Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Доматен миниращ молец TUTA absoluta - борба с новия неприятел

Автор:
Неизвестен
Доматен миниращ молец TUTA absoluta - борба с новия неприятел

Доматен миниращ молец – TUTA absoluta- гъсеницата минира листата, стъблата и се вгризва в плода на доматите, като причинява значителни загуби  от доматената реколта в оранжерии и на открито. Щетите могат да унищожат напълно реколтата. TUTA absoluta   е изключително опасен листоманиращ молец, който напада най-силно доматите.

 

Видът е намиран също по патладжан, пипери картофи, както и по други култури и диви растения от сем. Solanceae. Доматеният миниращ молец произхожда от Южна Америка и през последните десет години се е разпространила в голяма част от континента. В Европа видът за първи път е установен в Каталуния през 2007 г.,през 2008 г освен Испания има огнища и в Мароко и Алжир. През 2009 г в Южна Франция, Италия, Румъния , а у нас през 2009 г. с помоща на ферпмонови уловки в Пловдивски и Пазарджишки райони и на стоковата борса в Слатина в София.

 

Видът има способност към бързо намножаване. В зависимосто от температурата резвитието на едно поколение да продължи  от 29-38 дни, което позволява на неприятеля много бързо да се намножи. Гъсениците не изпадат в диапауза за дълго ако има достатъчно храна. Една женска снася над 260 яйца, които разполага по надземните части на растението. Гъсеницата се храни като минира листата, стъблото или плода, но обикновено напуска мината за да какавидира. Понякога гъсеници от последната възраст могат да се открият извън мината или плода. Какавидирането става в почвата, както и на повърхността на листата или в мината. Видът зимува като яйце, какавида  или възрастно.

 

Пеперудите са активни през ноща, а през деня се крият между листата.

Борба срещу доманения миниращ молец

Всички надземни части на растението и във всяка една фенофаза могат да бъдат нападнати от доматения миниращ молец. В оранжериите условията позволява непрекъснато развитие на наприятеля и като резултат могат да се открият всички стадии на болестта по време на целия вегетационен сезон. Гъсениците предпочитат най-много листата и стъблата, но могат да се открият също в или под китката с плодове, и в самия плод; малки кепчинки от екскременти се намират често около входа.

 

Симпотими за наличие на молеца са мините с форма на безцветни петна по листата, в които могат да се видят гъсеници и черни гранулирани екскрименти. При силно нападение листата изцяло загиват, докато минирането на стъблото причинява деформация на растението. Повредите по плодовета предостаят възможност за развитие на болести, причиняващи загниването им. Изплозването на фермонови уловки при достатъчно висока плътност е сигурен метод за навременното откриване наличието на мъжки пеперуди. Борбата с миниращия молец е много трудна, но могат да бъдат прилагани различни стратегии за контрол. Изплозването на феромонови уловки е сигурен метод за откриване на наличието на Tuta absoluta.

 

Данните от феромоновите уловки дават навременна информация за нападението и също така предупреждават за наличие на слаба популационна плътност, за да се вземат мерки преди сериозното размножаване на неприятеля. Феромонови водни уловки се използват и за намаляване на поплуцията. Биоинсектицидът Bacillus thuringiensis var.kurstaki е показал задаволителен ефект срещу лаврите на Tuta absoluta в Испания.

 

Химическата борба с инсиктициди е била главно средство за контрол след съобщаването й в Южна Америка. В Бразилия прозиводителите на домати са провеждали до 36 инсектицидни третирания на сезон за борба с неприятеля, но честата им употреба е довела до развиване на устойчивост. В Испания ефективни срещу лаврения стадий на Tuta absoluta са инсектициди на база: imidacloprid/имидаклоприд/, indoxacard /индоксакарб/ и spinosad /спиносад/.

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

   
  СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

   
  ЗемТех ООД ЗемТех ООД

  ЗемТех ООД предлага тракторни машини, земеделска прикачна техника и градински пособия -...

 • Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

tips