x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!

Здравейте,
в парламента [:gun:] се обсъждат промени в закона за Генно модифицирани Организми, които ще доведат до допускане на ГМО в защитени територии и падане на ограниченията пред разпространението им.

Отменят се членовете, с които се забранява освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, маслодайна роза, пшеница, памук и всички зеленчуци и овощни култури. Както и отпада забраната да се освобождава ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по списъка на закона за биоразнообразието, както и прилежащите им територии, обхващащи 30-км пояс около тях.

Ако бъдат приети тези промени, практически няма да остане чист или естествен зеленчук, който да не е заразен с тези бактерии!!!

Простестът ще бъде преди заседанието на Комисията по околна среда, четвъртък, 10.12, 13ч на ларгото, между президенството и Министерски съвет.

повече информация:
http://svejo.net/home/link_summary/523464-GMO-promqna-v-zakona-vajno-razprostranqvaite-


Моля, разпространявайте информацията на всички които мислят съзнателно и самостоятелно!
Моля, модератора да качи новината като заглавна!

08.12.2009 в 19:54

 
Re:

Колеги Аз съм твърдо против всичко ГМО, според мен обаче те отдавна са влезли в нивите и градините ни.Сега само ще ги узаконят За мен не е нормален добив от слънчоглед 360 кг.Преди години това би бил рекорд, сега си е практика, за това и отдавна не ям слънчогледово олио, а семеството ни е на зехтин.Така и с пшеницата,зеленчуците и пр.

08.12.2009 в 20:05

 
Re:

Колеги, това вече не е тревожно а страшно. Под натиска на Монсанто - корпорация световен терорист и нашите сервилни политици ще направят фаталната грешка да допуснат тези недоогледани технологии да се отглеждат по нашите земи. Като биолог ми е много добре известно какво отражение биха имали. Става страшно. Страната ни ще се прости с уникалната възможност да стане производител на екологично чиста продукция. Това е нашият голям шанс. А както винаги нашите политици постъпват недалновидно. Трябва да се протестира точно за това защото ще има тряйни и сериозни последици за земеделието ни. Фермерите в САЩ опарили се от това го говорят отдавна, но май тук не ги чуват. Трябва да се протестира до отмяна на тези намерения.

08.12.2009 в 20:38

 
Re:

Аз за това повдигам темата, първо защото няма информираност, медиите си траят. Предлам и ние фермерите от Варненско, да наприм протест пред областна оправа. Дори и само 50 човека да сме, смисала е много голям. Ще поканим и журналисти, ще вдигнем малко шум...ефекта ще е налице, ще заявим нашето свободно право на живот. Аз мога да организирам природо защитниците, екологични организации и други НПО, да дойдат на подобен протест.

08.12.2009 в 20:50

 
Re:

"..А както винаги нашите политици постъпват недалновидно..." Не не е недалновидно Изхел - просто са им платили предостатъчно [:gun:] [:gun:] [agressive] [agressive] А и като знаеш предишната им гадосия на прехвалените ви политици , а именно че значителен дял от земята ни е купена и е собственост на чуждестранни фирми .. - те могат да си правят каквото си искат на нея и ако писне някой от лекетата ни - то ще е за да си поиска да му "запушат устата" с още повече пари .. Примери от ежедневието ни - под път и над път. За съжаление!

08.12.2009 в 21:16

Мнението е редактирано за последно на 2009-12-08 21:28:03
 
Re:

Пак държа да подчертая ,че ГМО отдавна са при нас.Тия дето изкарват 360 кг. слънчоглед пръскат с тотален хербицид културата.Всичко умира само слънчогледа ,даже ускорява растежа си, тва за мен си е гмо

08.12.2009 в 21:18

 
Re:

ami to i sega niama kontrol osobenno za pschenicata carevicata i slanchoglede semena se vnasiat ot vsiakade bezprepiatstvenno
to i chora GMO schte ima skoro

08.12.2009 в 21:45

Мнението е редактирано за последно на 2009-12-08 21:46:37
 
Re:

Това ни е известно на всички че има ГМО култури, във България, но не е ли по-добре да направим нещо, вместо да си повтаряме като мантра колко е зле положението?!

08.12.2009 в 22:05

 
Re:

Тръгне ли света да си събува цървулите-връщане назад няма!Докато повечето земеделци са бизнесмени и печалбата им е основна цел,ще се гледа ГМО.За мен лично земеделието е прехрана- млякото,месото,зърното всичко това освен ,че го продавам го ядем и вкъщи.Не мога да си позволя гмо в двора.Ама земеделеца дето гледа едностранно да кажем само зърнени култури и реално цялата му храна на трапезата си я купува с пари,то логично е да гони мах печалба!

09.12.2009 в 10:21

 
Re:

Така е Петров, хората са свикнали да се оплакват, но не и да направят нещо изключително важно за себе си, децата и бизнеса си. Аз бих те подкрепил, в едни протестни действия.

Ako ne se chete. vizte tuk: http://forthenature.org/actions/220
--
Приятели, докато в Европа тече процес на частични или цялостни забрани за освобождаване на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда, в България наблюдаваме обратното.

В четвъртък ще заседава комисия на Народното събрание, решаваща дали да се промени българското законодателство така, че да се допусне свободното разпространение и отглеждане на ГМО. Това е много стряскаща и опасна възможност предвид факта, че не е доказана безопасността от използването на ГМО, напротив – фактите говорят точно обратното.

За това е важно да бъдем за 1 час на гражданско присъствие, докато се решава съдбата на българската земя и разпространението на отровните генетично модифицирани организми (ГМО). Четвъртък, 10.12.2009 от 13.30, на площад "Независимост" (между Министерски съвет, Президентсвото и Народното събрани, пред бившия Партиен дом).

Разпространението на генно модифицирани култури и организми е много агресивна, монополистична и потенциално опасна практика, от която България трябва да бъде защитена.

Има опасност храната, която ядем, водата, която пием, и земята, от която живеем, да бъде натровена и променена безвъзвратно!

Отбелязваме факта, че е невъзможно съвместното съществуване на ГМ и не-ГМ култури – конвенционални и биологични, както и осъществяване на контрол при ГМ култури в открити пространства в условията на земеделското производство.

Елате, докато заседава комисията, за да покажем, че искаме България да е зона, свободна от ГМО.

Подробности и становища за предстоящата опасност.

http://forthenature.org/news/1191

Надяваме се в четвъртък (10.12.09) да отделите един час (от 13.30), за да сме заедно, когато се решава бъдещето ни по толкова сериозен въпрос.

09.12.2009 в 10:21

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

   
  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

   
  Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

 • ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

 • Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

 • Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

forum