x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ето, къде потъват парите от субсидиите...Има ли и по вашите райони, такива случай?(вестник ,,Струма,,)

Десетки хиляди лв. държавна субсидия източени с надписани животни и фалшиви подписи
Оценете тази статия


73 – годишният Аргил Манчев – Левски от село Каменица, баща и дядо на благоевградски полицаи: Попаднах случайно на схемата, след като разбрах, че по документи в кошарата ми блеят 5 пъти повече от бравите, за които се грижа

Икономическа полиция в Благоевград разплита една от най-мащабните афери за източване на субсидии за животновъдството в района н общ. Струмяни, където само за ден в 2 села са открити 9 души, с чиито подправени подписи са присвоени хиляди левове. В момента тече усилен разпит на потърпевшите, готови са графилогичните експертизи , които доказват, че некой друг ги е разписал, а всеки момент ще започне и ревизиране на всички одобрени молби за отпуснати субсидии, които при насрещна проверка трябва да установят равни ли са цифрите върху тях с главите добитък, които блеят в кошарите на селяните.

На измамната схема случайно попада един от опарените " 73-годишният Аргил Глигоров Манчев от с. Каменица. Миналата година той е по друга работа в община Струмяни, когато млада служителка, негова позната, го придърпва в коридора и притеснено му казва: " Бай Аргиле, знам, че нямаш много животни, ама виж на компютъра какви цифри излизат срещу твоето име, ще идва скоро проверка по къщите на животновъдите, гледай да си оправиш нещата, защото може да пострадаш".

Аз от компютри хич не отбирам, ама колкото за толкова

можах да видя, че срещу моето име има записани 52 брави - по 26 кози и овце, които уж съм гледал през 2011 г., разказа пред "Струма" бай Аргил. Хванах се за главата: Бре, как 52, бе, аз ли не знам, че имам само 5 кози и 5 овчици, плюс 2 прасета и 2-3 дка лозя и ябълки. Викам на момичето: "Невъзможно, грешка някаква е станала". Тя отговаря "Хич не е грешка, някой ти ги е надписал и е взел парите, които държавата отпуска за гледане на животни. И сега като дойдат да те проверяват, ще искат да им покажеш не 12, а 52 брави".

Така се притесних, че вдигнах кръвното, не знам как се прибрах на село. Мисля си: На мен всички ми викат Левски, щото съм запален левскар, ръкувал съм се и с Бойко Борисов, и с Георги Първанов, дежурства съм давал навремето с КАТ, ами ако сега ме прекръстят на нещо далавераджииско, как ще го преживея" Да не говорим, че синът и внукът работят в полицията в Благоевград, ами ако и на тях някакво петно им лепна"Притиснат от компютърните цифри и силно уплашен някой да не го помисли за мошеник, човекът предприема собствено разследване. За работен офис използва селската кръчма, където на по една ракийка съселяните му развързват езика. Така става ясно, че по същия начин, макар и само на документи, "мощни" животновъди са станали съселяните му Радка Шопова, Радка Стоянова, Янка Гълъбова и др. Разузнаването отвежда дядо Аргил и до съседното с. Крушица, където към групата на опарените се присъединяват още Горица Георгиева, Васил Николов Иванов, вече покойният Златко Богоев, Стефан Филипов, та дори и 90-годишната баба Султана Тасева, която ходи сгъната като ченгел и не може да се обслужва без чужда помощ, но пък за сметка на това в документите за субсидии присъства като горда собственичка на 50 брави, за които лично е получила държавната субсидия.

Оттам започнах сам да си търся Правата по институциите, продължава разказа си бойкият пенсионер Аргил Манчев. Написах 5 молби до бившия кмет Валентин Чили- ков. Отговори ми да се обърна към ветеринарната служба. Там ме питаха дали съм продавал животни. Казах им: Ни съм продавал, ни съм ку­пувал. Оттам отидох при шефа на областното земеделие Кирил Укев. Вика ми "Не ме занимавай с глупости". Шефката на Поземлената комисия тук Елена Калоянова казва "Аз нищо не знам". Е, питам аз, кой знае"

Разбирам, че някой е подал от мое име молба за държавна субсидия на животни, кои

то не притежавам, и ме е разписал. Не разбирам обаче как е получил парите - нали за това нещо трябват лична карта и пълномощно"

Без да обвинява никого конкретно, според Манчев проверяващите от полицията трябва да разпитат по-обстойно за далаверата бившия кмет на Каменица Никола Николов, Йордан Георгиев и Методи фидински.

Не знам как това може да се случи, коментира вчера по телефона К. Укев, когото открихме на командировка в Петрич. Според процедурата кандидатите за държавна субсидия трябва да я стартират с посещение в Районната ветеринарномедицинска служба, където да декларират животните и инспекторите да им сложат уникални ушни марки. Вторият етап е електронен - от Областна служба "Земеделие и гори" и общинските служби по места чрез електронния регистър извличаме информацията за броя животни на един стопанин и след сравняване с цифрите в молбите на животновъдите се определя размерът на субсидията, която се плаща от Министерството на земеделието и храните, уточни Укев.

Тази година за 1 овца и 1 коза се получава годишна субсидия от 41 лв., говедото държавата подпомага с 200 лв., бивола - с 350 лв., а кравата - със 70 лв.

При това положение само в случая на бай Аргил, на когото са надписани 42 глави добитък, някой е получил неправомерно 1722 лв.

Окончателните сметки са в ръцете на Икономическа полиция -Благоевград. По непот- върдена информация до момента в община Струмяни по този начин са източени над 120 000 лв. Проверката обаче е още в началото си.

Вестник "Струма"

30.11.2012 в 12:15

 
Re: Ето, къде потъват парите от субсидиите...Има ли и по вашите райони, такива случай?(вестник ,,Струма,,)

ТЕ ТОВА Е ТЕМА ЗА МИЛИОНИИИИИ

30.11.2012 в 12:56

 
Re: Ето, къде потъват парите от субсидиите...Има ли и по вашите райони, такива случай?(вестник ,,Струма,,)

гърците ги хванаха с надуваемите маслини а при нас надуваеми овце и кози. ама на тех не им дреме

30.11.2012 в 17:27

Мнението е редактирано за последно на 2012-11-30 18:02:14
 
Re: Ето, къде потъват парите от субсидиите...Има ли и по вашите райони, такива случай?(вестник ,,Струма,,)

нещо не е логично в тази новина . от 3 години двск , сега бабх се водят на отчет всички дребни и едри животни и всяко от тях е с уникален номер на ухото . за такава далавера трябва човек от местното бабх , защото при заявяването информацията за притежаваните животни се тегли през интернет от централния сървър на бабх .

30.11.2012 в 19:22

 
Re: Ето, къде потъват парите от субсидиите...Има ли и по вашите райони, такива случай?(вестник ,,Струма,,)

СХЕМАТА Е ТЪПА И ПРОСТА. НАПРЕГНИ СЕ МАЛКО

03.12.2012 в 17:07

 
Re: Ето, къде потъват парите от субсидиите...Има ли и по вашите райони, такива случай?(вестник ,,Струма,,)

подходящите "хора" на подходящата длъжност и ето на...........няма значение колко е тъпа схемата .Дядото ако не е разбрал случайно ,не се знае колко време ще вземат субсидии...

03.12.2012 в 17:54

 
Re: Ето, къде потъват парите от субсидиите...Има ли и по вашите райони, такива случай?(вестник ,,Струма,,)

10.12.2012 в 20:16

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

   
  Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

   
  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

forum