Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какви смущения се наблюдават при размножаването на зайците

Автор:
Napred
Какви смущения се наблюдават при размножаването на зайците
Увеличените изисквания към продуктивността на зайците често оставят на заден план грижите за правилното развитие и за нормалното им размножаване.

Незаплождане. Характеризира се с липса на бременност въпреки многократното съешаване, липса на разгоненост, недопускане на мъжкия заек или признаци на постоянна разгоненост с възпалителни процеси по половите органи. Причините може да са от заразен характер (заешки силифис, възпаление на яйцепроводите, последици от заразна хрема), от хормонален характер, от непълноценно хранене или от психично растежни фактори, свързани с промишленото отглеждане. При заразните болести се използват за лекуване антибиотици при хормоналните смущения се регулират условията на хранене и се използват хормонални препарати от хипофизата или от надбъбречните жлези. При непълноценното хранене дажбата се балансира чрез добавката на витамините А,В и Е. Понякога при затлъстяване на черния дроб също се намалява заплодяемоста. Масовото отглеждане изисква постоянно наблюдение върху размножителния процес. Използват се и средства за синхронизиране на заплождането (местранол), даване на микроелементи и др.

Хипокалцемия. Болестта засяга високомлечните зайкини. Причините са най-често намаляване на калция в кръвта и липсата на витамин D във фуража. Признаците се появяват внезапно към първата - третата седмица след раждането при кърмещи зайкини. Животните не се хранят и са силно омърлушени. Кожата, особено по ушите, носа и устните е хладна на пипане и синкаво оцветена. Рядко се наблюдават тетанични спазми, но по-често се срещат възпаления на стомаха и червата - не и подуване на стомаха. Ако не се вземат мерки животните умират. Лекуването се извършва с калциев глюконат (венозно по 1-2 милилитра), като при наличие на хипокалцемия се получава много бърз ефект. Не се препоръчва през време на бременността да се дават големи количества минерални добавки.

Преждевременно раждане. За преждевременно раждане се смята тогава, когато се раждат умрели или живи приплоди, но със слаба жизненост и умират бързо. Причините са заразни болести, грешки в храненето на майката, травми към края на бременността. Необходимо е веднага да се открият причините и да се вземат мерки за тяхното отстраняване.

Лъжлива бременност. Това е твърде често заболяване и се дължи на хормонални смущения, взаимно заскачане между зайкини, при което се образуват така наречените жълти тела в яйчниците и не се отделят яйцеклетки. Установено е, че това явление се наблюдава за интервал от 16 до 19 дни и се препоръчва такива зайкини да се съешават отново след 20 дни.

Смущения в раждането. Тези аномалии често се подценяват. Срещат се при зайците от по-дребните породи, а така също и при раждане на едри приплоди. Смущения в раждането се срещат и при зайкини с тесен таз, раждане на умрели приплоди и при слаби контракции на матката. Профилактично се вземат под внимание всички изброени причини и такива животни се изключват от разплод.

Мастити. Срещат се при млади зайкини. Наблюдават се зачервявания на папилите и на млечния комплекс и оттоци. Секретът е пресечен, гноен и с фоликули. Зайкинята не допуска малките да бозаят, което води до бързото им отслабване и висока смъртност. С лечебна цел се препоръчват масажи, антибиотици или антисептични мазила. Малките зайчета се прехвърлят на други майки.

 • Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

   
  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

 • Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

 • Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

    Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS - Чехия,...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

tips