x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

В коя държава живеем ??????

Какво да правят българските земеделски производители? Може би да съставят списък на желаещите да работят за китайците ,а българските животновъди – списък на желаещите да работят за йорданците?
С йорданците ли ще сключваме договори за да напояваме насажденията си ?
Уважаеми колеги,моля коментирайте публикации от сайта на МЗХ от 13.05.2011г."Йорданският бизнес с интерес да развива животновъдство в България....България разполага с големи водни ресурси, като в момента се търси стратегически инвеститор за държавното предприятие „Напоителни системи”, които стопанисват над 200 язовира в страната."
13.05.2011 г.
Китайски инвеститори искат да обработват 100 000 декара земя в Северозападна България....Отделно около 40 000 декара ще видят да купят или вземат под аренда в районите на Елхово и Ямбол....искат да отглеждат предимно царевица, люцерна и други култури за фураж. Почти цялата продукция ще заминава за износ за Китай. В момента внасяме продукция от САЩ, коментира Ли Лиян Суо. Той допълни, че ще открият работни места в България и ще наемат бъларски персонал. Освен това ще закупят нова и модерна земеделска техника...Българското земеделие се нуждае от чуждестранни инвестиции и са добре дошли, каза министър Найденов на срещата. Той обясни, че ще ползват всички данъчни преференции и облекчения, които са въведени в земеделието.

Представителят на китайската винарска компания Sino French Venture Dynasty Winery г-жа Дзанг Чун Я обяви, че искат да купят винарна в България и да изнасят продукцията за Китай. Отделно и да вземат под аренда или купят лозя в страната. Тя подчерта, че тяхната компания е много известна на китайския пазар. Тя е първата в страната и е съвместно дружество с френски инвеститор. Г-жа Дзанг Чун Я допълни, че имат голям и осигурен пазар за продукцията и в момента изпитват недостиг.”

14.05.2011 в 10:45

Мнението е редактирано за последно на 2011-05-14 10:46:29
 
Re:

Теорията на българските производители беше, че трябва да работят малко, да произвеждат малко, за да го продават скъпо. И постепенно в очите на всички станаха едни паразити, които обществото трябва да отстрани от себе си. Светът е отворен, нямаме граници с ЕС, които бяха най-големият селскостопански производител доскоро, условни са границите с останалите и се определят от % мито или такса. Адем домати от Йордания, агнета от Нова Зеландия и круши от Аржентина, но за сметка на нашите производители се хвалят, че на сядане в кръчмата пиели по две бутилки ракия, докато дискутират как как държавата трябва да ги издържа. В този свят няма как да я караш с 14 крави или 80 овце и да чакаш някой да ти даде по 2 лв. за литър мляко или 10 лв. за кило живо агне.А най-лошото е, че ако ти даде ще си кажеш, аз ще намаля животните наполовина, защото така догодина ще ми дадат по 4 лв. за млякото и 20 лв. за кило агне.
Миналата година тихомълком израелци купиха 1000 км2 земя за да произвеждат зеленчуци. Това означава като почнат много от нашите производители да затворят, защото няма как с 20-50 дк. да се конкуриращ с 1 милион декара.
Същото ще стане ако дойдат китайци, йорданци или каквито и да е други.
Вместо да се оплаквате от държавата влизайте в час, защото с това земеделие от времето на хан Аспарух сте заникъде. В Африка вече няма толкова изостанала земеделски страна като България.

14.05.2011 в 11:09

 
Re:

иванов тази теория е твоя а не на другите

14.05.2011 в 16:50

 
Re:

Иванов като си толкова напред с материала чух че търсели хора на "бойна звезда галактика" да орът с космически кораби и да доят крави с джойстик ! Хващай пътя не стой при хан Аспаруховците ! А тоя министър на "българското" земеделие мога само да поздравя и да го помоля да ми прати една табелка със цена да си залепя на гърба ! То както е тръгнало скоро и нас ще продадът ! Досега никога в парламента не е имало толкова некадърници [cry]

14.05.2011 в 23:18

 
Re: "Ivanov_i_brat_my"

Не ти ли омръзна да пишеш от 10 профила?!!?.. Или така поне се чувствуваш значим в собствените си очи?!....
Fermer, след "писанията" на "Ivanov_i_brat_my" - предполагам ти се поизясняват изблиците на безумните проблясъци в 'главите' на властимащите да затрият селското стопанство в страната.... - то България затриват - та селяните ли ... Но това си им е от IQ-то... Преди това нали 'главичките им' бяха решили да запушват дупките в бюджета си , като продават земите от ДПФ на израелците..... Безумци!!!!....

14.05.2011 в 23:46

 
Re:

пот слънцето има място за всички пример в САЩ има ферми от 1 до 10000 крави друг пример в Германия пенсионер гледа една крава и дава млякото но не разбрах къде още пак в германия 300дк работи и има собствена комбайна само за него ееееееееееееееееее

15.05.2011 в 09:18

 
Re:

Преди около 5-6 години един турски генерал каза на един банкет нещо, за земята - "Не я продавайте на чужденци, за да не стане като при нас. Не правете нашата грешка в никакъв случай, ако искате България да си остане за вас и парите които вадите да остават за вас!"

