x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Запитване за казус със земеделска земя

Миналата година закупих земя която е обработвана от ЗК но нямат договор и на нотарялния акт вземат от мен пише че нямат договор с ЗК нямат и с мен.Днес отивам да се пререгистрирам и ме варнаха защото има застапване (и ЗК я е посочело)има ли право да я посочва даденото ЗК и какви са мойте права!!!

25.02.2011 в 17:56

Мнението е редактирано за последно на 2011-02-26 08:11:56
 
Re:

ако имаш нотариален акт, и ако не сте направили комасация-земеразделяне на доброволен принцип(а си мисля , че случая не е такъв)си я чертай в най лошия случай ще те викат в РА за доуточняване правото на обработка.в най лошия случай ще ти позабавят субсидията която така или иначе ще я дадат почти в края на срока

25.02.2011 в 18:51

 
Re:

Земята ми несам я земал от ЗК зашото тя е сята от тяхи на есен ще я взема и сега при пререгистрация изглежда нея е махнал и има застапване и ме върнаха от земеделие и горите какво да правя в тоя случай

25.02.2011 в 19:11

 
Re:за застъпването

Колега,земята е твоя след като имаш нотариален акт за нея.При положение че земеделската кооперация няма сключен договор с теб или с предишните собственици на земята не би трябвало да очертава площите освен ако няма споразумение за комасация.Провери за такова споразумение .Ако няма очертавай си я сам,зк няма право да сее без правно основание -наем или аренда.

25.02.2011 в 22:04

 
Re:

Добре и аз да вмъкна в казуса-казус.Ако имота е придобит след започването на новата стопанска година,когато е била вече засята от ЗК,тогава какво правим,а?Набутваме го на ЗК щото имаме нот.акт.а тя няма и готово санкция в 2размер + полагащото се.Ако земята я ползваше ЗП обработващ 20 или 100дка.отиде половината субсидия.Нали субсидията се полага на този който я обработва , а не който има нот.акт.Това може да се обжалва.

26.02.2011 в 08:51

 
Re:до chefi0886

Понеже регистрацията по СЕПП още не е започнала, ти явно си опитал да се пререгистрираш по Наредба3. Но явно въпросната ЗК е посочила имота /който вече е твой по Нот.акт/ като правно основание при своята регистрация по Наредба 3 като ЗП... И ако вече тази ЗК се е пререгистрирала, за тази година ти няма как да впишеш имота, че ти си го обработваш като ЗП по Наредба 3. А имота засят ли е? Че ако е засят, въвода във владение се извършва след прибиране на реколтата... И всички тези проблеми са ти излезли "благодарение" на продавача - бившия собственик на имота не може да нее знаел че имота му е работен от ЗК...Та, за твое успокоение - може да получиш известна компенсация само па СЕПП - като почне подаването на заявления за европейските субсидии - може да пробваш с Нот.акт в ОСЗ да искаш да се чертаеш, защото земята е твоя.И като ти излезе застъпване в ОРА през лятото, правото ще е на твоя страна, защото си собственик - никой не признава субсидии на ползвател без документ.Само ще ти е трудно да посочиш точните граници на имота, защото по новите снимки той сигурно ще попада в блока на ЗК от есента/или лятото/, но...Няма пълно щастие

26.02.2011 в 10:49

 
Re:ДО ЛУД УМОРА НЯМА

КОЛЕГА,казуса който коментираш е често разпространен.Ако си закупил зем.земя след започване на стопанската година и тази земя е засята -разбира се,че нямаш право да предявяваш претенции ,освен в края на стопанската да си търсиш рентата.Субсидията се получава от този който обработва а не от този който е собственик на земята.
Въпреки,че когато купуваме земя всички знаем,че е добре да направим справка в служба вписвания за да се уверим дали имота има сключен договор и кога изтича.Знаем,че в арендните договори винаги съществува клауза-при промяна на собственоста договора продължава до изтичането му.Въпроса е че много кооперации и арендатори засяват полета без правно основание за ползване -нямат договори със собственика или споразумения за комасация.И когато една такава земя е засята ,отидеш ли за рента - не ти се полага.
Да вкарам и аз един казус-хем ползвателя няма договор за ползване на земята,хем е засята,хем и рента отказва да плати в края на стопанската година.

26.02.2011 в 12:17

 
Re:

Октомври съм закупил земята и мисля че беше засята с кое право ЗК И арендатори имат право да работят земи без договори и на всичкото отгоре и субсидии получават и както спомена 1 колега и накрая отиваш да си земеш рентата и рента не дават

26.02.2011 в 13:15

 
Re:

колеги, не съм много убеден че сте прави.
в една конституция пише, че частната собственост е неприкосновена.
когато закупиш земя и тя е в договор за аренда има няколко варианта.
1.купуваш земята и я оставяш да я рабори арендатора-рядко прилагано като се има предвид колко е арендата
2.купуваш земята и забиваш колчетата предупреждаваш арендатора да не влиза и ако е извършил някакви дейности-оран сеитба и т.н.т. плащаш по пазарни цени които не трудно да се попресметнат нарича се плащане на незавършено производство взимаш GPS засичаш границите и чертаеш-ако има подписан договор за наем/аренда или каквото и да било то е с предишният собственик да се разбират с него ако искат да го съдят бесят за краката или каквото им доиде на ум.
третият вариант които е най-човешки(важи само ако и едните и другите са хора)оставяш ги да си завършат производството, а те ти плащат субсидиите
от това по добри съвети не мога да дам а там дето някой разправяше, че арендата се прехвърляла и върху следващия собственик-пробвайте да го докажете в съда-ще имам аз нотариален акт и някой ще влезе без мое съгласие да ми обработва нивата щот имал договор с някого си не е познал ижовката и на боровец.

26.02.2011 в 19:47

 
Re:до Силви

Аз лично отивам в ЗК и си искам рентата предварително ако откажат вариантите са няколко:
1.Палиш си тракторчето и си я изораваш.
2.Изчакваш да наторят,напръскат и отиваш да си я жънеш/ако искаш можем да им платиш разходите ,ако ли не да те съдят/
3.Ако имота е над 20-25дка 3 вариант не ти го препоръчвам.

27.02.2011 в 10:18

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

   
  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

   
  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

forum