x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

"Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

Здравейте.Пускам темата и се надявам,че прочетеното в нея наистина ще ви помогне.
Като за начало качвам реда за поръчка на марки и кратки пояснения към него.

Във връзка с непрекъсване на процеса за идентификация на животните и блокираната процедура по Закона за обществени поръчки за доставка на идентификатори, Ви информираме за следното:
Всеки фермер, който желае да си закупи ушни марки за ЕПЖ и/или за ДПЖ, може да го направи, като се има предвид следното:
При всеки официален ветеринарен лекар отговорен за здравеопазването на животните на съответната община има координатите на фирмите, представителки на производители на марки или фирмите производители на марки, заедно с оферирани от тях цени.
Фермерите сами си избират на коя фирма да се обадят и да си поръчат съответния брой марки за ЕПЖ и/или за ДПЖ.
Фирмите производителки след като наберат в рамките на 1-2 дни заявки от фермерите, изпращат до БАБХ - дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” заявка за предоставяне на обхват на номера на ушните марки.
БАБХ дава обхвата на марките, фирмите производителки произвеждат и дават на фермерите марките, които се поставят от обслужващите ги частнопрактикуващите ветеринарни лекари и въвеждат в информационната система (ВетИС) поставените марки.
Фирмите производителки на марки уведомяват БАБХ на кой стопанин кои номера марки са предоставили, за да се разпределят в информационната система. Обхватите на ушните марки за съответните области (общите обхвати) се разпределят във ВетИС до ниво ОДБХ, където след получаване на електронно писмо от БАБХ, в което съответното ОДБХ се уведомява за изпълнени от фирмите производителки обхвати (предоставени ушни марки), регионалните администратори разпределят обхватите до съответните регистрирани ветеринарни лекари.
Фермера заплаща само стойността на марките, а поставянето ще се заплати на частно практикуващия ветеринарен лекар по сключения договор с БАБХ.
До момента три фирми са изявили желание да предоставят марки на стопаните на животни за да не се прекъсне процеса на идентификация, като всяка една от тези фирми в рамките на всеки 1 - 2 дни искат и получават обхвати за по 1000 до 2000 марки.
Официалният ветеринарен лекар на общината, в която се намира животновъдния обект на фермера, заявяващ ушни марки от тези фирми, осъществява контрол върху заявките за ушните марки. За един животновъден обект не могат да бъдат доставени повече от необходимото количество ушни марки за идентификация в рамките на календарната година. В случай на надвишаване на броя на заявените идентификатори, необходими за идентификация на новородените животни в обекта за текущата година - заявката не се заверява от ОВЛ. За ферми в които се отглеждат до 5 бр. животни, за текущата година могат да се отпуснат идентификатори за идентификация на посочения брой животни. Едва след тази проверка заявките, заверени от ОВЛ могат да бъдат изпратени до фирмата, предлагаща ушни марки за идентификация на ЕПЖ и ДПЖ.

Координати на фирми, предлагащи ушни марки за идентификация на ЕПЖ и ДПЖ към момента (05.02.2013):

ХРИСТО ГЕОРГИЕВ
ФИРМА «ТАВИКО»
УЛ. «ПРЕСПА» № 8, 9701, ШУМЕН
Тел. 0887-720-758

АТАНАС ВЛАХОВ
ФИРМА «СЕЙФТИ КО»
Ж.К. «ЛАГЕРА», БЛ. 80-Б, АП. 32, СОФИЯ 1612
Тел. 02/997-54-00; 0889-142-075

ИЛИЯ МАРИНОВ
ФИРМА „БЕНТЛИ ФАРМ”
УЛ. „КРУМ КЮЛЯВКОВ” 11, СОФИЯ 1172, ДИАНАБАД
Тел. 02/962-77-16;

05.02.2013 в 16:31

 
Re: "Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

Благодаря!Полезна е информацията!

