x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Земеделска земя - споделете опит при обработването

Здравеите,това ми е първото писане в този интересен форум,до сега само четох и то доста.Имам желание да се занимавам със земеделие,да обработвам земя,да сиизкарвам прехраната сам вместо да работя на някого за без пари.В момента обмислям дали да сезахващам или не ,трудно е да прецени човек дали ще е рентабилно .Намеренията ми са за начало да се почне с малко,няколко стотин декара под аренда и в последствие повече,като мисля че повече от 1000 не са за сам човек.Прочетох много теми и много мнения от които и доста противоречиви.Ще се радвам да споделите вашия опит как виждате нещата през вашия поглед,приемам всякакви критики.В момента нямам нищо,нито техника нито земя и сега е момета да реша да ли да почвам или не.Моля споделете за рените за рентабилноста от декар за закопузането на техника и инвентар,техниката предполагам ще е втора ръка нещо евтино докато потръгнат нещата.Към какви култури да се насоча слънчоглед,пшеница ,рапица.Също много ме вълнува въпросът с реализация на продукцията ,кои я изкопува,борси кооперативи прекупвачи .Благодаря.

27.05.2013 в 02:23

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

kolega nadali 6te nameri6 pod arenda nakolko stotin dekara golemite arendatori sa zahapali i ne davat ni6to

27.05.2013 в 12:51

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

Колега първо намери земята ... Да ти кажа бая ще ти е трудно . Земеделието е като хазарта напълно зависим си от милостта на този горе тъз година може да изкараш 800 кг царевица а другата 100

27.05.2013 в 14:14

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

Проучвам въпроса със земята ,няма да е лесно но с време и малко повече тъпение мисля че може да се постигне,въпросат е дали си заслужава ,дали ще е рентабилно.Разбирасе всичко ще трябва да се прави от нулата.Интерано,че когато пътувам из България виждам доста необработвана земя.

27.05.2013 в 21:05

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

Колега аз по принцип съм се отказал да пиша по такива въпроси ама нали си ми градски ще взема някакво отношение.
В Ямболска област земеделието е основен (да не кажа единствен) поминък - така, че не гледай по България, а бъди готов да се сблъскаш с ожестучена конкуренция относно наемането на земя. За това колко си струва помисли си сам - ти който нямаш нищо как би могъл да си по-ефективен от някой от местните арендатори, какво би направил за да си в позиция да дадеш по-голяма рента, да спечелиш хора? Ако имаш отговор на това явно знаеш отговора и на въпросите за които питаш.
Не знам дали осъзнавате (всички които задавате подобни въпроси) колко абсурдно е това което питате - ако аз те попитам - рентабилно ли е да имаш кафе (че то в Ямбол всеки икса да отвори кафене) - какво би ми отговорил? Кафенета фалират, но други прогресират в същото време, така е исъс земеделието няма еднозначен отговор - зависи от мястото, от организацията от баланса между инвестиция/продукция от акротехника от климат хиляди неща. Има години за някой си струва много, други са на загуба. Единственното което аз мога да ти кажа е,че хората които работят усърдно, знаят какво правят и търсят балансирано развитие а не бърза печалба има голям шанс да прогресират.

По въпросите които си задал (как се рализира продукциата) е явно че областта ти е доста чужда при това положение ако не си готов да инвестиращ средства поне 2-3 години докато се научиш (или пък да наемеш хора които разбират) просто забрави.

И последно САМ - нищо не става в земеделието сам не можеш да оцелееш, деца роднини братя или сестри, работници който и да е но все някой трябва да ти помага. Няма как да идеш да сееш, да ториш сам.

С всичко това не искам да те обезкоражавам искам да ти покажа нещата над които да се замислиш и докато мислиш ако изникнат въпроси на които нямаш отгоевор, като
- Колко излиза средно разхода на оран с ЮМЗ
- Колко излиза разхода при сейтбата ...
- Колко пъти да колтивирам прди сейдба
и каквото там не знаеш, може да питаш и ние ще споделим от нашия опит, но да ни караш ние да мислим вместо теб дали ще си струва да се занимаваш със земеделие няма как да стане, стратегията и убедеността че можеш да го направиш е нещо което ти трябва да измислиш и решиш.

Това е от мен, винаги съм отворен да помагам, ама все пак трябва да има въпрос на които да се отговори.

27.05.2013 в 21:35

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

Благодаря ти за отговора Гого _ н ,не съм въобще в час с нещата защото не живея в България от 10 години,когато заминах от Бг имаше много пустеещи земи сега незнам точно как е но все още виждам такива.Занимавал съм се малко със едно стопанство но тук в Испания, кадето съм всичко е много различно и устроено по друг начин,има кооперативи хората си защитават изкупните цени ,интересите помагат се и т.н.Затова ви задавам тези глупави въпроси ,разбирасе че аз ще си преценя накрая какво да правя, но не съм наясно как стоят нещата в страната ,до колко може да бъде рентабилно едно такова стопанство,колко може да са разходоте за декар,приходите ,къде реализирате продукцията и т.н.От Ямбол съм но не търся земя в Ямбол и окръга.

28.05.2013 в 01:52

Мнението е редактирано за последно на 2013-05-28 01:54:33
 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

Жоро_н би ли споделил за разходите за оране с юмз(защо точно с юмз),сеидба ит.н.Благодаря предварително.

28.05.2013 в 02:45

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

преди 10г нямаше субсидии и да се занимаваш със земеделие си беше срамна работа дет се казва тогава не бяхме агробизнесмени а прости селяни . Кооперациите още бяха живи (говоря за нашия край) предцедателите ходеха като бейове по селата и гушеха тлъсти комисионни от търговци и прекупвачи, ама времента се смениха дойдоха субсииди и видиш ли всеки реши, че то било много пристижно да е земеделец, набързо ликвидираха кооперациите и глутнаха земята (намя да споменавам имена на фирми да не правим конфликти) и станаха агробизнесмени. Така че преди 10г и какво е сега е както приказката за слона и крокодила, който бил също като слон ама нямали нищо общо.

А ЮМЗ-то го казах ей така може би просто защото обикновенно с това се започва като техника.

28.05.2013 в 04:04

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

Колега първо не знам какво ти е образованието, каква специалност и тем подобни, но земеделието като всяка професия си е занаят. Занаят се учи покрай знаещи занаятчии. От друга страна земеделието е зависимо и от природата. За да успееш трябва всичко да се прави навреме. За да правиш това ти трябва техника, струваща много пари. Затова ако имаш собствена земя и някакви други доходи, започни с нея за да видиш как стоят нещата. Ако ти хареса увеличавай площите, ако не отказвай се на време. Ако започнеш земеделие помни едно от мен - не пропускай срок за обработка, не спестявай от торове, препарати и всичко което трябва да се вложи за производството на дадена култура. Ако в дебелите книги примерно пише, че трябва да се хвърли 30 кг. SAS на декар хвърли 30- 35 за да ти стане реколтата и т.н. За мен това е най - неблагоприятната професия с която съм се занимавал. Аз лично правя това за спорт и удоволствие . Пожелавам ти успех в начинанието.

28.05.2013 в 13:25

 
Re: Земеделска земя - споделете опит при обработването

Можели да споделите какви са цените за аренда на земя по различните области ,също така и за обработка на земята на декар (оран,сеитба и т.н.)Как стои въпроса с аренда на държавна земя.

28.05.2013 в 15:06

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

   
  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

   
  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

 • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

forum