x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕС трябва да реши дали ще подкрея семейните ферми или индустриалното земеделие, смятат анализатори

Готвеното от Брюксел ограничаване на финансирането за големите ферми ще влоши още повече напрегнатите отношения между Изтока и Запада, прогнозира европейското издание Politico.

С излизането на Великобритания от ЕС финансовите средства в бюджета ще намалеят и европейският комисар по въпросите на земеделието Фил Хоган вече е под напрежение как да съкрати 59-те млрд. евро годишен бюджет за селското стопанство.

Една от идеите на Европейската комисия е да намали европейското финансиране за големите ферми, тоест за т.нар. земеделска аристокрация и конгломератите в сектора. Големият проблем на този план е, че ще засегне болезнено бедните, но големи стопанства в Източна Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво се случва с произведеното в ЕС мляко?
ЕК ще финансира допълнително промоциите на храни по света

От орязването на субсидиите в селското стопанство ще пострадат основно Чехия, Словакия и източните провинции на Германия, защото фермите там са по-големи, отколкото където и да е в ЕС. Например в Чехия средният размер на фермите е 133 хектара, докато средното за ЕС е 16 хектара. По данни на Евростат към 2013 година средната големина на фермите в България е 18,3 хектара.

Според данните на местните земеделски организации 2,6% от големите ферми в Чехия управляват 81% от земеделската земя в страната и добиват 70% от млякото.

В Чехия средният размер на фермите е 133 хектара, докато средното за ЕС е 16 хектара.
"Ще бъде наистина много трудно за нас", коментира чешки чиновник пред Politico относно идеята за орязването на европейските средства. "Няма да можем да го обясним - нито на фермерите, нито на обществото, защо трябва Чехия да бъде отново дискриминирана", казва източникът на изданието.

Последното, от което се нуждае Брюксел, е още един сблъсък с Централна Европа, особено след скандала с двойните стандарти на храните. В допълнение ще се появи и старото огорчение на Изтока , че Общата селскостопанска политика (ОСП) е насочена към Запада и плаща повече на западните фермери, пише Politico.

Подобни настроения се наблюдават и в Източна Германия, която беше отвъд Желязната завеса. В някои провинции се е запазило кооперативното стопанство, познато от комунистическо време и млечна ферма в Тюрингия например е взела 950 хил. евро под формата на директни плащания през 2016 година. В Бранденбург пък ферма за картофи с площ от 4 300 хектара е получила 700 хил. евро субсидии от ЕС.

В Германия вече има призиви за по-ефективно разпределение на ограничените парични средства в европейския бюджет. Но не и за сметка на интересите на местните фермери и земеделски региони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как ще се промени моделът на финансиране на селскостопанската политика в ЕС?
ЕП одобри промените в Общата селскостопанска политика

Първите варианти на реформа в селскостопанската политика посочват ограничения за субсидиите между 60 хил. и 100 хил. евро на година. Допускат се обаче и изключения, за да бъдат защитени работни места.
Чехия в момента получава 1,2 млрд. евро годишно субсидии за селското стопанство. Местните власти изчисляват, че тези пари ще намалеят с 43,5%, ако лимитът бъде определен на 60 хил. евро, и с 30,5%, ако лимитът е 100 хил. евро. Очаква се, че страната ще бори с всички сили, за да не допусне това намаление на субсидиите и вече търси коалиции със Словакия, както и с Германия.

Последното, от което се нуждае Брюксел, е още един сблъсък с Централна Европа, особено след скандала с двойните стандарти на храните
Самият чешки премиер е лично засегнат от казуса - Анджей Бабиш е собственик на най-големия земеделски холдинг в страната - Agrofert, който е получил 14 млн. евро от европейските фондове през миналата година. От компанията отказват да коментират какъв ефект ще има ограничаването на европейското финансиране върху тяхната дейност.

Според наблюдатели обаче земеделската политика е разбира модела на семейните ферми и сега ЕС трябва да направи избор - да субсидира ли малките и средните стопанства, или да защити индустриалното селско стопанство.

Чехия обаче е особен случай - големите ѝ ферми осигуряват и голяма заетост, но пък и на тази база ЕК не трябва да се отказва от лимитите, защото много малки фермери изчезват.
Източник
Инвестор.бг

01.02.2018 в 09:45

 

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

 • Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

   
  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

   
  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

 • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

forum