x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

Колеги имам готови за заплождане юници със 75% кръв от херефорд и 25% местни говеда предимно сиви.Юниците са малко по високи като ръст от чистокръвният херефод. Целта ми е този F2 да бъде основно майчино стадо което за напред да осеменявам с лимузин за стокови телета.Въпросът ми е! Може ли още от сега да започна или има сериозен риск за юниците?

21.10.2012 в 21:20

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

здравей,юниците осеменявай отново с херефорд или още по- добре с ангус,така ще избегнеш риска от трудните отелвания и на следващата година тези,които са нямали проблем заплождай с лимузин

22.10.2012 в 01:20

Мнението е редактирано за последно на 2012-10-22 01:21:22
 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

23.10.2012 в 23:27

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

Аз лично не бих оставил F2 за майчино стадо, няма сметка особено ако се заплождат с трета порода. Губиш парите на женските. Заплоди ги изкуствено с хубав бик херефорд и евентуално остави следващите за родители, те ще са почти чисти и ще може да продаваш заплодени юници за 1800-2000 лв., а не на 1300-1400 лв. за месо.

24.10.2012 в 10:48

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

Г-н Иванов за пазарна ниша, породи, кръстоски и икономическа ефективност от тях в месодайното говедовъдство сме разисквали с вас още през 2009 година в друг форум, и затова сега се учудвам как така с лека ръка начертахте насоката в която да се работи в определеният случай! Така описана ситуацията за мен е пълна каша, и да бъда по точен липсва яснота каква всъщност е крайната цел.До тук нещата са се движели по оста на поглъщателното кръстосване (за подобряване продуктивните качества на изходната майчина порода се използва последователно заплождане с друга културна порода което продължава повече от четири поколения за да се смята че подобряваната порода е погълната от породата подобрителка), но в случаят след второто поколение се появява и трета порода! Каква е целта?Включването на трета порода се прилага когато целта е трипородно кръстосване( F1 + трета порода) или възпроизводително кръстосване( това е най- сложното кръстосване и е свързано със създаване на нови породи),а това означава че методиката приложена до тук изключва тези два варианта.Включването на трета порода на този етап е неоправдано, и рискът е да получите в следващото поколение голям процент не качествени телета( уроди с неправилни форми на тялото и килограми само от кожа и кости) .
Защо?
1.Постигането на хетерозисния ефект е във F1 а работата след това е по запазването на постигнатите качества.
2.Като изходна майчина порода са споменати местни говеда, което автоматично поставят въпроса; те самите, плод на каква селекция са( най- вероятно не се знае).
Правилното решение е да се продължи в случаят с Херефорд като бащина порода( но не и с доводите на Иванов, които са поредният „търговски трик”) до пълното поглъщане на изходната.След това необходимият процент може да се развъжда в себе си за текущият годишен ремонт на основното стадо, а останалите( по- голямата част) могат да се покриват с трета порода за стокова продукция.
Вашите препоръки г-н Иванов са по- удачни за онази част от обществото която не се занимава с отглеждане и развъждане на животни а трупане на печалби от тях без значение на методите които използва.Сигурен съм че в тази област бихте защитили много силна дисертация дори, но за успешното развитие на животновъдството, развъдчиците трябва да работят с зооинженерите, защото селекционната дейност е част от наука с постоянен процес на изучаване насочена за постигане на високи резултати във всички категории въдства.

24.10.2012 в 16:53

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

Всичко това е хубаво, ама са теории. Има конкретен случай - определен брой юници, които скоро трябва да се заплодят и човекът събира мнения. При тези конкретни юници е най-добре да не се мешат други породи, защото родените женски телета няма да имат цена като разплоден материал, докато ако се заплодят с херефорд за женските телета със 7/8 чиста кръв ще могат да се вземат добри пари като се заплодят и продадат, поне по 300-400 лв. отгоре, което си е сума. Това е мое мнение. Иначе херефордите не ги кръстосват много. Просто не си струва, резултатите с ангус са пренебрежимо малки, по няколко процента в различните направления, но за сметка на това вадиш женски само за месо. Есното не покрива другото.

