Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Земеделците пак са облагодетелствани, според ИПИ

вижте на каква манипулация и тенденциозност попаднах в сайта expert.bg :


автор : Петър Ганев, Институт за пазарна икономика ( ИПИ )

Новите данъчни закони и събитията около гласуването им отново бяха една от основните теми през изминалата седмица. Новините се криеха във всеки нов данъчен текст, но специално една от тях привлече цялото ни внимание - „отпадат данъчните преференции за земеделските производители". Това някак си звучеше прекалено хубаво, за да е истина. В същото време, като знаем склонността на заетите в тази сфера към протести, то тишината от тяхна страна по този повод също беше чудна. Дали наистина земеделците ще останат без преференциите си през следващата година?!

Както знаем, ако има сектор, който да се третира по специален начин от данъчното законодателство в страната, то земеделието е абсолютен първенец: земеделските производители не плащат данък върху доходите си - поради което бюджетът губи над 100 млн. лв. само за 2008 г.; корпоративният данък на земеделските производители се преотстъпва в размер 60 на сто - което струва на бюджета над 23 млн. лв. за 2008 г..; на земеделците се възстановява и акциз за моторни горива - което струва на бюджета над 60 млн. лв. за 2008 г. Представени така, виждаме, че само за 2008 г. земеделските производители не са платили данъци за над 180 млн. лв. Ако вярваме на новините от тази седмица, то през следващата година тези облекчения следва да отпаднат и земеделците да плащат данъци, наравно с всички нас. Това обаче съвсем не е така.

Първо, преотстъпването на корпоративния данък се запазва (пак 60 на сто). Записани са ред условия при които това да се случи, като например инвестирането в нови сгради и нова земеделска техника, но така или иначе, облекчението ще бъде налице и поне засега няма яснота в какъв размер ще бъде използвано - тоест дали ще бъде преотстъпена по-малка сума на земеделците или те ще успеят да се възползват на максимум въпреки новите изисквания.

Второ, отпада възстановяването на акцизите за моторни горива, но се замества с директни плащания. Според председателя на земеделската комисия става дума за около 70 млн. лв. (от бюджета), които ще бъдат добавени към директните плащания. От това земеделците по-скоро ще спечелят, тъй като вместо да си играят на възстановяване на акциз, просто ще получат повече пари на калпак.

Трето, земеделците наистина вече ще плащат данък върху доходите си, но доходите им ще се намаляват с 60 на сто преди облагане. Това означава, че през следващата година (ако приемем, че доходът на земеделците отново ще надхвърли 1 млрд. лв.) земеделците няма да платят данък върху 60% от дохода си, тоест това са над 600 млн.. лв. Към това можем да прибавим и исканията за повече субсидии, поради „отпадането" на това облекчение, което може да им донесе допълните облаги от нашия джоб.

Изводите от всичко това не са много обнадеждаващи. От една страна се прави крачка към отпадане на множеството преференции за земеделците, но от друга нещата се изменят така, че в крайна сметка те пак получават своето (не по право, а спрямо предходни години) - било то преференциално данъчно третиране или директни плащания с пари на данъкоплатците. Не стига това, ами и по медии, че дори и в парламента, се изказаха мнения, че така се „наказват" земеделците заради кризата. Всъщност е точно обратното - всички ние сме наказани заради земеделците и то не поради кризата, а по принцип.


а преди няколко месеца пак същия Институт, заяви че земеделските субсидии са прекалено големи : http://fermer.bg/forum_topic/2044/1/1/georgi-angelov--tvyrde-golemi-zemedelski-subsidii.html

29.11.2009 в 17:08

 
Re:До зависниците

Азпредлегам на въпросните господа от този институт да дойдат да управляват моята ферма за една година като си плащат данака и усигоровките и ако на края на годината имат и един лев печалба им прейвърлям фермата на тяхно име.Обаче условието ми е да се оаткажат от каквито и да е субсидйи.

29.11.2009 в 18:54

 

Трябва ли наредбата за изкуствено създадените условия да се приеме в сегашния й вид?

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

   
  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

   
   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

 • ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  Градина - РВ ЕООД Градина - РВ ЕООД

  Градина - РВ ЕООД  - японски трактори, машини за пелети, мотофрези, мотокултиватори,...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

forum