Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Вирусни болести по лозата и защита

Автор:
Неизвестен
Вирусни болести по лозата и защита

Лозата бива нападана от различни вирусни болести, като икономически най-важни за нашата страна са късовъзлието, листното завиване, набраздяване на дървесината и инфекциозната хлороза.

 

Късовъзлие – типични признаци на късовъзлието се проявяват по леторастите, които са със силно скъсени, заигзаговидни междувъзлия. Леторастите се тънки с фасциации и бифоркации, развиват се много колтуци и лозите изглеждат като втрънчени. Листата са асиметрични със силно удължени зъби, деформирани и по-дребни. Гроздовете са малки, с голям брой неоплодени зърна. Най-често се среща по сортовете- Мискет хамбурски, Ризлинг, Кардинал, Италия, Ркацители  и др.

 

Листно завиване - тази болест е разпространена в отделни насаждения по сортовете Мерло, Кардинал, Каберне совиньон, Гъмза, Димят, Гаме ноар, Аликант буше и др. Най-характерен признак на заболяването е силното завиване на периферията на листата към долната страна. Завиването започва от втората половина на август от най-ниското разположение и постепенно обхваща и по-горе разположените листа по леторастите. При смачкване те се чупят и пращат. При червените сортове те се оцветяват предивременно тъмночервено-виолетово, а при белите светложълто-зелено. Жилките остават зелени. Леторастите имат слаб растеж.

 

Набраздяване на дървесината – Тази вирусна болест е разпространена най-много по подложката на Рупестрис дьо Ло и сортовете присадени върху нея. Признаците се откриват само след обелване на кората. По многогодишната дървесина под и над спойката се образуват ланцетовидни вдлъбнати с ясно изразен център. Най-често големината варира от 1мм до 2 см. При сливането им се получават вдлъбнати ивици с дължина 6-7 см. При силно нападение цялото подземно стъбло на лозата е набраздено.

 

Инфекциозна хлороза – болестта се среща по сортовете Болгар, Каберне совиньон, Димят, Мискет хамбурски, Ркацители и др. Симптомите се проявяват по листата, по които се наблюдава мозаично прошарване, частично или цялостно пожълтяване на петурата. Болестта се появява в началото на вегетацията, а по-късно се маскира от по-високите температури. Гроздовете се дребни с милерандирани зърна. Борбата с вирусните болести по лозата се състои основно в производството на здрав посадъчен материал. Това е най-сигурния начин за ограничаване и разпространение на лозовите вируси.

 

Ненфекциозна /физиологична/хлороза – признаците на тази болест са в пожълтяване на листата, което започва първоначално от периферията им, като нерватурата остава нормално зелена. При силно проявление листата избледняват до кремавобяло с периферно некротиране на тъканите. Леторастите са тънки, със скъсени междувъзлия, малки листа и често пъти със засъхнали върхове. По такива леторасти се образуват много култуци и лозите придобиват втрънчен вид. Гроздовете обикновено са малки, с дребни неоплодени зърна или липсва плододаване. В продължение на няколко години лозите загиват. Хлорозата се появява в лозя засадени на почви с висок процент активен калций, където железните соли преминават в трудно усвояема за лозите форма. Пожълтяване на листата може да се причини и от други фактори, като прекомерно овлажняване на почвата поради силни изобилни валежи през вегетацията, пренатоварване на лозите, повреди от студове, лошо агротехническо състояние на насажденията. Борбата може да се води като се засаждат лози, присадени на устойчиви на калций подложки, като Шасла х Берландиери 41 Б SO4, Берландиери х Рипария Кобер 5 ББ и Феркал.

 

През вегетацията се пръска с 1 % железен сулфат /зелен камък/, 0,1-0,15% секвестрен или 0,4% феризан. Първото пръскане се извършва при дължина на леторастите 10-15 см, а следващите 3-4 през 4-5 дни. Същите препарати действат на хлорозата и чрез почвено внасяне, рано през пролетта, като около лозите се изкопава канавка дълбока 15-20 см под формата на пръстен, в която се поставя по 25-30 гр. секвестрен или 0,2-0,3 кг, феризан или 0,5-2 кг железен сулфат на лоза. Тези препарати могат да се внасят и под формата на разтвори в посочените дози.

 • Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

   
  Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП . ИНОВЕКС е марка позната...

   
  Сатнет ООД Сатнет ООД

  Сатнет ООД е водещ вносител на употребявани и рециклирани Японски...

 • Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

    Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS - Чехия,...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • ПАНАМИН ПАНАМИН

  Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

 • Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

tips