Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Изкуствено осеменяване на биволиците и технология на осеменяване

Автор:
ivanov62
Изкуствено осеменяване на биволиците и технология на осеменяване

За да се определи благоприятният момент за осеменяване е важно, от гледна точка на преживяемостта и на овулиралата яйцеклетка и преживяемостта на спертматозоидите, в условията на женския полов апарат. При ранно осеменяване настъпва, остаряване и намаляване на оплодителната способност на сперватозоидите, а при по-късно същото става с яйцеклетката.

 

При биволиците отпималното време за есеменяване е 16-24 часа след началото на еструса. Тъй като този момент не винаги се фиксира точно, препоръчва се ракритите биволици в еструс през сутрешните часове да се осеменяват след обяд същият ден и на следващата сутрин, а при разкритите след обед на следваща сутрин.

 

Като се има предвид, че сперматозоидите запазват оплодителната си способност средно около 24 часа след аплицирането, а яйцеклетката 6-8 часа след овулацията, необходимо е осеменяването да става преди овулацията. Практиката доказва, че най-висока заплодяемост се постига, когато осеменяването се извърши 8-10 часа преди овулацията или 18-20 часа от началото на еструса. Най-добро решение при изкуственото осеменяване от хигиенни съображения, това да се извършва в специални пунктове. Там могат да се създадат по-добри словия за фиксиране, преценка за годността на животните за осеменяване.

 

Стресът, който се създава при отвеждането на животното до тези пунктове намалява заплодяемостта. Това е създало традиция в много ферми осеменяването да става в обора. При естествено покриване осеменяването е влагалищен тип т.е. спермата се изхвърля във влагалището. При изкуственото осеменяване типът е цервикален. Размразеният семенен материал се впръсква в цервикса. През последните десетилетия най-широко разпространен метод на изкуствено осеменяване е бимануелния.

 

Използват се специални пипети за еднократна употреба. В зависимост от това, с коя ръка му е удобно, осеменитлят поставя стерилна полиетиленова ръкавица намазана с вазелин. Вкарва внимателно ръката си през ректума на биволицата. Опипва и фиксира церквиса. С другата ръка почиства с лигнин вулвата и вкарва пипетата с дозата сперма във влагалището, с внимателно насочване на външния край на цервикса. С бавни и въртеливи движения към церквиса и пипетата, тя се вкрава на необходимата дълбочина в цеквиса, като най-подходяща дълбочина на впръскване се счита 5-6 см. За да се избегнат нарушения във функционалното състояние на матката, препоръчва се масажиране 1-2 мин. по време на осеменяването.

 

Този масаж по рефлекторен път предизвиква отделяне на окситоцин, което ускорява маточните контракции. Аналогично действие има масажът на клитора, обратно на това при създаването на обстановка са стрес: шум, биене на животно и др. от надбъбречните жлези се отделя едреналин и норазреналин, който неутрализира окситоцина и намалява заплодяемостта.

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

   
   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

   
  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

tips