x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Един интересен материал, за един истински преприемач, който сериозно се занимава с охлювъдство

Ето един интересен материал, за един истински преприемач, който сериозно се занимава с охлювъдството.
Намерих и негови координати, ако някой иска връзка. Моля, само единствено да не го спамнете с обаждания и писма.
Такава организация може да бъде подпомогната и със средства по линия на ЕС.


Ето и координатите на Милен Филев:
За контакти: milenfilev@gmail.com GSM
+359 886 860480

;)

Милен Филев e един от малкото инвеститори в Руенско. Преди две години той направи изгодна инвестиция като изгради ферма за охлюви в руенското село Преображенци. И тя веднага се превърна в местната забележителност.

Иначе Милен е запален еколог. Основател е на Природозащитен център "Пода" край Бургас - резултат от първия защитен екологичен проект в България. Той не обича да бъде разпитван за политиката в екологията у нас. Или за екологията в политиката, ако предпочитате.
Виж, за охлювите може да разказва с часове.

Милен решава да се занимава с охлювъдство след като си дава сметка, че климатичните условия в България са много подходящи за тази дейност. Въпреки това все още е единственият производител на рогатите мекотели в Югоизточна България и един от неколцината ентусиасти в страната изобщо.

За фермата си избира село Преображенци. Нищо, че е в една от най-бедните общини - руенската. Привличат го чистият въздух в полите на Стара планина и все още девствената природа. И не на последно място - подкрепата на общинското ръководство, жадуващо за промяна в икономическия статус на региона.

Тридесет и осем годишният предприемач изгражда стопанството на мястото на бивш свинарник с ясната цел да постигне затворен цикъл - производство, репродукция и преработка на охлюви.

Залага на френската методология в отглеждането им, която съчетава затворени помещения, наподобяващи инкубатори и заградени външни паркове. Целта му е по този начин да намали възпроизводството на мекотелите от две години на една.

Отглежда африкански охлюв от вида Helix Aspersa Maxima, който не се среща в естествен вид в България. Освен с големината и шарките, той се отличава и с по-доброто качество на месото си.

Милен разказва за стопанството си като за идеално уредено миниобщество, макар и от няколкосантиметрови животни.
"Родилният дом" симулира близки до природата условия на влажност и температура. Там охлювите прекарват зимата, докато трае размножителният им период.

Когато се излюпят, малките охлювчета постъпват в "детската градина", както Милен нарича специалните помещения, заградени като парници. Само след месец-два животинките вече са готови да излязат на открито.

Почивният дом или "дебелариумът" за охлюви е огромен парк, засят със зеленина и ограден с мрежи с ток. Мрежите не дават възможност на охлювите да излизат, но и на други животни да влизат при тях. Тук единствената грижа на мекотелите е да се хранят и поят, докато бъдат достатъчно угоени.

По-голяма част от продукцията Милен изнася за Франция, която е най-големият консуматор на охлюви в света. В България все още няма пазар на мекотелите, въпреки традициите в събирането на охлюви.
"За да се изгради сериозна мрежа за доставка, трябва да има консумация, а такава в България няма", констатира Филев.
В сравнение с цената на свинското месо, охлювът, който се продава за около 5 лв на килограм, се превръща в деликатес за ценители. За това почти с умиление си спомня за пицарията на бигбрадъра Лео - единственото място в Бургас, където можело да си поръчаш порция охлюви. За съжаление, с Лео от града си тръгнали и охлювите.
Иначе му се е случвало да осигурява доставки и за други ресторанти в страната, но те са епизодични - най-вече при посещение на чужди делегации.

Въпреки това според фермера българинът няма нужда да бъде убеждаван във вкусовите качества на месото от охлюви. Категоричен е, че ако има предлагане в ресторантите, ще има и търсене.
Производственият капацитет на стопанството му може да захрани външни паркове с обща площ от 100 дка, твърди младият фермер.За това една от идеите му е да популяризира отглеждането на охлюви сред безработното местно население

"Този бизнес е много подходящ като алтернатива на допълнителен семеен доход. Вместо да са зависими от все по-замиращото тютюнопроизводство, хората могат да заложат на угояването на охлюви. Всичко, от което се нуждаят, са минимални инвестиции за изграждането на парк от половин-един декар и един човек, който да ги храни и да пуска крана за напояване", твърди Милен. Той е готов да снабдява селяните с охлюви за угояване, а после да ги изкупува от тях.

