x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

За и против силажирането

Скъпи колеги,в началото на 2013 година ще закупя малко стадо от крави от млечни породи(спрял съм се на Американското кафяво говедо). Искам да осигуря на животинките(които много обичам) оптимални условия на съществуване. В основата на това стои правилното хранене на животните. Прочетох хиляди страници литература.В плана ми влиза осигуряването на необходимата храна-чрез производство(не искам да копувам мухлясалото сено и слама на-без да ми се сарди никой). Та вапроса ми е сварзан сас сахранението на продукцията(люцерна,тревно сено и царевични остатъци)-кой е най-подходящият начин за сахренение от гледна точка на запазване на качествата на храната - силажиране(сенажиране) или балирането(без оглед на материалната страна-интересува ме единствено запазване качеството на храните). Благодаря на всички предварително и не ме изяждайте с парцалите за мен подготовката е най-важното нещо в един процес..

10.03.2012 в 16:45

 
Re:

Колега,това са различни видове фураж(зелени,сочни и груби)и всеки има различно въздействие върху организма образно казано.

10.03.2012 в 17:02

 
Re:

Цялостната картина я схващам въпроса ми беше при какво съхранение фуражите запазват най-високи хранителни показатели. Дали люцерната ще е по-пълноценна при сенажиране или при сушене - какво показва практиката аз на теория сам запознат

10.03.2012 в 17:17

 
Re:фуражи

Колега при липса на сеновал където да съхраняваш сухите фуражи(балите слама,сено,люцерна)ще исхърлиш доста храна,а тази която се запази няма да е в състоянието в което си я балирал,иначе качествено сено и бали люцерна които не са само клечки,а имат листа са един от най-добрите фуражи за млечни крави.
Сенажи и силажи също са добри фуражи стига да се приготвени добре,но при тях е нужна повече техника за храненето им,ако ще исползваш само ръчен труд,доста ще ти е трудно
За формирането на максималният млеконадои на ден,трябва да спазвваж хранителните дажби,които вкючват люцерна,царевичен силаж,концетриран фураж и др,демек ако искаж животните да са добре и да си показават пълният потенциал трябва да правиж и бали и силажи и пр.
Не е грешка да ги храниш само с бали люцерна.
Много относително да се каже как примерно люцерната запазва повечето си хранителни качества на бали или на сенаж,ако и двете са правят добре са почти идентични.Сенаж от люцерна съм правил ама за по бърза консумация,по добър е от балите ама не става само с него.

10.03.2012 в 17:45

 
Re:фуражи

Благодарч колега!Идеята за балите сено и люцерна ми е на картинката(или поне нещо подобно).Мисля, че така пакетирани ще намирам това, което сам оставил при отварянето.Относно техниката мисля парвоначално да механизирам процесите на 60-70% и да се усабършенствам.

10.03.2012 в 18:07

Мнението е редактирано за последно на 2012-03-10 18:07:47
 
Re:Царевичен силаж

Относно царевичния силаж-гледал сам стотици клипчета в нета как се прави, добавките кам него да не мухлясва и т.н. начина на утапкване и покриване. Останах с впечатлението, че силажирането(както пише по дебелите книги) ще се осъществи в края август, началото на септември. На практика до кога този силаж ще е годен за използване ( какав е животът му). Във всички хранителни режими той е застъпен - има ли някаква алтернатива за заместването му,която практиката да защити ?

10.03.2012 в 18:23

 
Re:

Това което показваш е един от най-добрите начини за съхранение на фуражите,по този начин няма да имаш никакви проблеми с мухал или намокрено.
Царевичният силаж както си гледал и си чел ще можеш да го правиш,има тънки моменти в приготвянето,но почти всеки който е правил може да ти ти каже.
Относно годноста така го кажем,силажът без проблеми издържа година,като направиж август-септенври до другата година по същото време, ако имаш достатъчно количество ,можеш да го ползваш,естесвтено че има и загуби.
Може и сигорно повече от година да издрържа,но лично аз за година каквото направя го изхранвам.
Съвет внимавай с добавките за силажа,че има големи гадове които продават буклуци.

10.03.2012 в 18:48

Мнението е редактирано за последно на 2012-03-10 18:49:24
 
Re:

Колега казваш малко стадо!Техника,яма за силажа,това е сериозна инвестиция.Не е ли по добре да купуваш готов.Има колеги които правят и продават качествен силаж.

10.03.2012 в 19:41

Мнението е редактирано за последно на 2012-03-10 19:48:12
 
Re:

Колега имаш ли начин силажирай.Аз от 92 год съм в лайната и не съм пропуснал година без да съм правил сенаж и силаж.Първия откос люцерна задължително в ямата като на 1 тон маса хвърлям 20-30кг царевична или пшенична ярма за по добра ферментация и газене на силажа това му е майката.Плюсовете- не се съобразяваш с времето/ако косиш и балираш трябва да изсъхне а за първи откос е нужно по вече време и времето е по променливо/-силажираш по рано има по вече влага стърнището се възтановява по бързо и по рано косиш втори откос-не се разправяш с товарене , разтоварване,трупане и т.н.Аз точно така правя,ямата ми е траншея с укрепени стени,преди да започна да сипвам я обличам отдолу и от страни с найлон сипвам хвърлям ярма и газя.След това я завивам отгоре с найлон и слама за да не изгори найлона от слънцето.Царевицата я силажирам в млечно восъчно зрялост-махам сламата и найлона сипвам върху люцерната газя ,сипвам газя накрая поливам с един спартак вода и газя докато така се огази че с леката кола се качвам отгоре.След това завивам с найлона и сламата и на 1.12 започвам да храня.

10.03.2012 в 21:35

 
Re:

Не мога да ти дам съвет, тъй като не разбирам от животни, но имай впредвид, че силажните ями са източник не само на ценен фураж, но и на безплатна топлина за отопление на сгради в рамките на няколко месеца. Има разработени технологии за ползването на топлината от ферментацията на силажа. Температурата е доста висока.

10.03.2012 в 21:53

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

   
  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

   
  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Мегатрон ЕАД Мегатрон ЕАД

  Мегатрон ЕАД  е основана през 1998 г. и е официален представител в България на водещи...

forum