Капково може да се стегне проблема с липсата на дъждове. До 2024 г. по мярката за "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор ще работи. А ежегодни бюджети над 50 млн. лева ще дадат възможност на много производители да направят конверсия и капково напояване. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов днес, по време на откриване на гроздобера, в село Черногорово, област Пазарджик.
 
 
„Очакваме бюджет около 26 млн. евро и следващата, и 2019 г., с продължение до 2024 г., което ще даде възможност на нови производители да направят т.нар преструктуриране - без напояване ще бъде трудно. Призив и апел към кандидатите е, ако не за преструктуриране, поне да си направят капково напояване. Програмата работи много добре. Като цяло лозаро-винарският сектор, в контекста на гроздопроизводството, е леко облагодетелстван, защото си има собствена програма“, коментира Порожанов.
 
Над 660 хил. са декарите с лозя, като много от тях са направени и реновирани по европейските програми, допълни той.
 
„Имаме над 260 изби и всяка една година те нарастват. Въпросът обаче е в качеството на виното. Всеки един, който е ценител знае, че продуктите ни са на високо ниво. Около 200 хил. тона ще влязат за преработване във винарните. Отново очакванията са за една много добра реколта. Имаше малко пострадали масиви от градушката, но като цяло чакаме хубави вина“, категоричен е стопанинът на агроведомството.
 
 
Румен Порожанов обясни, че няма проблем с износа и митническите складове.
 
„Акцизни складове има на високоалкохолните напитки. Традиционно изнасяме към Русия, Китай, Великобритания и други. Износът миналата година беше 62 млн. литра, тази година очакваме същите цифри. Не бих казал, че проблемът е износа, качественият продукт има своя пазарен дял. Понякога се търси голяма партида, с еднородно качество, което малките винарни трудно могат да постигнат“, разясни Порожанов.
 
 
750 дка са биосертифицираните лозя, съобщи още той.
 
„Много от нашите изби, освен традиционни български сортове, направиха и модерни. Започнаха да се произвеждат най-вече френски сортове -  Пино ноар, Сира и др. Правят се изключително добри купажи, като се ползват услугите на водещи сомелиери от Франция и Италия. Нашите водещи изби правят много добри купажи, каквато е и тенденцията“, заключи министър Порожанов.