Донякъде съм съгласен с него. Арендуване, да. Наем, о,к., но съм малко скептик за продажбите на земя на чужденци и на чужди компании, макар да има законов начин да се заобиколят. Едно е обаче англичанин да си купи къща с 5 декара двор, друго е корпорации да изкупят земята като в Турция (където ислямизмът се възроди точно по причина, че от арабските страни се наляга милиарди по изкупуване на земята в Турция)

Харесвам жълтурковците, но какво ще се получи - По принцип, в съвременното земеделие почти не се ползва човешки труд.
Поне в модерното почти всичко е автоматизирано, за това и идеята как земеделието ще реши проблемите в България са малко ала-бала.
То може да носи много пари и носи, за тези които изнасят, но не решава проблемите с безработицата.

В страна номер 1 в земеделието Холандия, едва 4 % от населението се занимават с него. А Холандия е на цели парсеци разстояние от нас.

Хубаво е да имаме модерно земеделие и да изнасяме, но да изнасяме - готови продукти, както например правят Франция, Италия, Гърция, Холандия и т.н. Датчаните не изнасят прасета, а шунка. Французите не изнасят мляко, а сирена. Италианците изнасят маслини, но изнасят и зехтин и т.н. Давам само примери.
Преработка на продукцията тук, ще слага още добавена стойност и тогава износа ще е много по-печеливш.
Готова продукция от зърно, консерви, полуфабрикати, колбаси, смески за фураж, там са също големите пари. Износа на зърно е само едната страна на медала.

Ако например тези китайци купят земя какво ще се получи?!

Ще наемат няколко българи, най-много няколко стотин човека, ще вкарат техника, ще орат, ще сеят и ще изнасят. Тоест тук ще остават само парите които няколко комбайнера, няколко тракториста и някоя местна туземка счетоводителка ще вземат.
Дори печалбата от износ на зърно няма да се връща тук, а ще заминава директно за Китай.
И вместо ние да изнасяме нашето зърно, или да правим от него спагети, хляб, замразени хлебчета, брашно, олио и т.н. китайците ще си го правят там, а тук местните туземци пак ще духат супата и ще си внасяме готова храна от Китай както и става, защото Китай се превръща в един от износителите на готови храни в света. В това което прочетох, не видях никъде да се споменава за преработка, като дори си мисля жълтурковците ще заобиколят и 3-4 фирми които оперират на пазара по износ на зърно. И за какво са им, като сами могат да си го изнесат за Китай?!

Защото китайците са по-умни от нашите политици и пилешките глави, голямата част българско население - на които явно, и на едните и на другите липсва абсолютно всякаква търговска мисъл.

15.05.2011 в 17:37

 
Re:

Тука е темата-почна ли се световната война или не.Ние сме плюмка на световния пазар-защо сме толкова интересни.Явно имаме незамърсена природа като дания и холандия.Дай да я окалпазаниме-как ще имаме ние а те вече са я осрали

15.05.2011 в 19:48

 
Re:

Всъщност, за някои неща Иванов и бра. е прав...Но, като на повечето български мъже от неговото поколение, му липсва тактичност!
Относно китайците: това което искат да правят в Родината, вече са го направили в Африка!!! До 10 год., те и няколко индийски концерна ще владеят половината обработваема площ на ,,Черният континент,,..и не само това- поради липса на достатачно площи, те унищожават цели екосистеми и прогонват населението, което живее там от хиляди години...Просто купуват няколко политика, наемат МУТРИ(главорези)и....това ни е познато от собствената ни социална действителност!!! Представете си, нас какво ни чака !? Тук, с тези политици- [cry] !
Както по-горе е описано, вкарва се мощна техника и ....се започва новото поробване....!
Смисълът на цялата тази инвазия е, че са направени комплексни прогнози, и се предполага, че до 15/20/30 години в Европа(а не само ) ще има големи проблеми с реколтата и изхранването на населението(породени от климатичните и социални промени в нашето общество)
Познайте кой ще диктува тогава цените на продуктите и политиката... [bi4]
p.p личното ми мнение е, че ако трябва и с кръв, да разкараме комунистите и техните деца от власта-иначе на идните НИ поколения лошо им се пише [cry]

15.05.2011 в 20:09

 
Re:

Мислете трезво

15.05.2011 в 21:31

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Агротрон - М Агротрон - М

  Агротрон-М се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа.  ...

   
  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

   
  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

 • КАМТ АД КАМТ АД

  Производство на почвообработваща техника    Специализирана е в производството...

  АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

 • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  АМИТИЦА АМИТИЦА

  Амитица ООД предлага професионални и високоефективни решения, продукти и технологии в областта...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

forum