Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Да бъдеш фермер на инат!-Статия в Дневник

http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/06/01/728309_da_budesh_fermer_na_inat/
Днеска беше отразена и в сутрешния блок на БНР.

"В Австрия, Италия и Германия малките планински ферми от години произвеждат млечни продукти и ги продават свободно на туристите или хората от региона. Продукцията им е по-скъпа от останалата, защото животните са на свободна паша, а млякото е чисто. В България, където съществуват съвършени условия за подобно бутиково производство, е точно обратното - директната продажба от малките ферми е забранена, а администрацията трудно се задвижва да отстрани пречките за бизнеса." Така Мая Тодорова, координатор на международната природозащитна организация World Widelife Fund (WWF) за русенски регион представя неволите на местните производители, които от години отглеждат на свободна паша животни в близост или на територията на природен парк Русенски Лом.

Биволи сред природата

Фермата на Сабина и Боян Йоткови граничи с територията на река Русенски Лом. Двамата практикуват екологично животновъдство заради доброто качество на млякото, получено при пасищното отглеждане на биволите.

Младото семейство се впуска в нетрадиционния бизнес преди четири години, веднага след като двамата завършват ветеринарния институт в Стара Загора. Пред алтернативата да работят във ветеринарна клиника в някой от големите градове избират фермерството - не само "защото биволите са наша страст, но и заради независимостта сами да управляваме бизнеса си", обяснява Сабина Йоткова. Родителите им помагат да купят стара сграда от животновъдния комплекс в Цар Калоян и десетина породисти животни през 2005 г. Днес стадото е от 60 биволи, половината млечни. "До миналата година нямахме проблеми с продажбите, защото цените се движеха между 1.20 и 1.40 лв. на литър и покриваха разходите ни. От началото на тази година обаче мандрите рязко свалиха офертите, а някои бяха ударени от кризата и прекратиха изкупуването", разказва Боян. Наскоро младите животновъди са успели да сключат договор с карловската мандра "Ем Джей Дериз", която има лиценз за износ в трети страни и е предложила сравнително добра цена от 95 ст. за литър. Техни колеги с по десетина животни обаче нямат този късмет и притиснати от изкупвачите, се принуждават да пласират продукцията си по 45 ст., което при сегашната цена на фуражите ги обрича на гибел.

Администрацията не подкрепя...

Животновъдите не могат да си обяснят липсата на интерес от страна на държавната администрация към сектора, който има възможност за развитие, но е блокиран от нормативната уредба. "Вместо да ни принуждават да предаваме млякото си единствено на преработвателите, могат да ни насърчат, като ни позволят да продаваме чистата продукция директно на пазара. Практиката е разрешена в Европейския съюз и е приложима за ферми като нашата, защото продукцията ни ще се пласира в обектите, обхванати по линията на селския и планинския туризъм в региона", обяснява собственичката на фермата. Нейното мнение споделят и собствениците на селски къщи в Иваново, Церовец, Кошов и др., които са инвестирали, за да превърнат Поломието в място за отмора, "недокоснато от цивилизацията". От името на местната общественост в началото на годината екоорганизации от региона са депозирали предложение до министерството на земеделието за законодателни промени. "Беше ни обещана подкрепа, но все още нямаме отговор дали се работи по тези промени", обясни Мая Тодорова от WWF.

След влизането на страната в ЕС предприемачите са се надявали на субсидии от еврофондовете, но трудният диалог с чиновниците през последните две години съвсем ги е обезверил. Днес посрещат с неохота реализацията на всеки проект, който опира до одобрението на земеделската администрация.

"Бюрокрацията е огромна, а чиновниците гледат на нас като на досадници, които им нарушават спокойствието", казва Сабина. И прави сравнение с администрацията в Белгия, където е била на обмяна на опит преди малко повече от година. Всеки производител, който кандидатства с проект за субсидиране, се обслужва индивидуално от чиновник, който отива на място във фермата му. "Тяхната администрация е наясно, че попълването на формулярите изисква нормативни познания и затова чиновниците го правят вместо фермерите. У нас няма български фермер, който поне един път месечно да не губи по цял ден в разправия с чиновниците, за да си върши работата", е изводът от сравнението.

... и в добавка пречи

Преди година Сабина и Боян заедно с десетки производители на биволи от страната са били отрязани и от възможността да получават субсидии по агробиологичната мярка за отглеждане на застрашени видове животни. Днес те с насмешка си припомнят куриозните аргументи за отказа. "Мотивите бяха, че не отговаряме на изискванията да притежаваме собствени мери и пасища и че нямаме сертификат за родословието на животните", разказва Сабина и подробно описва как е протекла кореспонденцията с агрочиновниците. В наредбата на земеделското министерство няма изискване фермерите да разполагат със собствени пасища. Чиновниците обаче са поставили това изискване. Семейство Йоткови представили документ за ползване на общински мери и пасища от местното фермерско сдружение, на което са членове. Първоначално документът бил приет от агроминистерството, но след десет месеца субсидията е отказана заради... липса на собствена земя. Още по-бутафорно звучи вторият мотив - че животните нямали сертификат за родословие. "Асоциацията на биволовъдите издава "свидетелства", които по същество са напълно еднотипни със "сертификатите", но за агрочиновниците се оказаха недействителни и по този начин много колеги бяха отрязани от субсидиите." В резултат младото семейство е изпуснало около 12 хил. лв. Други ферми, с по 200-300 биволи са били ощетени много повече, защото са се надявали да вложат тези субсидии в покупка на земя или за модернизация на фермите.

Фермери си обясняват поведението на земеделските служби с лобита в агроминистерството, които умишлено провалят усвояването на средства по някои мерки, за да бъдат закрити, а парите да се прехвърлят в други, където ресурсът е пред изчерпване, но се взима с по-опростени процедури и контрол. Част от животновъдите се опасяват и дали ще получат директните плащания, които за първи път от тази година се дават за покупка на фуражи. Причината отново е в администрацията, която не обясни навреме, че броят на животните в стопанствата трябва да се актуализира до 29 февруари. Такава е болката и на Нуредин Мехмедов от град Сеново, който отглежда над 60 овце и кози на свободна паша, прави качествено сирене за семейството и роднините и кърпи бюджета с продажба на мляко. "За литър овче мляко ми дават 25 ст., колкото струва кравето. И това не е сигурно, защото мандраджията купува кондензирано от Европа и не е ясно кога ще откаже доставките", казва Мехмедов. "Никой не го е грижа как се оцелява на село, а дойдат ли избори, обещанията са големи. Затова хората избягаха по Европата и ако нещата не се променят, след две години никой няма да остане в Сеново", прогнозира Нуредин.

01.06.2009 в 15:58

 
Re:

в Дневник по принцип , пишат нещата такива каквито са, а не като Труд примерно, такива каквито иска този, който плаща. Мисля че материалът е мн.добър.

01.06.2009 в 18:19

 
Re:

Така е колега,все още се намира някой друг свестен журналист.Аз лично ДС вестници от години не чета,съчото се отнася и за националните телевизии и други медии.Деня започва и завършва с dnevnik.bg,ivo.bg,selo.bg,fermer.bg,а останалото е работа.

01.06.2009 в 19:37

 

Трябва ли наредбата за изкуствено създадените условия да се приеме в сегашния й вид?

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

   
  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

   
  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество, съзадено на 6-ти...

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

 • Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  ЗемТех ООД ЗемТех ООД

  ЗемТех ООД предлага тракторни машини, земеделска прикачна техника и градински пособия -...

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

 • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

   Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

forum