Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Биологични изисквания при отглеждане на дини

Автор:
Неизвестен
Биологични изисквания при отглеждане на дини

Динята е топлолюбиво растение. Изискванията към топлината са много големи и то през всички фази от развитието им. Оптималната температура за развитието е 28-32 гр. С. Дините проявяват особено високи изисквания към температурата през периода на плододаването и узряване на плодовете. Семената започват да поникават при температура 14-16 гр.С. При средна денонощна температера около 20 гр.С те поникват за 5-6 дни.

 

Тези високи изисквания към топлината определят ареала на разпространение на дините. Те се развиват най-добре в райони със сух и горещ климат. Успешното им отглеждане е възможно само там, където има продължително горещо лято и редовни валежи в началните фази от развитието на растенията до изграждането на мощна коренова и листна система. Продължителните застудявания и засушавания, особено в началото на вегетацията, се отразяват много неблагоприятно. При такива условия растенията забавят или спират развитието си, закръжавяват, а в много случаи и загиват.

 

При температура под 12 гр.С и над 40 гр.С хранителният баланс се нарушава и растенията силно страдат. При такава висока температура се забавя или се смущава оплождането. Плодовете могат  да се деформират. Динята е много взискателна към интензитета на светлината. Тя е светлолюбиво растение. Развива се най-добре в райони с интензивно слънчево греене. Засенчването в който и да е период  се отразява крайно неблагоприятно върху развитието на растенията. Поради това, практиката да се отглеждат дини в междуредията на възрастни овощни растения не е успешна.

 

По отношение на продължителността на осветлението, динята е ръстение на късния ден- Младите растения, отглеждани при 10-12 часов ден, цъфтят и плододават по-рано. Динята е сухоустойчиво растение, благодарение на силно развита коренова система, голямата й смукателна способност и строеж на листата. При значително понижаване на почвената влага, тя може да я използва много по-добре от други видове растения. Освен това, при силно засушаване, растението може да използва и част от влагата, натрупана в плодовете. Именно тези биологични особености дават възможност дините да се отглеждат с успех при неполивни условия.

 

Сухоустойчивостта до голяма степен се определя от мощнстта и разположението на кореновата система. Поради това, физическите качества на почвата и дълбочината на обработката й, оказват голямо внимание върху големината и качеството на добива. В тази връзка могат да се обЯснят добрите резултати при риголване на почвата. Общата характеристика на сухоустойчивостта на динята, обаче, не дава достатъчна представа за практическите мерки във връзка с поддържане на водния режим на почвата през определени фази.

 

Независимо от строежа на листата, който ги предпазва от прегряване, те изпаряват големи количества вода. Едно динено растение, с два-три същински листа, за денонощие изпарява 170 г вода, а в началото на разклоняването и до поява на първите пъпки-250 г. От друга страна, през тази фаза кореновата система все още не е дъстатъчно развита.Следователно, при по-силно засушаване, тя може да се окаже недостатъчна за нормалното снабдяване на растението с вода. Затова поливките през ранните фази могат да имат решаващо значение за нормалния строеж и развитие на растенията. След пълното израстване на растенията, кореновата система се е оформила. Тя е широко и дълбоко разположена и нуждата от напояване е малка.

 

През периода на узряването напояването е дори вредно, защото се понижава съдържанието на захари. В отделни случаи  /при рязко колебание на влагата/ плодовете могат да се напукат. От казаното следва, че напояването /ако е необходимо/ трябва да се провежда през ранните фази. Чрез тези поливки трябва да се осигури подходяща влажност на почвата  за по-късните фази. Най-подходяща почвена влажност на почвата за динята е 70% от ППВ.

 

Дините не понасят преовлажнаване и хладни почви. При такива условия се образуват безвкусни плодове, с много дебели кори, грубо и неравномерно оцветяване на месото, с твърди бели части от сърцевината. Зреенето много закъснява. Динята не понася висока въздушна влажност. При такива слечаи растенията се  разболяват от брашнеста мана. За това през години с чести валежи реколтата е слаба.

 • СД Драганови СД Драганови

  СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

   
  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

   
  Тракбул ООД Тракбул ООД

  " ТРАКБУЛ " ООД   - Стара Загора е директен вносител на пълната гама...

 • РИМЕКС Технолоджийс ЕАД РИМЕКС Технолоджийс ЕАД

  РИМЕКС Технолоджийс ЕАД е компания с високо професионален и иновативен подход към всички...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

  Агрион Агрион

  Агрион е лидер в професионалното управление на земеделски земи в България.  ...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  Техно Груп-М Техно Груп-М

  ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • Оптиком ООД Оптиком ООД

  Заедно с грижа и оптимални решения за Вашето стопанство   ОПТИКОМ ООД  е...

  ФИАММА ЕООД ФИАММА ЕООД

  Всичко за селското стопанство.   Фиамма ЕООД предлага богата и широка гама от...

  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

tips