x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Избор на тръби и маркучи за капково напояване.

След хаотично и продължително ровене в много сайтове по интернет стигнах до извода,че не винаги намираш отговор на въпросите които те интересуват.Ето защо се обръщам с молба към знаещите,да си дадат мнението за въпросите които не мога да ги реша сам.Преди това да ви обясня за какво става въпрос.
Притежавам парцел от 10 дк.за зеленчуци (предимно безколови домати и пипер).Имам бензинова помпа 2",с която поливах миналата година гравитачно по редовете т.е.че има мощност да изкара водата до най-горната точка на парцела.Източникът на вода е микроязовир.Денивелацията м/у язовира и най-горната част на парцела е около 15м.,а разстоянието -175м.Дължината на редовете-150м.Въпросите ми са:
1.С какви тръби да изкарам водата от източника до най -горната точка,които смятам да ги прекарам на 0,7м.под земята?Единият вариант е с ф50 PVC тръби,но не знам как става тяхното полагане и монтаж.Другият вариант-HDPE тръби,но са по скъпи.
2.Капков маркуч-разстояние м/у капкоотделителите,дебит л/ч,мах.дължина и т.н.
Всеки съвет и всяка идея ще ми бъдат от полза,за да си набавя необходимите материали и съоръжения на време.Прилагам и файл за визуална представа за терена.

01.02.2012 в 15:52

Мнението е редактирано за последно на 2012-02-01 15:56:27
 
Re:

колега pvc тръбите ги продават на ролки можеш да си купиш каквато дължина ти е необходима полагаш 10 метра и заравяш иначе се гърчи

01.02.2012 в 16:23

 
Re:

Доколкото знам,не PVC a HDPE тръби се продават на ролки,или греша?

01.02.2012 в 17:10

 
Re:

Колега ! захранващата тръба която ти е нужна не е ПВЦ а РЕ- Ф-63 /полиетиленова тръба диаметър 63мм. - черна на цвят/.Продава се на ролка по 100 м.Цената но която можеш да я намериш е около 4.20-4.50лв.м.Свързва се с "бързи връзки / от същия материал които се стягат наръка.След като стигнеш до най-горната средна част на градината е добра да я разпределиш в ляво и дясно като буквата "Т".Това разпределение е добре да го направиш с тръба ф-32.Тя е по-евтина около 1.10-1.20лв.м.На тази тръба ф-32 ще си монтираш кранчетата за капковото.Добре е въпросната тръба да не е" стандартна" а тънкостенна./за по лесна работа по монтажа на кранчетата/.На местото където захранващата тръба се разделя на ляво и дясно трябва непременно да си направиш нещо като "табло за управление" Там задължително трябва да имаш регулаторен вентил на налягането - един цол с манометъра е около 65лв.,филтър за финни частици - дисковия на TORO e добър-20-30лв.,можеш да си сложиш и съд /бидон/ и инжектор за да можеш да вкарваш през капковото всякакви течни, водоразтворими торове,инсектециди и др.В общи линии е това. Регулатора за налягане ти е нужен защото капковите маркучи се експлоатират при максимално налягане от 1,1Bar., а при торовнасянето ще трябва да увеличаваш входното налягане на водата .Капковия маркуч е на цена 10-11ст.м.Кранчетата са по около 50ст.Разстояние от 30см.межу капкообразувателите смятам, че ще ти е добре .

01.02.2012 в 17:44

 
Re:

глупости на кубик. цената на маркучите е на половин цена от посоченото. потърси жоро капката от полимекс или аквамат-пловдив-миналата година имаха по добра оферта. помпата може и да качва до най горната част на парцела но ти трябват аванс от олколо бар и половина. един бар ще изяде филтъра и половин за да храни капковото. ако водата не е много мръсна поливай без фитър с евтино капково и на есен го изхвърляй.хем няма да си губиш времето с прибиране хем и ще икономисаш от бензин. добре е магистралата да ти е 63 РЕ а крилата в двете посоки поне 50 даже и 63. вземи си главни връзки с кранчета около 70 ст. и къпи! успех! ако искаш още съвети питай!

01.02.2012 в 18:05

 
Re:

забравих да кажа-НЕ ЗАРАВЯЙ ТРЪБИТЕ ОСВЕН АКО НЯМА ДА ЕКСПЛОАТИРАШ НИВАТА ПОНЕ 10 ГОДИНИ!

01.02.2012 в 18:08

 
Re:

Колега velimirdonchev , не виждам кое от това което съм написал е глупост.Това което съм описал го имам на 12дк. е работи безотказно!Единствено цените които посочвам може да не са съвсем точни , но надали бъркам с по-вече от 10%., а в сегашната криза колегата може да се пазари и ако нему е нужна фактура пада допълнително с 20%.А относно вкопаването - захранващата тръба спокойно може да се вкопае. А филтъра за финни частици е Задължителен! - за да може да си ползува капковия маркуч няколко сезона.

01.02.2012 в 18:21

 
Re:

Kadir,според мен е най добре да изкараш водата до левия ъгъл на нивата/от към дерето/с 63 мм маркуч,а от там магистралата за капковото с мек маркуч/лейфлат/,като маркучите на капковото са по дължина на нивата,защото нямаш денивелация.Щом ще поливаш от язовир,ще ти е нужен по сериозен филтър.

01.02.2012 в 19:10

 
Re:

най напред си сметни колко капкопреобразувателя ще храниш и по колко литра искаш да ти пуска на час всеки от тях мисля че със тая помпа ще трябва да разделиш капковото на няколко полета

01.02.2012 в 19:20

Мнението е редактирано за последно на 2012-02-01 19:28:59
 
Re:

При помпата филтъра си е задължителен . Филтъра за финни частици ти спестява проблеми от торовете и ти пази допълнително капковия маркуч.При цена на необходим маркуч в рамките на 1000лв. /три ролки по 3000м./които може да се ползува поне три години и допълнителен филтър на цена 20-40лв. който може да се почиства за 2мин. ежедневно .Фланговете на които ще бъде монтиран капковия маркуч го препоръчвам умишлено РЕ - Ф-32 защото е достатъчно , евтино и вечно /на друго место ползувам такъв вече 15 год./По отношение на дебита - затова препоръчвам инвестиция в кранче за всеки ред ,защото може да полива по свой избор и нужда и само след първия ден на експлоатация ще знае с точност по колко реда може да полива наведнъж без каквато и да е математика.При наличие на кранче на всеки ред може да се полива , тори или вкарва каквото и да е по избор на чорбаджията по всякое време когато той реши. Аз лично съм си вкопал в земята включително и фланговата тръба ,като над земята се виждат само кранчетата.При слънчево време РЕ -тръбата заема всяка форма която ти решиш /в последния случай змиевидно- на-горе на-долу/.При обработка вдигам или пускам фрезата на 15см.от вкопаната тръба по фланговете.

01.02.2012 в 20:58

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

   
  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

   
  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  АМИТИЦА АМИТИЦА

  Амитица ООД предлага професионални и високоефективни решения, продукти и технологии в областта...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

forum