изграждането на тази технология.А аз предполагам,че при това положение могат да се привлекат по-качествени кадри по отношение на работниците,дори и млади хора.

Как иначе да се отглеждат високопродуктивни животни ,от 5 месеца няма сериозни валежи?

25.10.2012 в 12:44

 
Re: Green Tech ,Hydroponic ечемик

В брошурата от тази система дадена към линка, не се споменава за изкуствено осветяване и използването на торове. Дадени са 2-3 lts / kg вода на килограм царевично зърно, което се равнява на 4 килограма сочен фураж с "13-14% protein/ kg maize seed " в най-добрия случай.
Ако се изгради изкуствено осветяване и се тори, ще се увеличи добива и качеството на фураж от един килограм зърно, поради фотосинтезата, но общия капацитет на съоръжението би намалял, тъй като лампите ще отнемат много място, отделно разходите за електроенергия ще са доста солени.
А дали би имало сметка, само практиката ще покаже. Аз бих пробвала ако имах животни, но в никакъв случай не е нещо революционно.

25.10.2012 в 16:16

 
Re: Green Tech ,Hydroponic ечемик

Значи първото което е системата е разработена да се използва ечемик а не царевица.
Второ от ечемика се постига от 7 до 10 кг от един килограм зърно.
Торове не се използват, а и няма смисъл от тях.
Светлината е задължителна, това, че там в брошурата не е описано просто няма как се затвори растение във фургон и на тъмно да вегетира.
Що се отнася до разходите и пространството използват се лампи подобни на луминисцентните, които не заемат почти никакво място, консумацията е 36 вата за час.
В един фургон се използват 6бр лампи което прави 6 х 24 часа х 36 вата = 5184W което е по-малко от 1 лев за осветление на ден.

25.10.2012 в 19:44

 
Re: Green Tech ,Hydroponic ечемик

Поради липса на паша почти през цялото лято-тук в южна България всичко изсъхна и се превърна в пустиня,няма как да очакваш тези животни да се нахранят,а като прибавим и нежеланието от страна на работниците,с което я вършат тази работа ,направо е безсмислено според мен да се инвестира във скъпи високопродуктивни животни и да се пуснат да пасат.
Защото лактацията е процес,който зависи от много фактори и когато липсва един от тях,тя намаля,а почне ли спад -млякото просто си отива и животните пресъхват.
А при цена на една баля люцерна в момента,около 17-18 кг. почти 7 лева, не знам как може да е рентабилно храненето ,ако не съществува някаква по-евтина и умна технология .

25.10.2012 в 20:04

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

   
  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

   
  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

forum