x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Защо телетата нямат цена?

Миналата година мислех да изкупувам и коля телета на ишлеме и ще ви кажа защо ке отказах, пък вие си правети изводи:

1. Няма хора, които да отглеждат много телета. Обикновенно се продават по 3-4, по-рядко до 10 и само 2 или трима предложиха по трийсетина и то на различни килограми.
Това означава големи разходи за транспорт и документи.

2. Никой не иска да чуе, теглото да бъде отчетено след 24 часа престой в кланницата, нито да му се приспадне % от теглото за фира. Като нямям сигурност колко вода и храна могат да поемат намалявам разумната цена с 10% за да не съм вътре.

3. Огромно разнообразие в теглото. Само отделни хора имаха утоени телета по над 500 кг., иначе свякакъм сбирщок от 240, 290, 350, който изисква да имаш база за доугояване, т.е. голяма разправия на главата.

4. Липса на постоянни количества. Ако сега някой тръгне да изкупува здраво ще има работа за два месеца и после почивка.

5. Огромното болшинство са черно-шарени с нисък рандеман.На който не му трябват юници за мляко да запложда с подходяща месна порода.

6. Кланниците даже не искат да се занимават с епизодични партиди и буквално трябва да те изпратят с препоръки за да се съгласят с много мърморене да колят днеска 12 телета, в сряда още 8 и след 2 седмици 20 бр. Съветът от тяхна страна беше - Не се занимавай с глупости!

И в цялата тази история не видях никаква сметка да се занимавам с изкупуване и тука дори не става дума за цена, а за проблеми които обезмислят дори ниските цени.

15.07.2011 в 22:20

Мнението е редактирано за последно на 2011-08-01 18:41:08
 
Re:

Говедовъдството се престрокторира, но това е изключително бавен процес, и за да се ускори са необходими огромни инвестиции, а фермерите ги нямат. Според мен процеса на преминаване от млечно към месно говедо ще се засили в началота на другата година, по дълновидните започнаха по от рано. Голяма вина за липсата на качествени телета за месо има и държавата, която дълго време заблуждаваше колегите, а не им каза истината още в началото, а тя е че в България млечно говедовъдство ще се развива в кравеферми подобни на тази на Зоров. Лошото е че хората реинвестираха оскъдните си печалби, или взимаха кредити или заеми, за млечно, а това е грешка. След 4-5 години всичко ще си дойде на мястото. Имай търпение до тогава Иванов.

16.07.2011 в 10:12

 
Re:

ivanov teleta trudno rabota da nameri6 po mnogo ,i kakto sam kazva6 tele nad 500kg po4ti nqma ot k1de da zeme6,6toto horata nqmat smetka da gledat,napravi smetka kolko mnogo 6te ti izqde edno tele da stane 600kg i posle da go prodade6 2,50-3 leva nikakva pe4alba nqma6

16.07.2011 в 14:46

 
Re:

Ясно е, че никаква печалба нямаш. Този бранш няма да се оправи, защото нещата са в порочен кръг - цените са ниски, защото телетата са малко, а телетата са малко, защото цените са ниски. Според мен оптималната цена е 3.0-3.20 за угоено теле, но само ако има количества.

16.07.2011 в 16:49

 
Re:

Иван е напълно прав

16.07.2011 в 18:42

 
Re:месо

и къде дават цена от 3 лв.значи едно теле 300 кг.струва 900 лв.ама само на прикаэки търговеца ти дава 500 600 кинта и те обрича.

17.07.2011 в 13:22

 
Re:

Аз говоря за оптимална цена при наличие на количества и угоени телета и бици на по 450-600 кг.
Едно теле от 300 кг. не дава рандеман, а ако е млечно е само кокали, и не може да покрие цена от 3.00 лв. Изкупуват ги големите търговци и доугояват в свои бази, като разхода за храна за угояване от 300 до 500 кг. е по-голям от разхода на храна за да достигне 300 кг.
Докато не се направят действащи асоциации или се появат големи търговци, и двете много малко вероятни, нещата няма да се оправят. Друг вариант са кооперациите, още по-невероятни.

17.07.2011 в 13:56

 
Re:

Ами да лягаме да мрем тогава!

Защо да живеем като няма смисъл, те така или иначе нещата на вървят от никъде, всички възможности са толкова "невероятни", че няма смисъл и да се опитваме!
По добре да си лежим по гръб, да даваме акъл на ляво и дясно (защото имаме в излишък) и да чакаме да падне една голяма бомба да изпепели всичко!

17.07.2011 в 22:43

 
Re:

Иванов,сам знаеш,че печалбата в говедовъдството у нас се формира от продажбата на мляко и още по-добре,ако е на частно.Дори когато сам си произвеждам фуража пак не ми излиза сметката да угоявам телета,още повече от млечните породи.На частно най-се търгува млякото на джерсея и на симентала,но животните от тези породи са малко и женските се оставят за разплод,а мъжките джрсейци-Макаров.Единствено сименталите и монбелиардите стават за угояване,но те обикновено се продават сукалчета по единични бройки за угояване на частни стопани за да се продава млякото.

17.07.2011 в 23:02

 
Re:

Горски, инстинктивно си налучкал нещата. В момента единствения начин да не си на загуба е да не правиш нищо. Не говоря за няколко десетки зърнопроизводители, които печелят защото държавата им дава пари. Проблемът е, че няма как да легнеш да мреш, не се умира по желание.

Мирчев, затова съм казал, че месодайното е в "порочен кръг". Животновъдството загива, по точно то е умряло, трябва някой само да го обяви официално. Тук-там големи ферми печелят колкото да се самозалъгват и толкова.

Има ли изход? Вероятно има, но никой не го търси. При правилна органиазция няма как да не си на печалба при 3 лв. цена на живо за угоено теле и ако търговецът си организира нещата и той няма да е на загуба, но не става, защото всеки иска да прецака другарчето.

18.07.2011 в 10:34

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

   
  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

   
  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

forum