x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Въпрос за хербицид до г-н Izhel

Здравейте г-н Izhel, преди време бях пуснал питане за хербицид срещу плевела пиперичето в насаждения с Праз и вие бяхте посочили Бутизан S във фаза на плевелите 2-4 лист.rnМоето конкретно питане е примерно ако след разсаждането си окопая праза първи път след 10 дни го окопая втори път и тогава, като тръгне да пониква отново плевела пипериче и е в фаза 2-4 лист ще го пръсна с Бутизан. А това че праза вече е по-пораснал отколкото по време на разсаждането, предполагам че не би му попречило по никакъв начин още повече предполагам, че колкото е по-голям праза толкова по-добре ще понася препарата.rnИ друго което ме интересува, след пръскането с вегетационният хербицид Бутизан S ако се появи отново плевела мога ли пак да го пръскам?rnРазбира се гледах, че Бутизана има карантинен срок 70 дни което е доста и вероятно трябва да се съобразява и с периода на прибиране на културата в случаи праза.rnКато цяло се интересувам за по-подробна информация за това как се прилага Бутизана и в каква фаза трябва да е културата или за това няма значение. За фазата на плевела и нормата на декар ми е ясно.rnОт ваша гледна точка, може би задавам доста елементарни въпроси, но наистина като цяло не са ми много ясни нещата. Като най вече за това дали има значение в коя фаза е праза или това не е от значение а е от значение фазата на плевела и дали мога да пръскам няколко пъти, ако се появява плевела отново.rnНадявам се да ми отговорите!rnБлагодаря Ви предварително!

15.05.2012 в 19:33

Мнението е редактирано за последно на 2012-05-20 14:11:30
 
Re:

Колега Кьосев, нямам практически опит в отглеждането на праз. За това бих искал в тази тема да се включат колеги, за които това е част от производството им и да споделят опит. Въпреки това можем да поразсъждаваме за това може ли Бутизана да се използва и в по-напреднали фази от развитието на праза. По технология Бутизана се използва в началните фази на праза след засяването му и във 2-4-ти лист на плевелите. Ефективността на хербицидите силно зависи от количеството, което поема плевела чрез листната си маса. При праза дебелата восъчна обвивка го прави труден обект за въздействие чрез листата с разтвори. Той би приел незначително количество от хербицида, стига в разтвора с хербицида да няма прилепител. Ако в напреднала фаза третирането се извършва с насочена струя на дюзата, която не засяга листата, още повече се намалява възможността за попадане на критично количество от хербицида. Зависи от начина на засаждане на праза. Може да се използва и предпазна фуния за пръскането ако е с обикновена гръбна пръскачка. За предпочитане е дюзата да не прави мъгла, а по-едра капка. Това е удобен метод когато растенията са с височина 30-40 см и повече. Използвал съм го при патладжан и домати. Мисля, че Бутизана не би имал силен токсичен ефект върху праза в по-късните фази. Въпреки това трябва да се направи предварителен опит на 1 кв. метър за ефекта му. Ако все пак има някакво отражение в първите 3-4 дни - листата и стъблата трябва да станат в началото по-трошливи, връхния лист се деформира. Този ефект се преодолява с листни торове с по-високо съдържание на калий, сяра и микроелементи без молибден и желязо.

15.05.2012 в 21:28

 
Re:

Благодаря ви за отговора и разсъжденията, които направихте внесоха определено яснота по отношение на действието на препарата Бутизан.

16.05.2012 в 21:08

 
Re:

Сетих се още нещо колега,
Може да пробваш на още един кв. метър с Пулсар. Ако наистина се получи добър ефект ще имаш едно добро средство за борба с плевелите в праза.

16.05.2012 в 21:58

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   
   МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

   
  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

 • Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

  Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

 • Никея Трейд ЕООД Никея Трейд ЕООД

  Никея Трейд ЕООД се занимава с внос на употребявани трактори - John Deere, CASE, Massey...

  Еуралис Семена ЕООД Еуралис Семена ЕООД

  Еуралис Семанс е семенарският отдел на Еуралис Груп – френски кооператив, съставен...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

forum