Иначе самото отглеждане на мекотелите е деликатен процес, не крие Филев. "По-големите животни търпят по-нехайно отношение, докато тук трябва да се спазва стриктно технологията на отглеждане, защото всяко нарушение в технологичния процес дава негативен резултат", категоричен е фермерът. За това по време на репродуктивния период през зимата той наема допълнително до десет души, а през лятото е достатъчен и един.

Колкото и да е зает с охлювите, те далеч не изчерпват заниманията на младия човек. Когато не е във фермата, или на "Пода" при пункта за наблюдение на птици, Милен се грижи за благосъстоянието на останалите растителни и животински видове.
Наскоро с ученици от село Руен направили мониторинг на биоразнобразието на река Хаджийска - в участъка, минаващ на територията на общината. Преди това почистили и самата река. В плановете му са да изследва по същия начин и останалата част на Хаджийска. А след това Камчия. И Велека...
Любовта към животните в него "отключила" учителката му по биология в Немската гимназия в Бургас Урсула Георгиева, която основала първите в града зелени патрули. "Тя ни усмиряваше, като насочваше енергията ни към по-съзидателни неща", спомня си днес Милен.
Първият му близък контакт с природата бил пускането на свобода на две излекувани от учителката му птици.

Когато става въпрос за бизнес, Милен има готови планове за години напред. Един от тях е разработването на фермата като туристическа атракция. Вече има заявен интерес от няколко големи туроператорски фирми за включването й в туристически маршрут. Желаещите ще могат да се запознаят отблизо с производствения процес и да опитат на място от охлювения деликатес.

01.01.2009 в 17:01

 
Re:

Моето лично мнение е,че хората много бързо губят интерес към неразвити отрасли като този ,поради негативната информация и лошите практики от разни организациики, които уж щяха да правят национални клъстери за охлювовъдство и т.н.

01.01.2009 в 17:37

 
Re:

някой чувал ли е нещо за НОК осъществявял ли е контакт с тях и ако какво ви е мнението за тях.

01.01.2009 в 17:56

 
Re:

концепцията за НОК беше мн.добра, но нищо не направиха, може би не се разбраха с тези в министерството на земеделието

05.01.2009 в 14:52

 
Re:

Браво! [:tractor:] [:talk]

04.05.2009 в 17:57

 
Re:

Това не е вярно. Хората са много читави , нали спечелиха най-престижната награда за бизнес в света. Вижте на сайта им. Там не избират с връзки или по хубост. Имаха други проблеми ама човека , който ги създаде вече го няма.

27.05.2009 в 18:34

 
Re:

много желаещи имаше да се занимават с охлюви, ама не знам що не се завъртя колелото както трябва.

Колега, кого визираш че "вече го няма"

27.05.2009 в 20:30

 
Re:

ХОК според мен е чисти и просто пирамида 100%
добре е да погледнете договорите за работа с тях - копуваш всичко от тях ... даже и материалите налични навсякъде тук, евнвтуално изкупуват продукцията ви ... плащат след време ... от сумата, която трябва да си платят обаче си удържат 20%
зарабващ договор ...
има доста информация в мрежата и по форумите за тях - съветвам всеки прочел масовите им рекламни (зарибителни статии) просто да прочете повечко по форумите и да си направи сметката

31.05.2009 в 16:20

 
Re:ха ха ха ха

На времето по подобен начин зарибиха и за отглеждане на пътпъдъци и за щрауси ако си спомняте.После глупаците се сцепиха да ядът яйцата от пътпъдъците и самите тях [:slap:] [:slap:] [:slap:] [:slap:]

31.05.2009 в 16:48

 
Re:отговор

Според мен трябва да имаш доста излишни пари,за да рискуваш в "екзотичния сектор".Няма лошо,но при тази липса на правила,според мен си е жива набутвация за ентусиастите. В нашия край има един италианец,който иска да развива бизнес с трюфели,но няма нищо регламентирано за това и както винаги държавата е пас.Много хора започват да се зарибяват,поблазнени от големите,лесни пари,които им обещават.Обещават се също така и пазари,договори...Аз лично не хващам вяра на неща,които гръмко се рекламират,достатъчно примери има за разни зарибявки...

31.05.2009 в 18:06

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

   
  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

   
  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

 • Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

forum