x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Водата , може би най-подценявана съставка за производството на мляко

Високо продуктивните крави могат да изпият до 150 литра вода на ден , когато те са в пика на лактацията . Като цяло кравите се нуждаят от 3 (три) литра вода за производство на 1 ( един) литър мляко , а на всеки килограм сухо вещество е нужно да се осигури по 5 (пет) литра вода . Логично по-ниският прием на вода да намали производствените резултати.

01.04.2013 в 06:05

 
Re: Водата , може би най-подценявана съставка за производството на мляко

Кравите обичат да пият големи количества вода по едно и също време. Те могат да изпият 50% от дневната нужда на един път. Кравите често пият непосредствено след доене и между храненето.

01.04.2013 в 06:09

 
Re: Водата , може би най-подценявана съставка за производството на мляко

ВКУС НА ВОДАТА
Приемът на вода е силно повлиян от вкуса и мириса на водата. Вкусна е свежата вода, без химически остатъци с достатъчно количество калций, магнезий , сол , желязо и амоняк.
Вода която се консумира директно от канавки или езера може да е заразена с твърде много азот, сяра или вредни бактерии. Много е важно да се гарантира хигиената на водата. Коритата трябва да могат да се почистват лесно. По този начин фермерите ще са склонни да почистват коритата по-добре, остатъците от фураж по дъното влияят отрицателно на вкуса на водата.
Основното (качествено) почистване е по-важно отколкото често ( не толкова задълбочено ) почистване . Най-добре е да се почистват коритата много добре веднъж седмично. Ясно е че ако водата е мръсна коритата трябва да се чистят и по често. Когато коритата се почистват бързо и недостатъчно, остават замърсени участъци по дъното на коритото, при почистването на коритата влиза много кислород , който в комбинация на бактериите от непочистените участъци ще доведе до нов пик на развитие на бактериите.
Кравите са гнусливи , при натрупване на много слюнка в водата и по външните части на поилката, също се намаля консумацията.
Така ,че почиствайте качествено

01.04.2013 в 06:26

Мнението е редактирано за последно на 2013-04-01 07:13:00
 
Re: Водата , може би най-подценявана съставка за производството на мляко

ТЕМПЕРАТУРА
Температурата на водата също е много важна. Водата която е прекалено студена, не е привлекателна за кравите. Студената вода ще намали микробната дейност в търбуха, което ще доведе до по-бавната ферментация на фуража. За кравите е най-добре е температурата на водата да бъде минимум 15 градуса по Целзий , като по този начин търбуха остава с оптимална температура. Резултатите показват ,че приемът на сухо вещество може да се повиши с 3,4 до 6 % , когато водата е с температура 30 и 33 градуса Целзий в сравнение с вода между 4 и 10 градуса по Целзий. Въпреки това , отоплението на толкова много вода трябва да се оцени дали е рентабилно в сравнение на допълнителното производство на мляко. Затова фермерите трябва да защитят своите водопроводи не само от замръзване през зимата , а и да помислят за повишаване на температурата на водата . Запомнете водното поглъщане през зимата е много важно.

01.04.2013 в 06:42

 
Re: Водата , може би най-подценявана съставка за производството на мляко

ДОСТЪПНОСТ
Мястото на водните корита е от решаващо значение за достатъчният прием на вода. Те трябва да са поставени така ,че да е невъзможно да попаднат фекалии в тях. Коритата трябва да се поставят по такъв начин , че всички животни да могат да пият свободно от тях, да нямат трудности и да не се страхуват да отида до мястото за пиене. Тъй като кравите обикновено пият след издояване и между храненето, водните корита трябва да бъдат поставени в близост до хранилките и местата след доене. Добро правило е да имате една голяма поилка на всеки 15 крави по този начин всяка крава ще има достатъчен достъп на вода . Уверете се , че нивото на водата не е прекалено ниско , тъй като кравите предпочитат да пият с носа си в водата. Минималното препоръчително ниво е 30 см. Поилките тип мида не са подходящи за лактиращи крави.

01.04.2013 в 06:58

 
Re: Водата , може би най-подценявана съставка за производството на мляко

КАЧЕСТВО НА ВОДАТА
Независимо от произхода на водата , качеството на водата допринася за качеството и количеството на млякото - точно както и храненето. Качеството на водата може да се провери по няколко начина. Най-лесният начин да се провери е да попитате себе си "АЗ ще пия ли от тази вода?" ако пиете и то редовно , значи качеството е добро. Повече резултати могат да бъдат получени чрез лабораторни изследвания. Водата може да бъде проверена за съдържание на калций например, но също така за химически остатъци и бактерии. Когато се тества водата вземете проби от източника а също така и от поилките. Защото често водопроводите могат да бъдат замърсени.

01.04.2013 в 07:06

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

   
   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

   
  ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

 • Агромашина Груп Агромашина Груп

  Агромашина груп предлага всичко за земеделието – нови трактори Same, Kubota, Lamborghini....

  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

 • ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  BASF (БАСФ) България BASF (БАСФ) България

  BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company . Нашето портфолио предлага химикали,...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

forum