07.02.2013 в 11:05

 
Re: "Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

информацията ми беше много полезна ими свърши много добра работа

07.02.2013 в 14:08

 
Re: "Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

информацията ми беше много полезна ими свърши много добра работа

07.02.2013 в 14:08

 
Re: "Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

Брюксел съгласен да се гледат до 5 крави в двора
Стопаните, които имат под 5 крави ще могат да ги отглеждат в дворовете на къщите си и след 31 декември 2013 г.
Европейската комисия е съгласна стопаните с до 5 крави да ги отглеждат в дворовете на къщите си, без да инвестират хиляди левове за оборудване на отделна ферма. Ако млякото отговаря на хигиенните изисквания, то ще може да се продава на пазара и след края на 2013 г. Това е станало ясно на техническа среща в Брюксел през миналата седмица.

За нас е важно млякото от около 100 000 крави в планинските райони, които сега се отглеждат от хиляди стопани с по 2-3 крави, да остане в хранителната верига, обясни шефът на агенцията по храните Йордан Войнов. Като качествени характеристики то било дори най-доброто, но не можело да отговори на строгите хигиенни изисквания на ЕС.

Затова се обмислял вариант с общини и мандри да се организират млекосъбирателни пунктове в селата, които да осигурят висока хигиена, бързо охлаждане на суровината и транспортиране до предприятието. Можело и самите стопани да си направят организации и по европрограмите да си купят например общ модерен доилен автомат.

За да спасим млякото от Родопите, се опитваме и да получим разрешение след 31 декември 2013 г., когато изтича дерогацията за качеството на суровината, то да може да се преработва в продукти с период на зреене поне 60 дни, съобщи зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Така това мляко ще отива за сирене и кашкавал, но няма да може да се продава като прясно или кисело.

Все още обаче нямаме решение от Брюксел, те ще се произнесат през май или юни, когато видят напредъка ни в изпълнение на евроизискванията, уточни Йордан Войнов. Той посъветва фермерите да не разчитат, че ще могат да си продават млякото, ако не преструктурират стопанствата си до края на годината.

Въпросът бил деликатен и ако от Еврокомисията се усъмнят, че България разчита на ново удължаване на сроковете и не изпълнява поетите ангажименти, вероятно няма да се съгласят. Към декември 2012 г. у нас има 72 628 ферми от т.нар. трета група, в които се отглеждат 158 977 крави.

07.02.2013 в 14:22

Мнението е редактирано за последно на 2013-02-07 14:24:17
 
Re: "Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

Сетила се Мара да се побара-такава им е цялата работа работа на клоуните от БАБХ,сега се сетиха да спасяват животновъдството в задния двор

08.02.2013 в 06:53

 
Re: "Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

До края на месец март МЗ и БВС ще разработят унифициран договор за обслужване на фермерите от частнопрактикуващите ветеринарни лекари.Същият ще съдържа 2 части.
Първата ще бъде за задължителните имуно-профилактични мероприятия,а втората за ветеринарно-медицинско обслужване на фермата.Всеки стопанин по закон е длъжен да подпише договор с обслужващ лекар,който поема цялостното обслужване на животновъдния обект.Парите за профилактика ще се осигуряват от ДФЗ, но консумативите за нея ще бъдат покривани от собствениците,както това е ставало до момента.
Удобното в новият закон е факта че фермерите ще могат да сменят джипито си на 6 месеца,но само ако са изчистили финансовите си задължения към него и той им е предоставил декларация за този факт.Ние,практикуващите лекари,можем също да отказваме подписването на договори с нелоялни животновъди или с такива държащи пари за минали периоди на обслужване.
В заключение: Ферма без проведени профилактични мероприятия няма да получава субсидиране и ще й бъде забранено да продава продукцията си.

19.02.2013 в 11:44

 
Re: "Дребни нещица" и пояснения за животновъди от практикуващ лекар

Чл. 46г. (Нов - ДВ, бр. 84 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2013 г.) (1) Разходите за изпълнение на мерките по чл. 46б, както и за вземане и транспортиране на пробите, необходими за изследванията, предвидени в програмите по чл. 46б, се предоставят като държавна помощ чрез Държавен фонд "Земеделие".
(2) Държавен фонд "Земеделие" предоставя държавната помощ по ал. 1 при условията на Закона за държавните помощи.

23.04.2013 в 12:33

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Мегатрон ЕАД Мегатрон ЕАД

  Мегатрон ЕАД  е основана през 1998 г. и е официален представител в България на водещи...

   
  АМИТИЦА АМИТИЦА

  Амитица ООД предлага професионални и високоефективни решения, продукти и технологии в областта...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

forum