x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕС трябва да реши дали ще подкрея семейните ферми или индустриалното земеделие, смятат анализатори

Готвеното от Брюксел ограничаване на финансирането за големите ферми ще влоши още повече напрегнатите отношения между Изтока и Запада, прогнозира европейското издание Politico.

С излизането на Великобритания от ЕС финансовите средства в бюджета ще намалеят и европейският комисар по въпросите на земеделието Фил Хоган вече е под напрежение как да съкрати 59-те млрд. евро годишен бюджет за селското стопанство.

Една от идеите на Европейската комисия е да намали европейското финансиране за големите ферми, тоест за т.нар. земеделска аристокрация и конгломератите в сектора. Големият проблем на този план е, че ще засегне болезнено бедните, но големи стопанства в Източна Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво се случва с произведеното в ЕС мляко?
ЕК ще финансира допълнително промоциите на храни по света

От орязването на субсидиите в селското стопанство ще пострадат основно Чехия, Словакия и източните провинции на Германия, защото фермите там са по-големи, отколкото където и да е в ЕС. Например в Чехия средният размер на фермите е 133 хектара, докато средното за ЕС е 16 хектара. По данни на Евростат към 2013 година средната големина на фермите в България е 18,3 хектара.

Според данните на местните земеделски организации 2,6% от големите ферми в Чехия управляват 81% от земеделската земя в страната и добиват 70% от млякото.

В Чехия средният размер на фермите е 133 хектара, докато средното за ЕС е 16 хектара.
"Ще бъде наистина много трудно за нас", коментира чешки чиновник пред Politico относно идеята за орязването на европейските средства. "Няма да можем да го обясним - нито на фермерите, нито на обществото, защо трябва Чехия да бъде отново дискриминирана", казва източникът на изданието.

Последното, от което се нуждае Брюксел, е още един сблъсък с Централна Европа, особено след скандала с двойните стандарти на храните. В допълнение ще се появи и старото огорчение на Изтока , че Общата селскостопанска политика (ОСП) е насочена към Запада и плаща повече на западните фермери, пише Politico.

Подобни настроения се наблюдават и в Източна Германия, която беше отвъд Желязната завеса. В някои провинции се е запазило кооперативното стопанство, познато от комунистическо време и млечна ферма в Тюрингия например е взела 950 хил. евро под формата на директни плащания през 2016 година. В Бранденбург пък ферма за картофи с площ от 4 300 хектара е получила 700 хил. евро субсидии от ЕС.

В Германия вече има призиви за по-ефективно разпределение на ограничените парични средства в европейския бюджет. Но не и за сметка на интересите на местните фермери и земеделски региони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как ще се промени моделът на финансиране на селскостопанската политика в ЕС?
ЕП одобри промените в Общата селскостопанска политика

Първите варианти на реформа в селскостопанската политика посочват ограничения за субсидиите между 60 хил. и 100 хил. евро на година. Допускат се обаче и изключения, за да бъдат защитени работни места.
Чехия в момента получава 1,2 млрд. евро годишно субсидии за селското стопанство. Местните власти изчисляват, че тези пари ще намалеят с 43,5%, ако лимитът бъде определен на 60 хил. евро, и с 30,5%, ако лимитът е 100 хил. евро. Очаква се, че страната ще бори с всички сили, за да не допусне това намаление на субсидиите и вече търси коалиции със Словакия, както и с Германия.

Последното, от което се нуждае Брюксел, е още един сблъсък с Централна Европа, особено след скандала с двойните стандарти на храните
Самият чешки премиер е лично засегнат от казуса - Анджей Бабиш е собственик на най-големия земеделски холдинг в страната - Agrofert, който е получил 14 млн. евро от европейските фондове през миналата година. От компанията отказват да коментират какъв ефект ще има ограничаването на европейското финансиране върху тяхната дейност.

Според наблюдатели обаче земеделската политика е разбира модела на семейните ферми и сега ЕС трябва да направи избор - да субсидира ли малките и средните стопанства, или да защити индустриалното селско стопанство.

Чехия обаче е особен случай - големите ѝ ферми осигуряват и голяма заетост, но пък и на тази база ЕК не трябва да се отказва от лимитите, защото много малки фермери изчезват.
Източник
Инвестор.бг

01.02.2018 в 09:45

 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

 • Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

   
  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

 • АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

forum