x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какво е състоянието на Българското земеделие и животновъдство в момента? Къде е необходима промяна !?

Здравейте, неслучайно написах тази тема. Интересно ми е какво е общото Ви мнение и кое трява да се промени, така че Аграрния сектор да излезне от кризата, в която се намира!

11.11.2009 в 15:38

Мнението е редактирано за последно на 2009-11-11 15:39:06
 
Re:

Състоянието на земеделието е критично кризисно. Оцелява се на мускули, заради идеята. Законодателството е с много пропуски. Администрацията, която отговаря за този ресор няма достатъчен капацитет. По мое скромно мнение, въпреки наличието на "национални" асоциации, гласът на производителите все още остава нечут. Опасявам се, че инвестициите в земеделие и животновъство са губещи към настоящия момент и, честно казано, въпреки че стопанисвам големи площи земя, мисля да преустановя дейността си.

11.11.2009 в 16:05

 
Re:

Според мен начина е лесен и управляващите го знаят но нямат желание да го направят.
1-Парите предвидени за сектора наистина да стигнат до фермерите, пък те ако не ги използват по предназначение да си понесът отговорността.
2-както е в ЕС, помощите и националните доплащания, да бъдат в "по човешки размери"при което да се доказва че се реинвестират в сектора.
3-Да се спре с пладнешкото ограбване, примерно имаш 3 трънки -няма пари/ама дали това е вярно или не оправяй се сам/.Демек тези които проверяват да го правят в подходящо време и в присъствието на собствениците.
4-Да се прекрати порочната практика на внос на вредни и опасни продукти които се използват от всички нас и най-вече от децата.
5-Да има защитни цени на българските продукти.
6-Служителите в министерството и агенциите да подхождат професионалн и със заитнересованост към проблемите на фермерите, като некомпетентните и тези заради които фермери са пропуснали ползи да бъдат наказвани и то най-строго.

Със сигурност има и още но смятам че това са основните неща.Нека просто фермерите да усетят че държавата прави онова което трябва да се прави.

11.11.2009 в 16:12

 
Re:

Ами да съгласна съм с това, което написа. Относно проверявашите тази година лично ми се обадиха и обходихме заедно с всички парцели. Но долкото знам на някои озобщо не са се обаждали, което просто подигравка с хората. А за вноса на различни храни е няма вариянт в който да се спре. Все пак това е Бизнес ..... и всеки гледа собствените си интереси и как да печели пари... Някой преработвателни предприятия просто не ги инетерсува за здравето на хората ... и си продават стоката евтино и Българина купува ли купува .. некачествени стоки.

11.11.2009 в 16:35

 
Re:

Ами, че няма възвращаемост на капитала няма, но немислиш - да се откажеш е най-ления вариянт, с който да си решиш проблема. Ти досега си траел и си се борил, почакай още малко туко виж нещата в аграрния сектор започнат да се подобряват!

11.11.2009 в 16:39

 
Re:

Бизнеса си е бизнес-ОК, но къде са инспекторите които трябва да следят за качеството, а къде са митничарите когато подобни стоки минават границата под формата на друг продукт а къде са прокурорите?

11.11.2009 в 16:58

 
Re:

Като гледам как ще се подобряват нещата ... ей, го, г-н министърът говори за санкции за бъдещи периоди. С бюджета за национална подкрепа знаем какво се случва, същото и с акциза за горивата. Какво са виновни коректните земеделци и животновъди за нечии конкретни престъпления?
Искрено вярвам, че в световен план, земеделието ще придобива все по-голямо значение и важност, но в близко бъдеще това не важи за България.

11.11.2009 в 17:28

 
Re:

По цял свят земеделците са добре там, където има ДЪРЖАВА. У нас такава няма. Дори и в съседките ни без значение дали са или не са членки на ЕС има цени на стоки за техни производители и цени за внос на същите. Например в Гърция тази година още от февруари знаеха, че рапицата ще им се изкупи на цена 390 Евро/тон. И на такава им я купиха на жътва. Но на рапицата внеса от България цената беше пазарна. Ето един от вариантите да си защигиш производителите. Така че нека ДЪРЖАВАТА си спомни, че нейната роля в сектора Земеделие е да бъде РЕГУЛАТОР.

11.11.2009 в 18:03

 
Re:

И още нещо ние самите трябва да имаме национално самосъзнание. Аз имам контакти с доста хора от различни държави. И всички в момент на криза смятат, че трябва да си купуват стоки от тяхно-родно производство. И това не е продиктувано от чист шовинизъм. Те просто знаят, че по този начин подпомагат собствената си икономика. Ако влизайки в магазина Мария си купи пакетче масло от роден производител, то тя помага на човека произвел маслото, както и на човека отглеждащ кравата бизнеса му да върви. А ако си вземе немско масло-какво ще спечели местния производител-нищо. Защото същия този производител на масло или отглеждащ кравата ако мисли по същия начин ще отиде в магазина и ще си купи например риза произведена от същата тази Мария. И така ще помогне и на нея. Това е един кръговрат, който не е за подценяване. Но ние винаги сме били чуждопоклоници и никога не сме се гордели с нацията си. Крайно време е да се събудим и ние като народ.

11.11.2009 в 18:14

 
Re:

Колега, точно за маслото е добър пример. Аз съм фермер и си купувам немско масло. Салам купувам предимно като ходя към Сърбия, тук не рискувам. Да ти кажа ли защо? Айде да не е реклама, пусни ми на лична бележка марка българско масло, което като сложа в тигана и не гърми да ми извади очите. Повечето ни салами кучетата не ги ядат, и не става въпрос за напудрени домашни кучета.
За картофите - от години не съм виждал български, различни от "салатните сортове"? Мога да продължавам още много. Не става само с държава - докато производителите и преработвателите гонят само "далаверата", пътя е само надолу. Не казвам, че шом е българско не е качествено, напротив. Ама дай да не се идеализираме като нация, всяко стадо си има мърша.

11.11.2009 в 20:58

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

   
   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

   
  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

forum