x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Георги Ангелов : "Твърде големи земеделски субсидии"

Колеги фермери,

Миналата година по това време започнаха тенденциозните репортажи по медиите за цените на зърното. Повечето от вас със сигурност си спомнят манипулациите на bTV.

Тази година гледам пак няма да остане без атаки срещу нашия бранш. Ето какво заявява Георги Ангелов от "Отворено общество"

цитат от : http://ikonomika.org/?p=2483

" Разходи през 2009 година:
Държавен фонд Земеделие, субсидии - 1 963 274 200 лв.
НЗОК, здравноосигурителни плащания - 1 746 423 333 лв.

Субсидиите за земеделието са повече отколкото разходите за здравеопазване на НЗОК. Съмнявам се, че има други страни в Европа с подобно съотношение. И въпреки това земеделците се оплакват, че им са малко субсидиите.

При това, забележете, че субсидиите за земеделие представляват трансфер на доход - от данъкоплатците към земеделието. Докато при здравното осигуряване самите осигурени финансират системата и получават услуги от нея.
Още едно сравнение:
Субсидии за земеделие:
ЕС 27 средно: 0.4% от БВП
България: 3.0% от БВП "

31.05.2009 в 21:16

Мнението е редактирано за последно на 2009-05-31 21:17:56
 
Re:

...пълно е с идиоти в тази държава..тоя е поредния пример [:gun:]

31.05.2009 в 21:21

 
Re:

това са те...
големите десни...


колегата колко хубаво го е написал:
http://fermer.bg/news/520/1/ne-sme-za-zavijdane-po-povod-zlostni-izkazvaniia-sreshtu-nas.html

31.05.2009 в 21:21

 
Re:

доколкото си спомням тея в Отворено общество са си е*али мамата агенти , на тях ни им дреме за България.

31.05.2009 в 21:23

 
Re:

Аре върви гласувай за тази лъвица дето излиза тук отдясно...абе знам си аз щом Венци Върбанов е около нея,ще падне голяма лапачка и то в европейски мащаби

31.05.2009 в 21:29

 
Re:

ако не дадат на фермерите БВП ше падне с 100%

31.05.2009 в 22:20

 
Re:

Шантава работа пак.... сегашните управници ни тъпчат, сините пък и ГЕРБ си знаят някакви си формули, по които аграрния сектъор не трябва да се субсидира... за кого да гласуваме??? [angry]

31.05.2009 в 22:37

 
Re:

SAMO ATAKA ! Manipolazii vinagi ste ima, tiaxnata M...A [:gun:] [:gun:] [:gun:] [agressive] [angry] Javno zapochvat da se straxuvat, gadovete [agressive] [:tractor:]

01.06.2009 в 00:54

 
Re:твърде големи субсидии

Твърде голямо ще е дървото,което ще лапат политиците,когато решат да се напрегнат с тая задача.
Храната е единственото,което дава възможност да сме на този свят от заека в твоята клетка ,до кравата в твоята ферма и до жена ти и децата ти в твоята къща . И ако тъпи те ни политици не искат да го разберат ,просто ще им се наложи.
Следващата "зърнена криза" тропа на вратата и само ние можем да кажем "да" или "не".

01.06.2009 в 01:30

 
Re:

