Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Изисквания при торенето и напояването на кайсията

Автор:
PetkoRadan4ev
Изисквания при торенето и напояването на кайсията

Кайсиевите дървета в млада възраст имат най-голяма нужда от азотно торене, тъй като минималната потребност от фосфор и калий се задоволяват от внесените преди засаждането торове. В зависимост от почвеното плодородие годишно се внасят по 45-90 г амониева силитра на 1 св.м. хранителна площ. Годишната норма се внася два пъти: 2/3 през март и 1/3 в края на м. май.

 

Торовете се разпръскват равномерно по цялата хранителна площ и непосредствено след това се извършва окопаване. Площта, която се тори, постепенно се увеличава и към петата година обикновено се преминава към торене на цялата площ. За плододаващите кайсиеви насаждения торовите норми се определят най-точно на базата на почвен и листен анализ. Върху запасеността на дърветата оказва влияние добива, здравното състояние на дърветата, степента на почвено овлажняване, последействие и взаимодействието на внасяните торове.

 

За определяне на торовите норми при плододаващите дървета е препоръчително да се правят консултации със специалист. Азотните торове се внасят ежегодно, обикновено два срока: ½ от нормата през март и ½ в край на май. Фосфорните и калиевите торове се внасят през есента или рано на пролет/февруари/ на растояние 1,5-2 м от стволовета на дърветата на дълбочина около 30-40 см с норми изчислени за съответния период.

 

За условията на изслужените черноземни почви, които преобладават в Силистренския район, като примерни могат да се използват следните торови норми: 25-30 сг/дка азот, 16 кг/дка фосфор и 20 кг/дка калий. Какви са изискванията при напояване на кайсията? Кайсята изисква напояване при отглеждането и количеството вода за едно напояване трябва да бъде толкова голямо, че да овлажнява коренообитаемия почвен слой. Дълбочината на този слой при неплододаващите дървета е най-често около 50 см, а при плододаващите около 50-80 см. Срокове и норми за напояване: рано на пролет, преди разпукване на пъпките/прави се само в година със суха зима/; 10-15 дни след прецъфтяването и завързването на плодовете /то осигурява растежа и прираста на плодовете/; около месец преди беритба на плодовете; 1-2 поливки през юли-август /в зависимост от непадналите валежи/; поливане след листопада /извършва се при много суха есен/.

 

Поливните норми трябва да са в границата на 50-70 куб.м./дка, като се определя в зависимост от типа на почвата и възрастта на дърветата. Основните начини за наповане са : гравитачното, дъждуване и капково. Гравитачното напояване с най-често практикувано у нас и се осъществява чрез околостъблени чаши, по бразди или заливане на цялата площ. Недостатъците на гравитачното напояване са: неравномерното проникване на водата в коренообитаемия слой; разход на големи количества вода; причиняване еродиране /изнасяне/ на почвата.

 

Дъждуването с дъждувални инсталации е най- ефикасния начин за нопояване. Дъждовалните системи могат де се използват успешно и за борба с късните пролетни мразове като и за наторяване. Капкуването е сравнително нов начин на нопояване, при който водата се подава на капки или капковидни струйки. Предимствата на капкуването са: значително се увеличават добивите /с 20 до 50%/, отколкото при другите начини на напояване; чувстително са намалява разхода на вода/над50%/; намаляват се разходите на работна ръка; запазва се почвена структура.

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

   
   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

   
  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

 • БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

tips