x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

доходоносно промишлено високотехнологично земеделие.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори в НС Десислава Танева заявява в интервю пред вестник Класа, че „няма драма със закона за ГМО”. На въпрос Защо промените в Закона за ГМО предизвикаха толкова разгорещен дебат в обществото?, Танева отговаря: „защо дебатът се разгорещи толкова, аз нямам точно обяснение. Може би заради самото наименование „генно-модифицирани организми“ или пък, защото не се познава същността на промените в закона”. Според депутата в общественото пространство много се спекулирало със самия проект за изменение на Закона за ГМО и хората останали с впечатлението, че едва ли не тези промени ще доведат до пускането на ГМО в околната среда. А въобще не ставало дума за това. „С промените реално се усложнява процедурата за допускането на ГМО в околната среда. Ние изобщо не либерализираме законодателството”, обяснява в интервюто Танева.

Що се отнася до трудното и бавното усвояване на европейските фондове и критиките към Програмата за развитие на селските райони, Танева коментира: „В никакъв случай Програмата за развитие на селските райони не е от най-проблемните. Ако се направи сравнение по подадените заявки, ще се види, че тук има най-голямо желание за усвояване на средства. Но още като влезе новото ръководство в ДФ “Земеделие“ се видя колко изключително непланирана е била дейността по приемане на заявленията. Към август бяха обработени 15% от тях. Имаше сериозно затруднение физически да бъдат обработени проектите. Безспорен факт е, че се получи забавяне, но аз се надявам, че в първите месеци на тази година всичко ще бъде изчистено и в разумен срок ще бъдат пуснати всички мерки”.

Според Десислава Танева пред аграрния сектор има три основни проблема, които трябва да бъдат решени. Според нея България като държава ще печели от доходоносно промишлено високотехнологично земеделие. В нормативен план трябва да се уреди комасацията на земеделската земя. Без да се работи на окрупнени площи и в дълготраен план, няма как да очакваме максимални стойности. Задължително е да се приеме и стратегия за поливното земеделие. Ако искаме ефективно земеделие, държавата трябва да стимулира възстановяването и изграждането на поливните съоръжения. И третото е да се обърнем към промишленото селскостопанско производство – то да бъде стимулирано, към този бизнес да се насочи европейското финансиране, заявява Танева.

Заради усложнената икономическа ситуация, според Танева „всяка подобна реформа ще има негативни последици за дребния производител и за съжаление времето сега със сигурност не е най-подходящото. Непростимо са изпуснати предишните години, в които икономическият растеж беше много висок, коментира тя и допълва, че подкрепата на дребния собственик сега води до подпомагане на семейния доход, а не на бизнеса, който трябва да стане конкурентоспособен. Ние обаче трябва да се стремим да подкрепяме производителите, които разполагат с технологии, имат генетика, могат да направят земеделие, конкурентно на западноевропейското”, посочва Танева.
Уважаема госпожо Танева, като сте толкова компетентна по земеделските въпроси, защо просто не си съберете парцалчетата в една бохчичка и не започнете да се занимавате със земеделие, ама да е “промишлено, интензивно и с генетика”, да не забравя “укрупнено”
И от мизерните левчета които разпределяте “поравно” между всички и не правите разлика между пипер и пшеница(нищо че инвестицията е 30 пъти по голяма на декар), та от мизерните левчета да не отделяте за хляб на децата си защото трябва да отделите за “иновации”.
Уважаема госпожо Танева,Вие нямате място в българския парламент камо ли да сте председател на комисията по земеделие.С изпуснатите думички вие доказвате какво готвите за българския земеделец.Ние простите селяни Ви не щем. ИДЕТЕ СИ!

06.02.2010 в 23:05

 
Re:

"Уважаема госпожо Танева, Вие нямате място в българския парламент камо ли да сте председател на комисията по земеделие.С изпуснатите думички вие доказвате какво готвите за българския земеделец.Ние простите селяни Ви не щем. ИДЕТЕ СИ!"

07.02.2010 в 00:44

 
Re:

Да се приеме:СУБСИДИРА СЕ САМО :ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ С НАД 50 000ДКА,ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛИ С НАД 1000ДКА.ОВОЩАРИ-500ДКА.ЛОЗАРИ-КАТО ОВОЩАРИТЕ.ЖИВОТНОВЪДИ С НАД 500 ДОЙНИ КРАВИ,ОВЦЕ,КОЗИ,БИВОЛИ И РАЗНИ НИСКОПРОДУКТИВНИ ТВАРИ ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ.ПТИЦЕВЪДСТВО И СВИНЕВЪДСТВО ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ,КАТО ОТРАСЛИ СМУЩАВАШИ ВНОСА.МАНДРИТЕ ДА РАБОТЯТ САМО С ВНОСНИ СУРОГАТИ,МЕСОКОМБИНАТИТЕ И КОНСЕРВНИТЕ ТАКИВА-СЪЩО.ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ,МОТИВИРАЩИ НАСЕЛЕНИЕТО В НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ ДА НАПУСНЕ СТРАНАТА.

07.02.2010 в 00:44

 
Re:

не само тя цялото ръководство на МЗХ,ами тези от околната среда там е още по-повече смърди, опитаите се да искате разрешение да сложите сонда за вода в нивата си ще се прокълнете, че сте се родили,абе то май цялото правителство са изритване.

07.02.2010 в 09:34

 
Re:do velimi

07.02.2010 в 12:17

 
Re:

колеги, недопустимо е да се прави разлика по едрината на земеделското стопанство.В края на краищата ние сами си изкарваме хляба това че работим по малко декари не ни прави аутсайдери, тази госпожа вместо да ограничи субсидиите за големите ферми които така или иначе са печаливши ще вземе залъка от устата на бедняка.Аз съм поскитосвал на запад,вероятно средната ферма не е повече от 200 дк, даже може да е по малка.Затова Европа подпомага на декар-защото фермите са почти еднакви.тази госпожа,не помни падението на АграрноПромишлените Комплекси-АПК,който други умници като нея изградиха преди 50 години.
НО това не я оправдава-"незнанието не е оправдание"-може да пита в НАП ако не вярва.искам тази госпожа да се извини на 98%от фермерите в България,Ако не, да си ходи!

07.02.2010 в 19:18

 
Re:ДОХОДОНОСНО

07.02.2010 в 22:03

 

Как бихте оценили реколта 2018 до момента?

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

   
  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

  Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

forum