x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ГМО в зърнопроизводството - мнения и съвети

Здравейте колеги, през последните дни се заговори усилено по проблемите на ГМО семената и културите. Аз лично не съм сял с ГМО< но имам познат , който сее 2-3 години поред - царевица, на Монсанто, знаете че дилъра за България е от нашия регион, а именно - Попово.

Та въпросът ми е има ли някой от вас, който да сее ГМО, да каже на коя фирма са семената и да сподели опит. Гледам, че все повече фермери на запад се сблъскват с проблема, че ГМО-тата имат добри добиви само през първите години, а след това става страшно ...

15.01.2010 в 20:47

 
Re:

Тук са много анти ГМО, не можеш да получиш безпристрастно мнение. Обърни се към дилъра си и погледни историята му, той ще те свърже с негови клиенти и така ще вземеш положително решение. Според мен си на прав път.

16.01.2010 в 01:14

 
Re:

Дилърът на Монсанто от Попово ( !!! ) е функционер от БСП, член на Общиснкия съвет. Червен до дъното на костите си - като генно-модифициран домат [angry]

16.01.2010 в 09:01

 
Re:

Д-р Черкезов, е социалист! Социалистите са най-уважаваните хора в Европа. На много места, включително и във форуми в интернет, той се разграничава от политиката на БСП. Стига сме се делили на партии, ние сме братя, един народ изправен пред огромни общи проблеми. Д-р Черкезов е преди всичко човек, който винаги е помагал на съгражданите си!
Заровете томахавката, тя е илюзорна. Ще дойде момент, когато ще му благодарим от сърце, макар че той е човека който тласка земеделието напред в момента.

16.01.2010 в 12:48

 
Re:

[:slap:] Вал..да ме извиняваш.. ама ти си напълно промит мозък.. виж как работи Монсанто..

16.01.2010 в 12:55

 
Re:

[:slap:] забравих линка...
http://zazemiata.org
gmo/index.php?id=42

16.01.2010 в 12:58

 
Re:

Колега Иванов, вчера разговарях с мой клиент, който е сял ГМО царевица на Монсанто преди години. Не иска повече да я сее. Разказва, че е много удобно за плевелите - пръскаш, те умират, а царевицата си расте и добива е приличен за годината. Да, но след това пшеницата, която е сял на същото място се е почти провалила. Не върви казва човека и това си е. Не може да разбере защо. Аз обаче съм наясно защото този проблем го има с повечето от използваните хербициди. Остатъчните количества при по-сушави години съсипват следващата култура и загубите са огромни. Представяте ли си такъв тотален хербицид като Раундъп какво прави? Нашата почва и климат са твърде различни от тези на запад и съответно поведението на хербицидите е по-различно. Съвсем отделна е емисията на гени за устойчивост на хербициди върху плевелите. Има достатъчно факти за това и само въпрос на време е тези факти да станат достатъчно тревожни за да стреснат не само обществото, но и управляващите дори в САЩ. Проблемът е, че един път замърсена земята не може да се изчисти в продължение на десетилетия. Постепенно се преминава към вариантите или повишаване на дозата на хербицидите или връщане към мотиката. Който не го вярва ще го види на нивите си, само да приемат закона и отворят страната за внос на ГМО. Ще има доста хора, които ще опитат. После никой не може да им помогне. Желанието за по-високи печалби ще се превърне в кошмар и финансово бедствие. Мнозина си мислят, че протестите са пресилени, но това ще стане ясно по-нататък, ако се преобърне каруцата. Тогава ще се върнеме към възможните пътища през, които е можело да минем. Това ни е добре позната практика.

16.01.2010 в 13:41

 
Re:мнение

Отговорът е в края на въпроса ти.
Порови се малко в мрежата вместо да чакаш тук да ти отговори някой.Гледай "Светът според
Монсанто" да ти настръхне косата и после почвай ако ти стиска.

16.01.2010 в 18:33

 
Re:

10 причини защо не ни трябват генно модифицирани храни

Ефектът на растящите цени на храните сe чувства не само от купувачите, но и от бедните, развиващи се страни. В този контекст генно модифицирани (ГМ) храни се рекламират като средство да се изхрани света. Но това е трик. ГМ храни не само не са ни нужни, а има неопровержими доказателства, че изобщо не ни трябват.

