x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Има ли лек за клека при прасе?

Искам да попитам,ако някой знае лек за клека при прасетата да сподели.
Предварително благодаря.

17.06.2013 в 21:07

 
Re: Има ли лек за клека при прасе?

Наколенки на доктор Ливайн

18.06.2013 в 08:49

 
Re: Има ли лек за клека при прасе?

Ти твоята клека така ли я лекуваш.

19.06.2013 в 17:13

 
Re: Има ли лек за клека при прасе?

Наколенки на доктор Ливайн на такъв въпрос-такъв отговор...Мускулна дистрофия при новородените и подрастващите животни

[Мускулна дистрофия при новородените и подрастващите животни] Мускулната дистрофия е широко разпространено заболяване, което се среща в много страни в цял свят. Познато е още като „клек”. Боледуват всички видове новородени и подрастващи животни до 6-месечна възраст. Тя е тежко страдание с комплексен характер, протичащо с голяма смъртност - до 40-50 на сто.

У нас болестта засяга главно яретата и агнетата и то предимно в планинските и полупланинските райони. Описана за пръв път от Геров, а при телетата и малачетата, при които е рядкост - от Начев. Все още не са установени всички причини, водещи до мускулна дистрофия. Доказано е обаче със сигурност, че в основата на това заболяване стои недостигът на витамин Е и на микроелемента селен, както в храната на майките по време на бременността, така и за новородените и подрастващите животни. Роля играе също така дефицитът на кобалт, йод, манган, както и на витамините А и С. Как протича болестта при агнетата и яретата? При тежката форма се засягат животните наскоро след раждането. Агнетата са потиснати, проявяват обща отпадналост и слаб мускулен тонус, замъглен поглед, слабо сълзотечение и зачервяване, или дори посиняване на очите. Те имат вдървен вървеж, леко са изгърбени.

ПОСТЕПЕННО ЗАБОЛЯВАНЕТО ПРОГРЕСИРА

Засегнатите животни се изправят трудно и много бързо се изморяват. Движат се като стъпват на върха на копитцата си или се влачат на колене. Някои скърцат със зъби или мляскат. Ако от болестта се обхване и диафрагмата или дихателната мускулатура, дишането е трудно и може да се установи задух. Засяга се и сърдечната дейност. Най-тежко е увредена мускулатурата на задните крайници.

С развитие на болестта агнетата се залежават окончателно и не могат повече да станат. Състоянието им се влошава, приемът на храна също и голяма част от тях умират. От по-леката форма на заболяването боледуват по-възрастните агнета. Движението при тях се извършва с неохота, вдървени са, предпочитат да лежат, стенат. Наблюдава се леко повдигане на главата, влачене на копитата и леко сгърбване и повдигане на опашката. Изглежда като че ли животните избират къде да стъпят. При усилено движение признаците се засилват. През първия и втория ден от изкарването на агнетата и яретата на паша

ЗАБОЛЯВАНЕТО СЕ ПРОЯВЯВА МАСОВО СРЕД ДОТОГАВА ПРИВИДНО ЗДРАВИТЕ ЖИВОТНИ

При засягане на предните и на задните крайници въобще не правят и опити да стават. Ако се извърши т. нар. овчарска проба за клек, при която животните се хващат за кожата и от около половин метър се пуснат, за разлика от рахита, при който те все пак правят някакви опити и се изправят, при мускулната дистрофия лежат безпомощно, проснати на земята.

Агнетата се залежават продължително и ако не се лекуват покъсно умират от сърдечна слабост. При по-леките случаи е възможно самооздравяване. Телетата и малачетата боледуват най-често от януари до юни. От потежката форма се засягат новородените от 36ия до 72-ия час след раждането. Те са отпаднали, потиснати, реакцията към различни дразнения е слаба, походката е затруднена и вдървена. Често тези симптоми се проявяват след по-продължителни натоварвания.

Телетата стъпват внимателно, с широко разтворени крака, отпусната глава и слабо отворена уста, от която изтича слюнка. Те слабеят, изтощават се и залежават. Следствие на това повърхността на тялото им се разранява и те умират. Ако се засегнат диафрагмата и ребрените мускули, дишането е много затруднено. Понякога животните треперят продължително време. Вътрешната телесна температура е в границите на нормата. Установява се и скърцане със зъби, подуване на езика, а понякога той изпада от устата. Телетата или умират за 2-3 дни, или понякога внезапно, поради засягане на сърцето. При по-леката форма бавно и прогресивно задните крайници се парализират. Дишането е затруднено и учестено - 70100 пъти в минута. Апетитът е запазен и само при някои телета е намален. Често заболяването се съпътства от храносмилателни разстройства или подобни на пневмония признаци. Сърдечната дейност също е учестена – 140 пъти в минута. След усилено движение споменатите признаци се усилват и наглед дори здрави животни залежават и отказват да се изправят.

ПРАСЕТАТА СЪЩО МОЖЕ ДА БЪДАТ ЗАСЕГНАТИ ОТ МУСКУЛНА ДИСТРОФИЯ

Боледуват предимно през пролетта или в началото на зимата. Болестта при тях се развива най-често бавно. Прасетата имат понижен апетит и обща слабост. Вътрешната телесна температура е в границите на нормата. Постепенно те проявяват некоординирани движения, особено със задните крайници. Предпочитат да лежат. Трудно стават и бързо се изморяват. По-късно задните крайници се парализират. Понякога прасетата заемат кучешка стойка. Дишането и пулсът са учестени и неравномерни. Малките прасета боледуват от по-тежката форма, а отбитите - в продължение на седмици.

ЛЕКУВАНЕ.-ИЗВЪРШВА СЕ ОТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР

. Oт в. Гласът на фермера

19.06.2013 в 21:28

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

   
  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   
  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

 • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

forum