24.10.2012 в 18:30

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

Ако двама души имат по пет лева, и си ги разменят, пак ще имат по пет лева.Ако двама души имат по една идея,и си я разменят, всеки от тях ще има по две идеи.
Г-н Иванов, доста можем да поспорим с вас, но ще се огранича с две неща от написаното ваше мнение.
1.Изобщо не съм съгласен с вас, че Херефорда не се крастосва и че няма полза от това.
2. Защо споменавате Абърдийн Ангус след като не присъстваше до сега никъде в темата.

24.10.2012 в 19:00

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

Ники ,онази вечер ти казах почти същото,което пише Минчо Празников,само,че съвсем на кратко.Заплождай с херефорд,а по-дребните остави да порастнат,независимо,че е на лице разгонване.Ако търсиш специално лимузин,това не е начина.По-добре вземи готови животни.В Института в Костинброд продаваха.

24.10.2012 в 19:17

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

МИРЧЕВ ЗНАЕШ ЧЕ УВАЖАВАМ ТВОЕТО МНЕНИЕ И ЧЕСТО ТЕ ТЪРСЯ ЗА СЪВЕТИ.ТЕМАТА Я БЯХ ПУСНАЛ ПРЕДИ ДА СЕ СВЪРЖА С ТЕБ.
ЗА ОСТАНАЛИТЕ УТОЧНЯВАМ. ТИЯ ЮНИЦИ ГИ КУПИХ СКОРО НЕ СА МОЕ ПРОИЗВОДСТВО. НЕ ОТГЛЕЖДАМ ЗА КЛАНИЦА А МИ ТРЕБЕ МЕСО ЗА ВИТРИНА. СИРЕЧ ТЕЛЕШКО И МЛАДО ГОВЕЖДО С ФАСОН И ВКУС. НА ХЕРЕФОРДА МЕСОТО НЕ ХАРЕСВАМ А СИВАЦИТЕ ИЗОБЩО.ЗА ТОВА ТЪРСИХ ПОДОБРЯВАНЕ С ЛИМУЗИН. АКО НЯМА ОПЦИЯ ЩЕ ГИ ПРОДАМ ТЕЗИ ЮНИЦИ МЕРАКЛИИ ИМА. ИМАМ ДРУГА ПОРОДА НА КОЯТО МЕСОТО Е ГОРЕ ДОЛУ В НОРМА АМА И ПРИ НЕЯ ИСКАМ ДА ПИПНА. ЛИМУЗИНА СЪМ ЗАПЛЮЛ НО С ЖИВОТНИ КОИТО СЕ ОТГЛЕЖДАТ КАТО ДИВИ ИЗКУСТВЕНОТО СТАВА ТРУДНО ПОНЕ ПРОЦЕНТА НА УСПЕВАЕМОСТ ЗА СЕГА Е МАЛЪК.

24.10.2012 в 20:05

 
Re: Въпрос за кръстоска при месодайни породи говеда

Наистина, поне там където съм видял лимузините са доста своенрави и за заплождане пускат бик в определен момент от годината.Не е проблем набавянето на семенна течност от елитни бици на породата,но.....само ако има някоя "миролюбива"крава.В днешните времена не бих се изненадал,дори ако някой е вързал лимузин в някой обор и го дои. ,но съм виждал херефорд в редицата до кафяви и симентал.Даже собствениците твърдяха,че доели по 6-7л. дневно(колкото за едно теле).

24.10.2012 в 21:17

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

   
  Мегатрон ЕАД Мегатрон ЕАД

  Мегатрон ЕАД  е основана през 1998 г. и е официален представител в България на водещи...

   
  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • МК ГУМИ ООД МК ГУМИ ООД

  МК ГУМИ ООД е компания, занимаваща се с внос и търговия на едро и дребно с гуми. Фирмата...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

 • Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

 • BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

forum