Колеги "Отворено общество" е фондация на Сорос,няма да ви обяснявам ка въпросния унгарски евреин е станал милиардер.Относно статията на Георги Ангелов,тя се базира на конкретни цифри,които могат да бъдат проверени,но е типчна кабинетна статия на икономист,който няма и понятие от земеделие затова,затова дори и неговите съждения да са изържани от макроикономическа и научна гледна точка,те не се покриват с практиката и реалното функциониране на земеделския отрасъл.
Относно субсидиите практиката от другите държави показва,че фермерите получават това което успеят да си извоюват на улицата,а не това което министъра на финансите е записал в бюджета-пресни примери в това отношение са Гърция,Германия и Франция.В случая действа максима от сорта на енергетиката е твърде важна за да я оставим в ръцете на енергетиците,екологията е е твърде важна за да я оставим в ръцете на еколозите,а в нашия случай,че земеделието е твърде важно за да го оставим в ръцете на икономистите.
Като човек,който застъпвам десни политически и икономически убеждения,моята позиция е,че "Размера на субсидиите не е малък,но не е и голям,всякакво тяхно увеличаване без да се работи по не малко в посока на по ефективното им изразходване,просто ще доведе до по-голямо разхищение,корупция и неутолим апетит за още и още"
Десния и либерален подход в икономиката формално говори за по-малко държава в икономиката и по-голяма ефективност,на вас може да ви се струва кощунство изказването,че субсидиите са прекалено големи,но не смятате ли и че разхищенията в системата на МЗХ са също прекомерно големи!Смея да твърдя,че никой от вас няма да може да обори този факт.
Според мене има няколко политики мерки,които биха дали не по-малко добра подкрема на българския фермер от чисто механичното процентово увеличение на субсидиите.
1)Спирането на изтичането на пари от различните кранчета в системата-дори на 50% да се затегне контрола ще се спестят доста милиони!Примери за разхищения много източването на пари по Сапард и ПРСС,различните информационни кампании по медиите които текат и са били провеждани преди,това всичко са милиони които ввесто да отидат при фермера отиват при политика,посредника,медийния бос.Е как тогава искате медиите коректно да отразяват нашите протести като МЗХ е един от най-големите им рекламодатели?
Замисляли ли сте колко тона хартия отиват за принтирането в няколко екземпляра на куп ненужни докменти като ортофотокарти,заявления и т.н,доста прари и гори могат да се спасят ако се спре това разхищение,или поне се използва рециклирана хартия.
2)Облекчено кредитиране мна малките и средни фермери, за което държавата да съдейства.От тази група да се изключат изрично фермери тип земевладелци обработващи по 300000декара земя,на тях и американска банка може да им даде кредит.
3)Намаляване бюрокрацията до минимум-възможност максимален брой услуги да се узвършват чрез Интернет с електронен подпис,чиновниците не да ни звънят по телефона да ходим няколко пъти до общинската служба ами да идват на место да ни обясняват и дават за подпис документите.От субсидия 1200лева за миналата година по груби сметки около 100лева са отишли за транспортни раходи до институции без да включвам изгубеното време и пропуснат доход.
4)Подобряване социалната,пътната и друга инфраструктура в селските райони-добри пътища,по евтино транспортиране на продукцията,бърз Интернет за връзка с градската среда и главните пазари на нашата продукция,и много други мерки които освен,че биха подобрили живота в селските райони,че спестят и проблеми на градовете като задръствания,презастрояване,престъпност и т.н.
5)Национална програма за ефективно използване на енергийните и водни ресурси в земеделието,климатичните промени чукат на вратата ни-примери Кипър,Австралия,Калифорния.Половното земделие в България трябва да се възроди-в Индия изкарват 3 реколти пшеница чрез поливане,Израел прави земеделие в пустиня,а България всяка година тръпне от вълнение за дъжд.
6)Да се изпълни европейската директива,неспазвана само в България животновъди пчелари да могат да продават директно на потребителя си продукцията.
Ще спра дотук,и с риска да си навлека вашият гняв като единствения понечил да защити макар и не изцяло Георги Ангелов,считам,че както всеки от нас си прави сметката като плаща на работниците си,купува и ремнтира техниката си,преговаря с търговеца посредник,така и държавната хазна трябва да се стреми да разходва нашите данъци по формата на субсидии по ефективен начин.И да допълня,че освен даването на пари на калпак има и други мерки чрез които може да се подпомага земеделието.
Но за да зъвърша може би нещото,което би удоволетворило фермера от каквито и да е парични субсидии,е едно по-достойно отношение към земеделските производители,да се спре практиката държавата да ги третира като втора категория хора и подхода "разделяй и владей".От последнита максима печелят само политиците от всички цветове без изключение,и губят обикновените граждани.

01.06.2009 в 17:11

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Мегатрон ЕАД Мегатрон ЕАД

  Мегатрон ЕАД  е основана през 1998 г. и е официален представител в България на водещи...

   
  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

   
  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

 • Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

 • Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

  Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

forum