1. ГМ храни няма да разрешат кризата с храната
Доклад на Световната банка от 2008г. заключава, че увеличаващата се продукция на биогориво е главната причина за растящите цени на храните. ГМ гигантът Монсанто лобира най-вече за биогорива- култури, които се отглеждат за горива, а не за храна. В същото време той извлича огромни печалби от кризата с храната и я използва за ПР възможност за ГМ храните.
“ Кризата с климата се използва за реклама на биогоривата , което създаде кризата с храната, а сега кризата с храната съживява финансите на ГМ индустрията". -- Даниел Хауден, кореспондент в Африка за Индепендент
“Циникът в мен смята, че те използват кризата с храната като трамплин за ГМ храните. Разбирам защо го правят, но аргументите, че така ще преустановят световния глад и суша са пълна глупост." -- Проф.Денис Мърфи, завеждащ отдела по биотехнология в Университета Гламорган, Уелс

2. ГМ храните не увеличават реколтите
Въпреки обещанията, ГМ храните не са увеличили реколтите. Напротив, най-разпространената ГМ култура- соята отчита намалени реколти.
“Да сме наясно. До днес, 2008 година няма ГМ култура с увеличена реколта, няма и ГМ култури, които са по-издръжливи на суши, намляват замърсяването от торовете или спасяват почвите." -- Д-р Дъг Гуриан- Шерман, бивш биотехнолог към Американската агенция за защита на околната среда и съветник в американското правителство по храните и лекарствата

3. ГМ култури увеличават употребата на пестициди, а не ги намаляват според статистиката в САЩ
“Обещанието е, че по-малко химикали ще се използват. Това не е истина." -- Бил Кристинсон, Президент на Американската национална фамилна фермерска асоциация.

4. Има по-добри начини да се изхрани света
Огромно и важно изследване на ООН, Световната Банка, от 400 учени, прието от 58 страни, заключава, че ГМ храните не помагат на глобалното селско стопанство и не спомагат за премахването на глада и бедността. Има по-добри алтернативи.

5. Други фермерски технологии имат повече успех
Органични методи за борба с насекомите и паразитите са доказано високо ефективни, особено в развиващите се страни. Други технологии като Асистирана селекция се очаква да увеличат продуктивността на глобално ниво и то безопасно.
“Тихата революция в картографирането на гените ни помага да разбираме културите по-добре. Ще има огромен ефект в агрикултурата." Проф. Джон Снейп, началник на отдела по генетика на културите, Център Джон Иннес

6. ГМ храните не са безопасни за консумация
Генетичната модификация е груба и неточна методика за внасяне на чужд генетичен материал (от вируси, бактерии) в култури, това има непредсказуеми последствия. Няма изследвания за безопасността им или те са малко и винаги показват опасности за здравето. Има само един непълен тест с хора.
“Имаме много мощна технология, която бързо се въвежда, но никой не мисли за последствията" -- Д-р Сузан Вюртеле, Американската агенция за защита на околната среда, токсиколог.

7. Тайно се дават ГМ храни на селскостопански животни, без съгласието на консуматорите
Месото, яйцата, сиренето, млякото от такива животни се внасят в Европа без изискване да има предупреждение върху етикетите им. Ефектът от ГМ храните е негативен за здравето на животните, следва да е така и за хората, консумиращи продуктите им.

8. Никой не следи за ефекта на ГМ храните върху здравето
Смята се, че в САЩ тези храни се ядат от години, но никой не следи ефекта им върху здравето на хората. Трансмазнините -- предишни модерни храни се оказа след години, че са причина за милиони смъртни случаи.

9. ГМ и не ГМ култури не могат да съществуват отделно
Контаминацията на органичните култури с ГМ култури се увеличава. Незаконно засаден ГМ ориз е замърсил нормални посиви на ориз в Америка, в Канада органичната реколта от рапица е била унищожена. В Испания същото е станало със замърсяването на органичните семена от ГМ семена и заключението на изследване в тази област е било, че разграничаването им е невъзможно.
Времето е дошло да се избере между ГМ храни или органичните храни.
“Ако на някои хора се разреши да култивират, продава и консумират ГМ храни, скоро никой няма да може да избира чисти храни, чиста биосфера. Веднъж ако се въведат, както зайците в Австралия, ситуацията е необратима." -- Роджър Левет, специалист по устойчиво развитие

10. Не можем да се доверим на ГМ компании
Големите ГМ фирми имат ужасна история с токсични замърсявания и измами. ГМ храните им дават патенти и монопол в сферата на хранителната индустрия, затова са изгодни за тях. Те преследват фермери за "кражби" на патентовани семена, дори, когато тези семена са пръснати от вятъра или от насекоми.
“Фермерите са съдени, че имат ГМ семена в полетата си, които не са купили, не искат и не използват, нито продават." -- Том Уайли, фермер от Северна Дакота
http://www.gmwatch.org/10-reasons-why-we-dont-need-gm-foods#13

17.01.2010 в 20:13

 
Re:

браво иванов!

17.01.2010 в 20:59

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   
   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

  Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

  Мегатрон ЕАД Мегатрон ЕАД

  Мегатрон ЕАД  е основана през 1998 г. и е официален представител в България на водещи...

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

 • ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

forum