Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Болести на пилото при пчелните семейства

Автор:
petrov70
Болести на пилото при пчелните семейства

От болестите на пилото с най-голямо значение са заразните така наречените гнилци. От тях боледуват личинките-било преди, било след запечатването. Яйцата преди излюпването на личинките не се засягат от заразни болести, а само от простудяване или уродства.

 

Какавидите и нимфите страдат предимно от паразити /акари/ и от гъсениците на восъчния молец както и от уродства по причини от наследствено естество. Незаразните болести по пилото имат по-малко пряко стопанско значение, но стават предпоставка за появата на заразни болести.

 

Болестите на пилото имат голямо значение за развитието, продуктивността и живота на пчелното семейство- те ограничават, а при по-тежко проявяване прекратяват напълно подмяната на естествено износващите се възрастни пчели. С това неминуемо довежда до неговото по-бързо или по-бавно загиване, ако то не се подпомогне от пчеларя. При гнилцовите заболявания болните личинки приживе не излъчват зараза, но в гнилостната маса от труповете им количеството на патогенните агенти или на техните спори е огромно и стига до стотици милиони в 1 г.

 

В зависимост от вида на гнилцовото заболяване или от това, дали пчелите могат да изхвърлят труповете цели или на части, в килийките остава по-малка или по-голяма част от заразата. Особено важно е обаче обстоятелството, че при почистването на килийките от труповете пчелите замърсяват устните органи и крачката си, особено ако гнилостната маса е точлива и лепкава, каквато е при американския гнилец.

 

Пчелите чистачки стават наскоро и кърмачки, те замърсяват със зараза и меда и прашеца, а при изхранването на нови здрави личинки заразяват и тях. Заразите се разпространява и по питите, преградните дъски, стените и покривните материали на кошера /в клея/, а от там и по ръцете и инструментите на пчеларя.Поради това пренасянето й в други семейства и пчелини става то техни пчели крадци, които ограбват заразения мед от слабите и болни семейства, чрез замърсени пити, рамки, кошери и др. или с ръцете и инструментите на пчеларя.

 

Заразата може да се внесе и с восъчните основи, изработени от нестерилизиран предварително восък, добит от пити на гнилцови семейства, а по-рядко и с изпражненията на вредители, които са разрушавали такива пити. Още по-рядко източник на заразата може да бъде пилото на оси, което също боледува – например от американски гнилец. Личинките се заразяват през периода от излюпването до запечатването им. Най-често болестотворните причинители или техните спори попадт заедно с поеманата храна, а по-рядко при плесенните гнилци.през външната обвивка.

 

Заразата може да се намира в килийката още преди да е било снесено яйцето и да се е излюпила личинката. Най-често те се внася от пчелите кърмачки с храната. Попадналите в червото на личинката причинители на болестта се размножават усилено, преминават през неговите стени и нахлуват в целия й организъм. Поради усиленото си размножаване и хранен, при което нарушават телесните тъкани, както и поради отделянето на токсични вещества личинката рано или късно умира. След изчерпване на хранителните вещества и натрупване на други разпадни продукти размножаването на болестотворни микроорганизми спира.

 

Бацилите бързо се превръщат в спори, а необразуващите спори причинители остават в това състояние и след извесно време започват да намаляват по брой. Изсъхващият труп е вече неблагоприятен за размножаване. Размножаването може да продължи, ако спорите, респ. бактериите попаднат в друга личинка. Признак на заразните болести по пилото е разлагането на труповете-оттук и названието гнилци. Съобразно хода на заболяването, вида и свойствата на отделните болестопричинители се различават няколко вида гнилци: злокачествен /американски/, доброкачествен /европейски/, кисел, мехурчест и плесенен гнилец.

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

   
  Металагро АД Металагро АД

  Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

 • БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Градина - РВ ЕООД Градина - РВ ЕООД

  Градина - РВ ЕООД  - японски трактори, машини за пелети, мотофрези, мотокултиватори,...

  Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

  Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

 • Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД АГРИТРЕЙД-БГ ООД

  АГРИТРЕЙД-БГ ООД извършва продажба и сервиз на нова и употребявана земеделска техника и...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

tips